Türk futbolunda birçok ilke imza atmış, futbolumuzun efsane kulüplerinden biri olan son üç sezondur tarihinin en zor günlerini yaşayan Eskişehirspor 30 yıl sonra tekrar 3. Lige düştü.
Maddi açıdan çok zor günler geçiren kırmızı siyahlılarda kulüp sahipsiz kalırken son üç yıldır yapılan genel kurullar öncesi bir başkan adayı çıkmadı. Ertelenen ve haftalar süren genel kurullarda ihale birilerinin üzerine yıkıldı.

YIKIM MESUT HOŞCAN'LA
BAŞLADI
Ligi 5'inci sırada tamamlamış. Avrupa Kupalarına gitmeye hak kazanmış Eskişehirspor, 'Bu kulübü Halil Ünal'dan daha iyi yönetirim' diyen Mesut Hoşcan, Halil Ünal'dan seçimi kazandı. İki sezonda yanlış transfer politikaları nedeniyle kulübü 2015-2016 sezonunda 1. Lige düşmesine engel olamadı.
2015-2016 sezonunda tam 26 oyuncu Eskişehirspor kapısından içeriye girdi. Sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe ile son maçı olan Gençlerbirliği maçlarındaki 11'lerde sadece Goran Causic sabit kaldı. Aceleyle yapılan transferlerle takımı kısa vadede Süper Lig'de tutmak hedeflendi. Önceki sezonlardan transferden büyük gelir elde eden yönetim, buna rağmen kimi zaman oyuncularına ödemelerini yapamadı. Diego gibi kilit adamlar bu yüzden takımdan ayrıldı. Son yıldız Boffin de ikna edilerek sezon sonunu görebildi. Son 3 yılda kendisini hissettiren sorunlar, 2015-2016'da zirve yaptı ve Süper Lig'de büyük başarılar hedefleyen Eskişehirspor, artık küme düştü.

GÖZTEPE'YE
PENALTILARLA YENİLDİ
SÜPER LİGE ÇIKMA
ŞANSINI KAYBETTİ
Kulübü 1. Lige düşüren Başkan Mesut Hoşcan'a gelen tepkiler ve 'istifa' çağrıları üzerine olağanüstü genel kurul kararı alındı. Hoşcan, kulübü ligden düşürmesine rağmen başkanlığı bırakmak istemiyordu. İki kez ertelenen kongrede Halil Ünal tekrar aday olarak iki sezon sonra yeniden Eskişehirspor Kulüp Başkanlığını üstlendi.
Halil Ünal döneminde Siyah-Kırmızılı Kulüp tekrar 'süper lige' dönme şansını yakaladı.
2015-2016 sezonunda süper ligden TFF 1. Ligine düşen Eskişehirspor, Halil Ünal'ın yeniden başkanlığa gelmesiyle çok iyi bir kadro kursa da doğrudan Süper Lig'e çıkamadı ve play-oflara katılmayı başardı.
2016-17 sezonunda süper Lig'e yükselecek son takımın belli olacağı 1. Lig playoff final maçında Eskişehirspor, Göztepe Antalya'da karşı karşıya geldi. Normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 biten maçta Eskişehirspor penaltılarda Göztepe'ye 3-2 yenilerek Spor Toto Süper Lig'de mücadele etme şansını kaybetti.

