TOBB verilerine göre, 2021 Şubat'ta 775 şirket kapanırken, 2022 Şubat'ta bu sayı 806'ya yükseldi. Yılın ilk ayında kapanan bin 88 şirketle birlikte, 2022'nin ilk 2 ayında toplam bin 894 şirket kapanmış.
Kapanan şirket sayısı 2022 Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 ve kapanan kooperatif sayısı yüzde 450 arttı.
Türkiye'nin en büyük sorunu ekonomik kriz…
Halkın yüzde 71'ine göre ekonomik sıkıntılar en önemli sorun. İşsizlik ikinci sırada… Yüzde 30 gelecekten endişe duyuyor. Sebep olarak iktidarı görüyor.
Gezici Araştırma Şirketi, Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere yaptığı araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Çalışmanın, 2 bin 368 katılımcı üzerinden yürütüldüğü, 22 il 75 ilçe ve 130 mahallede yer alan hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplandığı belirtildi.
'Şu an ülkemizin en önemli sorunu nedir?' sorusuna halkın yüzde 71,6'sı ekonomik sıkıntılar olduğunu ifade ederken yüzde 36,2'si işsizlik ve yüzde 13,1'i eğitim sorunu olduğunu belirtti.
Araştırmada, 'Size göre ülkenin ekonomik sorunlarını kim çözebilir?' sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 40,1'i Millet İttifakı'nın çözebileceğini ifade ederken, yüzde 37,6'sı Cumhur İttifakı'nın çözebileceğini belirtti. 'Ülkedeki ekonomik sıkıntının sorumlusu kim?' sorusuna halkın, yüzde 51,1'i hükümet cevabını verirken, yüzde 26,6'sı dış güçler, yüzde 11,6'sı ise muhalefet olduğunu ifade etti.
* * *
İktidar yaşanan ekonomik krizin yükün azaltılması konusunda bir takım önlemler aldı. Örneğin birçok gıda ürünlerinde KDV oranı yüzde 1'e düşürüldü. Ancak akaryakıta gelen üst üste zamlar ister istemez iğneden ipliğe her şeyi etkileyince yapılan KDV indirimi de çok ciddi olarak halka yansımadı.
* * *
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, temmuz ayında memur ve emeklilerin maaşlarına ortalama yüzde 40 enflasyon zammı yapılacağını açıkladı.
Bu artış az da memur ve emeklileri rahatlatacak.
Ancak önemli olan maaş artışından sonra başta akaryakıt olmak üzere, elektrik, doğalgaz ve girdilere zam yapılmaması…
Aksi halde yapılacak yüzde 40 enflasyon zammı hiçbir işe yaramaz.
* * *
Gelelim yazımın başlığına.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Odunpazarı teşkilatının mahallelere yaptığı ziyaretlere katılıyor.
Esnafları, vatandaşları ziyaret ederek sorunlarını dinliyor.
İktidara geldiklerinde yapılacak iyileştirmeleri anlatıyor.
Başkan Kurt, mahallelerde kiminle konuşursa konuşsun esnafın da mahallelinin de ortak sorunu; ekonomik kriz, hayat pahalılığı, gıda fiyatlarının yüksekliği ve işsizlik.
* * *
Başkan Kurt, mahalleyi gezerken akaryakıt istasyonlarını da ziyaret etti. Benzin ve mazot fiyatlarını inceleyen Başkan Kurt, akaryakıt istasyonlarının çalışanları ve müşterileri ile sohbet etti. Mazot ve benzin fiyatlarının her gün arttığına dikkat çeken Başkan Kurt, bu durumun artık katlanılamaz boyutlara ulaştığını vurguladı.
Yaptığı gezileri değerlendiren Kurt şunları söyledi:
'Ekonomide kayış koptu. Toparlayamıyorlar ve yönetemiyorlar. Askıda ekmek, dünkü poğaça, boş baklava, tezgah artığı çıkma meyve sebze, dilimle karpuz, bardakla ayçiçek yağı, 30 lira mazot. Ekonomide kayış koptu. Siyasal iktidar bu ülkeyi yönetemiyor. Türkiye'nin bu çıkmazdan kurtulması lazım'.
