1970'li yıllarda tribünleri 'Es Es Es Ki Ki Ki Eski Eski Es' tezahüratıyla inleten Eskişehirspor taraftarları yasta, camia yasta.
Türk futbolunda birçok ilke imza atmış, futbolumuzun efsane kulüplerinden biri olan son üç sezondur tarihinin en zor günlerini yaşayan Eskişehirspor 30 yıl sonra tekrar 3. Lige düştü.
1960'ların ikinci yarısında, 70'lerde en kötü maçlarda bile tribünlerinden çatlak bir ses çıkmazdı Kırmızı Şimşeklerin. Bütün Anadolu da neredeyse Eskişehirsporluydu o yıllarda.Hoş bugün de öyle. Türkiye'nin hangi iline gitsek herkes 'Eskişehirspor neden bu duruma düştü? Anadolu'da devrim yapan Eskişehirspor'un bugün yaşadığı duruma üzülüyoruz. Temennimiz en kısa sürede yeniden ayağa kalkması ve süper lige dönmesi. Türkiye, Eskişehirspor'unki gibi tribünü zor görür. O uyum, o ruh, o enerji inanılmazdı' diyorlar.
ESKİŞEHİRSPOR'UN DOĞUŞU
Peki, 'Anadolu Futbol Devrimi','Es-Es Hikayesi' nasıl doğmuştu?
Her şey 1965 yılında ufak bir apartman dairesinde başladı. Rahmetli Aziz Bolel, 'Eskişehir'de bir fabrika kurar gibi Eskişehirspor'u kuracağız' diye bitirir bu aşkın doğmasına sebep olan sözlerini. Bu binada bulunanlar on binlerce insanı peşinden sürükleyecek büyük bir aşk yarattıklarının farkında değillerdir belki de.
Kırmızı Şimşeklerin kırmızı-siyah renkleri almasının ise iki nedeni var. Birincisi, Es-Es'in kurulduğu yıl Fransa şampiyonu olan Nantes'ın renklerinin çok beğenilmesi. İkincisi, TFF'nin kendilerini çabucak kabul edip şimdiki TFF 1'inci ligden başlatması için TFF Başkanı Orhan Şeref Apak'a bir jest yapılmak istenmesi. Çünkü Apak, Gençlerbirliği patentlidir.
Es-Es amblemindeki üç yıldızın anlamı şu: Eskişehirspor, İdman Yurdu, Esnafspor ve Akademi Gençlik takımlarının birleşmesinden oluşmuştur ve her yıldız o takımlardan birisini temsil etmektedir.
Efsane Eskişehirspor'un hafızalara kazınan, yaşı 55-60'ın üzerindeki futbolseverlerin bir çırpıda sayabileceği ve çoğu A Milli formayı giyen meşhur on biri şöyleydi: Mümin (Taşkın), İlhan (Abdurrahman), Necdet (Faik), Kamuran, İsmail, Nuri, Nihat, Vahap, Fethi, B. Burhan, Ender. Diğer önemli yedek futbolcular da Ayhan, Halil, K. Burhan'dı. Necdet genç yaşta kansere yenilmiş, onun yerine on bire Faik monte edilmişti.
BİRÇOK İLKE İMZA ATTI
* 8 İstanbul, 4 İzmir, 4 Ankara takımı olmak üzere 16 takımın mücadele ettiği 1. Lig'e bu üç il dışında çıkan ilk takım.
* Kurulduğu yıl şampiyon olan ilk Türk takımı. Dünya genelinde de 2. Takım.
*Türkiye'de ilk uluslararası futbol maçı naklen yayınını Eskişehirspor-Dinamo Moskova maçından yapıldı.
*1971-1972 sezonunda, Eskişehirspor'un 63 gol attığını ve bunun 1. Galatasaray (34) ile 4. Beşiktaş'ın (28) attığı gol toplamından fazla.
*2000-2001 sezonu sonu itibariyle, galibiyeti mağlubiyetinden fazla 5 takımdan biridir. (242/230, diğerleri, GS, FB, BJK, TS) Aynı tarih itibariyle, attığı yediğinden fazla 6 takımdan biridir. (761/739, diğerleri, GS, FB, BJK, TS ve Sarıyer)
*Eskişehirspor aldığında Beşiktaş'ın henüz Türkiye Kupası (Federasyon Kupası'nı) almamıştı.
*Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Kupası ve Başbakanlık Kupalarının üçünü birden kazanan 6 takımdan biri. (diğerleri, FB, GS, BJK, TS ve Ankaragücü)
*Fethi Heper'in, Mikelli maçında attığı 4 golle, bir uluslararası karşılaşmada en çok gol atan Türk futbolcusu.
* İngiltere Kraliçesi'ne çiçek gönderen ilk ve tek Türk futbol taraftarı Eskişehirspor taraftarıdır. Eskişehirspor taraftarının İngiltere kraliçesine, İngiltere'de tedavi gören Siyah-Kırmızılı Kulübün futbolcusu Necdet Yıldırım'ın tedavisi ile ilgilenmesinden dolayı 'teşekkür anlamında' çiçek göndermiş ve Kraliçe'de bu mesaja cevap vermişti.