2 SEZONDA 4 BAŞKAN
GÖREV ALDI
FIFA'daki alacaklı dosyaları nedeniyle de zor günler geçiren Eskişehirspor'da başkan Halil Ünal görevinden istifa etti. Halil Ünal'ın ardından ise başkanlığa Sinan Özeçoğlu seçildi. Bu arada kırmızı siyahlılara FIFA'dan iki dönem transfer yasağı gelirken, TFF tarafından da 3 puanı silindi.
Bu şartlar altında mücadele eden Eskişehirspor'da 3 puan silme cezasının ardından teknik direktör Sergen Yalçın da görevinden ayrıldı. Bir süre sonra ekonomik sıkıntılarla baş edemediklerini belirten başkan Sinan Özeçoğlu da kongre kararı aldı. Ancak olağanüstü genel kurul öncesi yeni bir başkan adayı ortaya çıkmadı. Kasım Çarşamba gününe ertelendi.
Sinan Özeçoğlun'dan sonra Kaan Ay'a Eskişehirspor Kulübü Başkanlığını üstlendi. Ancak bazı kesim tarafından sürekli eleştiri yağmuruna tutulan Ay ve yönetimi olağan üstü kongre kararı aldılar.
Kaan Ay'dan sonra ihale Osman Taş'a kaldı. Kısa kısa dönemler olmak üzere iki kez başkanlık yaptı. Sonra genel kurula delege olarak gelen Mustafa Akgören salondan başkan olarak çıktı.
Vermiş olduğu sözleri yerine getiremeyip pandemi nedeniyle liglerde küme düşmenin kaldırılmasıyla üst üste PTT 1.Liginde mücadele eden Siyah-Kırmızılı Kulüp 2. Lige düştü. Mustafa Akgören'in istifası ve alınan olağan üstü genel kurulda başkan adayı çıkmadı. Üst üste 4 kez ertelenen ve aday çıkmaması halinde kayyuma kalma tehlikesi ve kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Eskişehirspor'u yaşatmak için Mehmet Şimşek ve arkadaşları kulüp başkanlığını üstlendiler.

ALACAKLARI ÖDENMEYEN
FUTBOLCULAR KULÜBE
PARA KAZANDIRMADAN GİTTİLER
Alacakları ödenmeyen, TFF'ye başvurarak boşa çıkan futbolcuların kulübe bir lira bile kazandırmadan tek tek kulüpten ayrılmasıyla, transfer tahtasının da kapalı olması nedeniyle 2021-2022 sezonda takım kuramayan Mehmet Şimşek ve yönetim kurulu alt yapıda futbol oynayan gençlerle takviye yaparak mücadele ettiler.
Pandemi nedeniyle lig maçlarının ertelenmesiyle U-17, U-18, U-19 takımlarında forma bile giymeyen genç futbolcularla yola devam eden Eskişehirspor, şehirde kimsenin sahip çıkmaması, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2021-2022 sezonunda liglerin bitmesine 7 hafta kalmışken küme düşmeyi garantilemişti.
2022-2023 sezonda 30 yıl aradan sonra tekrar 3. Ligde mücadele edecek olan Siyah-Kırmızılı Kulüpte elde kalan bazı futbolcularında alacakları ödenemeyince TFF'ye başvurarak serbest kalma ihtimali yüksek.
Yönetim önümüzdeki bir ay içerisinde alacaklı olan futbolcuların kaynak bularak paralarını ödeyemezse onlarda gemiyi terk etmek üzere.
1988-1989 Sezonu
1.Türkiye liginde ikinci kez küme düştü. Eskişehirspor'un on altıncı sırada tamamladığı ligde topladığı puan sayısı 41 idi...
1991-1992 Sezonu
2. Türkiye Liginde şampiyonluğu kovalayan kırmızı siyahlılar bir anda kendilerini
3. lig cenderesinde buldular. 18 maçta 40 puan toplayan Eskişehirspor tarihinde ilk kez 3.lige düştü...
1995-1996 Sezonu
Eskişehirspor bir kez daha 1. lige döndü ancak peş peşe gelen yenilgiler ve başarısız sonuçlar yeniden 2. lige dönmesine neden oldu...
Her şey bir rüya gibi…
57 yıl önce kurulduğu ilk yılda katıldığı bugünün TFF 1'inde şampiyon olup Süper Lig'e çıkan Es-Es yüzünden bütün kent bayram yeri, 57 sene sonra ise adeta hüzün denizi…
Peki, 'Anadolu Futbol Devrimi', 'Es-Es Hikayesi' nasıl doğmuştu? Es- Es'in bir zamanlar yeniden ayağa kalkmak üzere dibe battığı günlerin özetini de yarına bıraktım.