* * *
'Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek ve 2022 bizim en parlak yılımız olacak inşallah. 2023'e de zaten böyle gireceğiz. Bu enflasyonun da düşüşünü getirir, enflasyon düşecek.'
Bu sözler AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait.
Ancak yabancı finans kuruluşlarının yayınladıkları raporlara bakıldığında 2022 ekonomik olarak hiç de parlak bir yıl olamayacak gibi görünüyor.
* * *
Temennimiz, beklentimiz, umudumuz yaşanan ekonomik krizin bir an evvel sona ermesi.
Toplumun tüm kesimleri yaşanan ekonomik krizden çok ciddi etkilendi. Etkilenmeye de devam ediyor. Kriz durdurulamaz ise yılsonuna kadar kapanan işyeri sayısında ciddi artış olabilir. Bu da var olan işsizlik sayısını daha da artırır ve gıdaya ulaşımında daha da zorlaşır. O zaman 2023 de yapılacak seçimlerde iktidar partisi çok büyük oy kaybına uğrayabilir.
* * *

Satacak kurban da alacak vatandaş da kalmadı!
Kurban Bayramına artık sayılı günler kaldı. Kurbanlıklarda pazara çıktı. Ancak yaşanan ekonomik kriz kurban fiyatlarını da etkiledi.
Küçükbaş kurbanlıkların en düşüğünün fiyatı 2 bin 500 liradan başlıyor. Büyükbaş'ın ise 30 bin TL'den.
Bu fiyatlardan kurban alıp kesmek çok ama çok zor…
Hatta imkansız…
Ocağında çorbasını zar zor kaynatanlar bu rakamlarla nasıl kurbanlık alıp kesecek?
Aldığı maaşla ay sonunu zar zor getiren çalışanlar ve emekliler maaşının yarısını kurbana ayırsa ne yiyip ne içecek?
Yapılan araştırmalar bu yıl kurban kesiminde en az yüzde 30-40 civarında düşüş olacağını gösteriyor.
* * *
Eskişehir Tarım Platformu adına açıklama yapan Başkan Gazi Küçükarslan da bu konuya dikkat çekmiş.
HAYVANCILIK SON İKİ YILDIR ZORDA
'Gelişmiş ülkelerde kişi başına günlük hayvansal protein tüketimi 57.2 gram iken, bu değer ülkemizde 24,8 gramdır. Her zaman genç bir nüfusa sahip olmakla övündüğümüz ülkemiz için bu değerler oldukça düşüktür. Son 2 yıla baktığımızda hayvancılık sektörü oldukça zor bir süreçten geçmiştir. Artan maliyetler karşısında et ve süte fiyat baskısı oluşturulmuştur. Hayvancılık sektörü enflasyonun baskılayıcısı olarak görülmüş olup artan yem maliyetleri karşısında süt ve et fiyatlarında artış olmamıştır. Son 6 ay içerisinde sektörde bir nebze fiyat artışı gerçekleşmiş olsa da, artan yem fiyatları sektörde rahatlamayı sağlayamamıştır. Mart-Nisan aylarında süt primi 1 TL olarak açıklanmış olup 15 Mayıs ayından geçerli olmak üzere fiyatlar 20 kuruş düşmüştür.
MALİYETLER ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ
Et ve sütteki sözde fiyat artışları 2022 yılı damızlık gebe düve, inek fiyatlarını da yükseltmiştir. Doğal olarak yatırım maliyetlerini de yukarıya çekmiştir. Hayvancılık sektöründe girdi fiyatları içerisindeki yem önemli bir yer teşkil etmektedir. Kaba yem bir işletmenin karlılığını belirleyen en önemli kriterdir. Tohuma, gübreye, mazota, elektriğe, ilaca gelen zamlar ile üreticinin maliyetlerini aşağıya çekme gibi bir şansı kalmamıştır.
ANA OLMADAN DANA OLMAZ
Hayvancılık işletmelerinin geleceği olan düve yetiştiriciliği maliyetleri de doğal olarak artmıştır. İşletmeler artan maliyetler karşısında damızlık hayvanlarını kestirme yoluna gitmiştir. ANA olmasa DANA olmaz prensibiyle önümüzdeki günlerde ete ve süte arzın azalması kaçınılmazdır. Bu günlerde et ithalatı gündemi meşgul etmeye başlamıştır. ESDSYB olarak artan süt fiyatları üreticimizi sevindirse de daha elimize süt parası geçmeden yem fiyatlarının artmasından rahatsızlık duymaktayız. Yem fiyatı artışı karşısında üreticiler olarak üretimi zor sürdürebilir durumdayız.