* Tribünlerde topluca tezahürat yapan ilk taraftar grubu Eskişehirspor'dur. Türk tribünlerinde maçlarda sadece uğultu hakimken Amigo Orhan Türk Futbol tarihinde bir devrime imza atar ve hep bir ağızdan tezahürat böylece başlar. Hemen ardındansa şu sözler ortaya çıkıyor. 'Es Es Es Ki Ki Ki Eski Eski Es'.
* Türk futbol tarihindeki ilk deplasman maçına giden taraftar Eskişehirspor taraftarlarıydı. Taraftarlar sadece içerideki maçları izlemeye giderken ve yine Amigo Orhan öncülüğündeki Siyah-Kırmızılı Kulübün taraftarı deplasmanlara da giderek bir ilke imza attılar.
*Türk futbol tarihinin ilk koreografisi Amigo Orhan ve Eskişehirspor taraftarları gerçekleştirdi.
* Türkiye'de ilk Deplasman taraftar rekoru da Eskişehirspor taraftarınca kırıldı. Türkiye 2. Futbol Ligi'nin 1994-1995 sezonunda Konya'daki 1. Lig'e yükselme maçı finalinde Aydınspor'u yenerek başarıya ulaştı.Konya'da oynanan Eskişehirspor - Aydınspor maçında 32.000 Eskişehirspor taraftarının olduğu polis kayıtlarına geçmişti. Ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de rekorlar arasındadır.
*Eskişehirspor son olarak imza attığı 'ilk' ise hayranlık uyandıracak cinsten. Eskişehirspor 2012 yılında Avrupa Ligi eleme turunda karşılaştığı İskoçya'nın St. Johnstone takımı arasındaki ilişki ve etkileşim görenleri şaşırtıyor. İki takımda karşılaşmalarının ardından kendi liglerinde birbirlerinin forma renklerini kullandılar. St. Johnstone kentinin tamamı Eskişehirspor taraftarı olmuştu. St. Johnstone takımının tribünlerinde büyük bir Eskişehirspor bayrağı her maçta asılıydı.
2012 yılında Avrupa Ligi eleme tur karşılaşmasıyla başlayan Eskişehirspor, St. Johnstone Kulübü arasındaki dostluk aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor.
(devam edecek)
* * *

BİR FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATIRI VAR!
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, sosyal medya üzerinden kendisiyle Kanlıkavak Parkında kahve içmek isteyen gençlere verdiği sözü yerine getirmiş. Geçtiğimiz cumartesi günü Alt Yapı Derneği'nin Kanlıkavak da bulunan tesislerinde verdiği iftar yemeğine davetli idim.
19.00 sularında Kanlıkavak'a gittim. Çok sayıda genci gördüğümde Alt Yapı Derneği Tesislerinin Müdürü İsmail Bal'a, 'Gençleri demi davet ettin?' diye takıldım.
'Abi onlar karşı taraftaki kafede Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile kahve içmek için sözleşmişler. İftarımıza değil Kazım Başkan ile sohbete gelmişler' dedi.
* * *
İftar yemeğinden sonra Alt Yapı Derneğinin karşı tarafındaki kafeye giderek Kazım Kurt ile gençlerin buluşmasını izlemek istiyordum.
Yemekten sonra eski dostlarla karşılaşınca hasret gidermek için sohbete daldık. Saat 21.30 sularında gittiğimde Kazım Başkan başka bir etkinliğe katılmak için kafeden ayrılmış .
'GENÇLER GELECEK SİZİN'
Her şey, gençlerin sosyal medya hesapları üzerinden 'Başkanım kahve çok pahalı, yok mu Kanlıkavakta oturan geçenlere bi ice mocha ısmarlamanız' sözleri ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'a ulaşmasıyla başlamış.
Gençlerin bu talebine 'Kanlıkavak Parkında kahve sözü' ile karşılık veren Başkan Kurt, bu sözünü yerine getirmiş.
Çok sayıda gencin katıldığı kahve buluşmasında Başkan Kurt; alanı gezerek, parkta bulunan gençlerle sohbet edip, kahve içmiş. Gençleri 17,18 ve 19 Mayıs'ta Kanlıkavak Parkında gerçekleştirecekleri 3 D Gençlik Festivaline davet etmiş.Gençlere de seslenerek 'Bütün gençlerin gelecekte Türkiye için iyi işler yapacağına inanıyorum. Gelecek sizindir' demiş.
Gençlerin fotoğraf çektirme isteğini de kırmayan Başkan Kurt, bol bol fotoğraf çektirmiş, kahve stantlarını da gezerek kahvelerin nasıl yapıldığını izlemiş.
Başkan Kurt ile sohbet eden ve fotoğraf çektiren gençler, kendilerini kırmadığı ve böyle bir organizasyonu düzenlediği için Başkan Kurt'a teşekkür etmişler.
* * *
Hani, 'bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var' derler ya. Kazım Kurt'ta gençleri kırmayarak onlarla kahve içmiş. Herhalde Kazım Başkan ile kahve içip, sohbet ederek, bu anı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çektiren gençler aradan 40 yıl geçse de o anı unutamazlar.
