'İsmine Orta Vadeli Program olarak alıştığımız önümüzdeki yılların ekonomik yol haritası değiştirilmiş adı ile önümüze çıktı! Yeni adı, YEP açılımı; Yeni Ekonomi Programı! Programın içeriğine bakacak olursak sadece adı yeni! Uygulama içeriği, ekonomik hayattaki niyeti ise geçmiş yıllarda açıklananların neredeyse aynısı! Yeni programa göre de yine düşük ve orta gelirliler kemer sıkacak diğerlerinin sıkmasına yine gerek kalmayacak.
Sayın Bakan Albayrak'ın açıklamalarına göre özellikle çalışma hayatında orta ve düşük gelirliler arasında yer alan esnafı, işçiyi, köylüyü, memuru ve özellikle de bu kesimler içinde yer alan sabit ücret ile çalışanları epey zorlayacak maddeler var. YEP'e göre sosyal sigorta sistemi bir başka deyişle emeklilik sistemi yeniden düzenlenecek. Kıdem tazminatı ve esnek çalışma da gündeme yeniden gelecek.
Program içinde dikkat çeken unsurların başında, sosyal sigorta sistemi geliyor. Programa göre, 'mali açıdan sürdürülebilirliği sağlamak ve kamu maliyesine olan yükü azaltmak' amacıyla sosyal sigorta sistemi yeniden düzenlenecek.!
Bunlardan ilki bir süredir gündemde olmayan kıdem tazminatı reformu, adı reform olan bu düzenleme yeni programa yeniden girdi. Çalışanların aleyhine yapılan en ufak yaptırıma bile tepki veremeyen sendikaların işçi temsilcilerinin olduğu bir ortamda hükümet yetkililerin kafalarına göre zaten ara ara açıklama yaparak kıdem tazminatının başına ne geleceğini açık açık kamuoyuyla paylaşıldığı bir dönemde zaten şaşırtıcı değil bu. Bilindiği üzere da önce kıdem tazminatlarının fona devredilmesi yönünde taslak çalışmalar yapılmış, ancak işçi ve işverenlerin böyle bir reform istemediğini belirtmesi üzerine düzenlemeler rafa kaldırılmıştı.
Bu kez programa göre, kıdem tazminatı reformu yine yapılacak ve yine sosyal tarafların mutabakatıyla olacak! Tabii inanırsak. Her yıl reel anlamda zaten kayba uğrayan uğratılan Kıdem Tazminatı bu gidişle elden çıkacak gibi gözüküyor.
Bir diğer konu ise Esnek Çalıştırma! Programı okuyunca esnek çalışmanın da önümüzdeki günlerde sık sık konuşulacağının açık olduğunu anlıyorsunuz. Aslına bakacak olursak esnek çalışma modellerinin programa girmesine pek gerek yok çünkü zaten yasal olarak mevzuatımıza çoktan girmiş durumda. Sadece uygulamada işverenlerce eksikler var o kadar! İşte YEP Programında kamu kurumları başta olmak üzere bu eksikliğin giderileceği ve fazla mesai yaptırılıp para ödenmeden işçilerin çalıştırılacağı garanti altına alınmış vaziyette. Yani önümüzdeki dönemde esnek çalışma modellerinin daha yaygın kullanılacağı telafi çalışma, izin karşılığı çalışma durumlarının çalışanlarının önüne hızla getirileceği programda yerini almış.
Evet durum YEP de durum özetle bu. Peki buna itiraz edecekler nerde? Yok. İtirazı bir kenara bırakalım anlatacaklar nerede? O bile yok. Ülkede muhalefet yapacak sınıf örgütü yok, siyasi parti yok, demokratik kitle örgütü yok. Sendikalar yok. Aslına bakarsak ortada bunlar bile yoksa kızıp sızlanmaya da galiba gerek yok !!!'
Bu satırları 1 yıl önce Yeni Ekonomi Programı açıklanınca kaleme almışım. İki gün önce açıklanan YEP'i görüp inceleyince ülkede değişen bir şey olmadığını şartların giderek ağırlaştığını açıkça görmüş olduk. Bu noktaya gelmemizin zaman zaman belirttiğimiz üzere birçok nedeni var ancak en önemlisi
Halkın ve ülkenin bugünü ve geleceği için doğru politikaların uygulanamaması! Böyle devam edecek olursa hepimizin daha zor günlerin bellediği de ortada!..