* * *
Büyük ve küçükbaş hayvan besicileriyle görüşüyorum.
Hepsi de yem fiyatlarının sürekli olarak artmasından yakınıyorlar.
Artan yem fiyatlarına maddi olarak yetişemediklerinden dolayı kurban bayramını beklediklerini, bayram sonunda ise satamadıklarını kestirerek hayvancılıktan çekileceklerini söylediler.
Önlem alınmazsa gelecek yıllarda Türkiye'de büyük ve küçükbaş hayvan varlığında ciddi bir düşüş yaşanması söz konusu.
* * *

BEKİR BOZDAĞ SON NOKTAYI KOYDU
Muhalefet partileri 2023'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üst üste iki dönem seçildiğinden dolayı Anayasa'ya göre aday olamayacağını söylüyorlar.
Bu konuda hukukçularda ikiye bölündü. Kimi hukukçular, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023'te yeniden aday olabilir. Erdoğan, Anayasa değişikliğinden sonra bir dönem yaptı. Yasalar geriye doğru işlemez' derken bazıları ise, 'İki dönem üst üste seçildi. Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı iki dönem üst üste seçilebilir. 2023 üçüncü dönemi olacak. Seçime katılamaz. YSK bu konuda kararını açıklamalı' diyorlar.
* * *
Bu tartışmalar devam ederken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına ilişkin muhalefet tarafından ortaya atılan '3. kez aday olması yasal değil' iddialarına yanıt verdi. Bakan Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığının yasal olduğunu söyledi.
Türkiye 2023 seçimlerine doğru ilerlerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın adayı olduğunu açıklamıştı. Muhalefet cephesi ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3. kez aday olmasının yasal olmadığını söyleyerek ancak erken seçim kararı alırsa aday olabileceğini ifade etmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise muhalefetin iddialarına yanıt verdi.
'ADAYIMIZ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'
2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına ilişkin konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Anayasa'ya göre bir engel var mı? Yok. Bu gerçeği kimse değiştiremeyecek.Adayımız Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır, adaylığı yasaldır' ifadelerini kullandı.
* * *

FIKRA:

BEŞ KURUŞ
Nasrettin Hoca yolda yürürken, biri ensesine öyle bir vurmuş ki, nerdeyse yere düşecekmiş, hiddetle dönüp bakmış; karşısında tanımadığı genç bir adam. Nasrettin Hoca sormuş:
- 'Ne cüretle vuruyorsun...'
- 'Özür dilerim hocam, sizi birine benzettim, küçük bir hata yaptım, ama siz pireyi deve yaptınız.'
- 'Yürü o zaman, kadıya gidiyoruz'.
Gitmişler kadıya, ikisini de dinleyen kadı efendi, Nasrettin Hoca'ya vuran gencin akrabasıymış. Kadı efendi, Nasrettin Hoca'yı yumuşatıp, akrabasını kurtarmaya çalışmış:
- 'Hoca, hislerini anlıyorum. Bu durumda herkes aynı şeyi hissederdi. Şimdi bu genç adam kendine bir tokat atsa, kabul eder misin?'.
Nasrettin Hoca ısrar etmiş:
- 'Olmaz, mahkeme yapılsın.'
Kadı efendi, bunun üzerine akrabası olan genç adama dönüp kararını vermiş:
- 'Ceza olarak Nasrettin Hoca'ya 5 kuruş ödeyeceksin, hemen gidip getir...'
Nasrettin Hoca, para almaya giden genç adamın dönmesini beklemiş. Bir saat geçmiş, iki saat geçmiş, ama genç adam ortalıkta gözükmüyormuş.
Mahkeme kapısının kapanma saatine kadar bekleyen Nasrettin Hoca, kadı efendinin ensesine okkalı bir tokat indirdikten sonra demiş ki:
- 'Kusura bakma kadı efendi, daha fazla bekleyememem, gelirse söyle ona; 5 kuruşu sana versin...'
* * *