Her ne kadar içilen kahve 'Türk Kahvesi' olmasa da Kazım Kurt, 'kahve bahane gençlerle sohbet amaç' demiş.
En küçük iyilikler bile her zaman hatırlanmalı ve karşılık bulmalıdır. Böylece güzel ve güvenilir dostluklar kurmak mümkün olur.
Böylelikle Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, gençlerle dostluk kurmuş, gönüllerini almış.
* * *

BELEDİYELERİN ULAŞIMA YAPTIĞI ZAMLARI ELEŞTİRENLER MÜJDE!
Akaryakıta, elektriğe, doğalgaza gelen peş peşe zamlar. Yüksek enflasyon nedeniyle ağır yük ile karşı karşıya kalan belediyeler, bu yükü birazda olsa hafifletmek amacıyla şehir içinde yolcu taşıyan otobüs, tramvay, metro ücretlerine zam yapmak zorunda kalmışlardı.
Özellikle CHP'li belediye başkanları yapmış oldukları ulaşım zammı nedeniyle AK Parti ve MHP'liler tarafından ağır eleştirilere maruz kaldılar.
Hatta özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin ulaşım zamlarına Cumhur ittifakını oluşturan partilerin belediye meclis üyeleri engel olmaya kalktılar.
Yılbaşında Marmaray bilet ücretlerine ortalama yüzde 36 oranında zam yapılmıştı. Her ne kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME toplantısında oy birliği ile zam kararı alınmış olsa da UKOME'de hükümetin 15, İBB'nin 11 oyu var. Hükümetin temsilcileri isteselerdi bu zamma karşı çıkarak uygulatmaya bilirlerdi.
Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı her ne kadar 'bu zammı biz yapmadık' dese de İstanbul BB Sözcüsü Murat Ongun ise sosyal medya üzerinden,' UKOME'de hükümetin 15, İBB'nin 11 oyu var. Marmaray'a özel %40 indirim ilk UKOME'de oy birliği ile geçebilir. 48 saatte BELBİM elektronik sistemi hazır hale getirecek. İlk UKOME'de, Marmaray'da %40 indirime İBB hazır. Siz de hazır mısınız @akaraismailoglu@UABakanligi ?'diye yanıt vermişti.
Yine yeni yılda köprü ve otoyol veAvrasya Tüneli'nde otomobil geçiş ücreti geçişlerineortalama yüzde 26 zam gelmişti.
YHT'YE 4 AYDA ÜÇÜNCÜ ZAM
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Yüksek Hızlı Tren seferlerine yüzde 15 daha zam yaptı. Yapılan zamla birlikte bu yıl YHT'ye üçüncü kez zam yapılmış oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine 19 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında zam yaptı.
YHT seferlerine Ocak ayında yüzde 20, Mart ayında da yüzde 10 zam yapılmıştı.
* * *
Belediyelerin şehir içinde hizmet veren otobüs, tramvay, metro bilet ücretlerine yaptıkları zammı eleştirenler, iktidarın yaptığı zamlara neden sessiz kalıyorsunuz?
Belediyeler zam yapınca 'tu kaka', iktidar yapınca 'zorunlu mu?' diyorsunuz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, 'Sayın cumhurbaşkanı. Yaşadığımız bu ekonomik krizde yapılan zamlar doğru değil. Bu zamları hiç olmazsa bu yılsonuna kadar erteleyin. Fedakarlık yapmak zamanı' niye demiyorsunuz?
İktidar zam yaparsa sessiz kalalım. Belediyeler yaptığında eleştirelim. Eleştireceksek her iki tarafı da eleştirelim.
* * *

FIKRA:

ALLAH'IN RAHMETİNDEN KAÇMIYORUM
Günün birinde bardaktan boşanırcasına yağmur yağmaktadır. Elbette yağmur yağdığı vakit ya koşulur, ya da bir yerlere sığınılır. Nasreddin Hoca da yağmurun yağışını ve sokakların yalnızlığını pencereden seyrederken bir de bakar ki yağmurdan kaçan bir adam…
Hoca biraz dikkatli baktığında bunun bir komşusu olduğunu anlar ve pencereyi açarak;
'Komşu, komşu, utanmıyor musun, niçin Allah'ın rahmetinden kaçıyorsun?' deyince adam koşmayı bırakır ve yavaş yavaş evine doğru gider.
Bu arada adamın da ıslanmadık yeri kalmaz. Ertesi gün hava yine yağmurludur. Bu defa Hoca Efendi alışveriş için sokağa çıkmıştır. İşini bitirip de hızlı adımlarla evine doğru giderken bir gün önceki komşusunun evinin önünden geçer.
Bu sefer komşusu; 'Hoca Efendi, Hoca Efendi, sen dün bana 'Allah'ın rahmetinden kaçılmaz. ' demiştin; bak şimdi kendin kaçıyorsun' deyince,
Hoca komşusuna doğru döner ve 'Be adam! Ben Allah'ın rahmetinden kaçmıyorum, Allah'ın rahmetini çiğnememek için koşuyorum' der.
* * *