TEPEBAŞI'NDAN İLYAS KÜÇÜKCAN'A VEFA!

Tepebaşı Belediyesi Eğitimci yazar, Çifteler Köy Enstitüsü Mezunu İlyas Küçükcan'ın adını taşıyan Kütüphane açmış.
Çifteler Köy Enstitüsünden 1948- 49 öğretim yılında mezun olan 13 yıl süreyle köy öğretmenliğinin ardından Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat (1962) ve Eğitim (1968) Bölümlerini dışarıdan bitiren toplam 35 yıl Milli Eğitim Bakanlığının taşra, merkez ve yurt dışı birimlerinde çeşitli görevlerde bulunan
İlyas Küçükcan'a Tepebaşı Belediyesi Eskişehirlilerin vefa borcunu ödemiş. İlyas Küçükcan'ın arkadaşları ile birlikte hazırladığı Sosyal Bilgiler Ders Kitapları ve Üniversite Hazırlık Kitapları var. Ulusal ve Uluslararası düzeylerde çeşitli sempozyumlara katılarak bildiriler sunmuş ve sürekli yayınlarda değişik konularda yazıları yayınlanmakta olan eğitimci. Öğretmen kuruluşlarında ve kimi sivil toplum örgütlerinde gönüllü katılım yoluyla hizmetini sürdürmekte…
Emekli olduktan sonra CHP Eskişehir teşkilatında çeşitli görevler yaptı. Aynı zamanda Odunpazarı Belediyesi'nin kurucu meclis üyesi. İlyas öğretmenimle Odunpazarı Belediyesi Meclisinde birlikte görev yaptık. CHP'den seçilmişti.
Sevecenliği, birleştirici gücü, sevgi ve saygısını hiçbir zaman esirgemeyen bir eğitimci…
Bu nedenle gerek eğitim camiası içerisinde gerekse Eskişehirlilerin gönlünde ayrı bir yeri var.
* * *
Tepebaşı Belediyesi, Çifteler Köy Enstitüsü mezunu İlyas Küçükcan'ın adını taşıyan ve onun bağışladığı kitapların ve 8 farklı kategoride 743 kitabın yer aldığı kütüphaneyi, Köy Enstitüleri'nin 82. kuruluş yıl dönümünde düzenlenen tören ile Batıkent Mahallesi'ndeki Hasan Âli Yücel Belde Evi binasında yer alan Deneyimli Kafe'de hizmete açtı.
Açılışa davetliydim. Ancak bir mazeretimden dolayı katılamadım.

'BİRİKİMİMİ İNSANLARIN
HİZMETİNE SUNMAYA
KARAR VERDİM'
Adının verildiği kütüphanenin açılışında Eğitimci-Yazar İlyas Küçükcan, Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusumuza hedef gösterdiği çağdaş uygarlık yolunun önemli aşamalarından birisi olan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 82'nci yıl dönümünde böyle güzel bir açılışta bir araya gelmenin kendisi için çok anlamlı olduğunu söylemiş.
Kendisine bu fırsatı vermesinden dolayı Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'a teşekkür etmiş.
'Düşünsel birikimimi oluşturan kitapları, ömrümün bu aşamasında daha fazla hapsetmenin doğru bir karar olmadığını düşündüm. Sonra bu birikimimi insanların hizmetine sunmaya karar verdim. Bu noktada da ilk aklıma gelen değerli dostum, değerli insan Ahmet Ataç oldu. Duygularımı kendisine açtım. Her zamanki gibi meseleye özenle yaklaştı. Evime kadar geldi ve kütüphanemi inceledi. Ardından başkanımız, 'Hocam bunu biz ilk fırsatta uygun bir yere taşıyalım' dedi. Ekibinden arkadaşlar, burayı ve birkaç noktayı gösterdiler ama burada çok saygın bir isimle karşılaştım. Bugünümü borçlu olduğum Hasan Âli Yücel ismiyle karşılaşınca kütüphanemin sergilenmesi yer kesinlikle burası dedim. Birikimimin burada insanlarla buluşmasından dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Diliyorum kütüphanedeki eserlerden çocuklarımızdan büyüklerimize kadar herkes yararlanır' demiş.

'TEPEBAŞI BELEDİYESİ
OLARAK KÖY
ENSTİTÜSÜ MANTIĞIYLA
ÇALIŞIYORUZ'
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise, 'İlyas hoca ile dostluğumuz yaklaşık 30 yıla dayanıyor. Kendisini çok değerli, entelektüel, eğitimci, bilim insanı olarak nitelendirmişimdir. Her zaman kendisine saygıyla yaklaşmışımdır. İlyas hocamın kütüphanesi de çok değerli. Çok emek çekmiş. Dosyaları var, gazete kupürleri var ve önemli yerlerin altını çizdiği kitapları var. Tepebaşı Belediyesi olarak biz Köy Enstitüsü mantığıyla çalışıyoruz. Burada yaşayan insanlarımızın da böyle bir kütüphaneye ihtiyacı vardı. Böyle bir günü bize yaşattığı için hocama teşekkür ediyorum. Herkesin ayağınıza sağlık, bize gurur ve onur verdiniz. Kütüphanenin hayırlı olmasını diliyorum' diye konuşmuş.
* * *
Köy Enstitülerinin temelinin atıldığı Eskişehir'de Köy Enstitüsü mezunu İlyas Küçükcan da bir gün gelecek herkes gibi ebediyete intikal edecek. Ancak eserleri yaşayacak.
SÜPER LİGDE DÜŞME KALDIRILACAK!
TFF ve MHK'deki istifaların ardından Süper Lig'de küme düşmenin kaldırılacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü.
TFF Başkanı Nihat Özdemir ve MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun istifalarının ardından Türk futbolunda büyük bir deprem yaşanıyor. Son olarak Süper Lig'de küme düşmenin kaldırılacağı iddiası büyük ses getirdi.

'2 SENE FUTBOLU
YASAKLAYALIM'
Beyaz TV ekranlarında yayınlanan Beyaz Futbol programında, Süper Lig'de küme düşmenin kaldırılacağı öne sürüldü. Konuya ilişkin yorumda bulunan Sinan Engin, 'Futbolu iptal edelim. 2 sene falan futbolu yasaklayalım daha iyi yani.' dedi. Süper Lig'de küme düşme potasındaki takımların TFF'den alt lige düşmenin kaldırılması yönünde hafta içi talepte bulunması beklenirken, TFF'nin bu talebe sıcak bakacağı belirtiliyor.
SADECE SÜPER LİG
OLMAMALI
Türk futbolunda deprem yaşandıysa veya yaşanmaya devam ediyorsa bundan sadece Süper Lig takımları mı etkilendi?
İki yıldır etkisini sürdüren, bugünlerde giderek kaybeden pandemiden dolayı bırakın Türkiye'yi dünyadaki tüm spor kulüpleri ciddi olarak zarar gördü.
Bugünlerde birileri 'Süper Ligde düşme kalkacak' diye konuşuyor.
Ayrımcılık olmaz mı?
'Küme düşme kaldırılacak' ise sadece 'süper ligde' değil tüm liglerde de uygulanmalı.
Diyelim sadece 'süper ligde düşme kaldırıldı'. O zaman diğer liglerde düşen kulüplerde bu ayrımcılığı yargıya taşır. Nitekim de kazanırlar da. O zaman ne olacak?
Ayrımcılık olmaması adına eğer 'küme düşme' kaldırılacak ise tekrar ediyorum tüm liglerde de uygulanmalı.