Geçtiğimiz günlerde Haluk Gerçek Hoca sosyal medyada paylaştı. Bizim büyük kentlerimiz için '30 dakikalık kent' gerçekleştirilebilir bir hedeftir —İstanbul, Ankara, İzmir için.

Bu fikrin asıl doğuşu Paris. Yeni seçilen belediye başkanı öncelikli hedefin Paris'i 15 dakikalık kent yapmak olduğunu açıklamıştı. İnsanların temel ihtiyaçlarına yürüyerek ya da bisikletle 15 dakikada erişebilecekleri bir kent.

Düşündüm de, ben yıllardır Eskişehir'de bu ölçülerle yaşıyorum zaten.

Evimize yakın okul yürüyerek 15 dakikadır, Eskişehir'de. Uzak olan da bisikletle 15 dakika.

İşyerlerimiz de öyle değil mi? Kentin birçok yerinden merkeze bisiklet ile 15 dakikada ulaşabiliyoruz. Yalnızca organize sanayi bölgesindeki işyerleri bunun dışında. Oraya bile bisikletle giden kişiler tanıyorum. Bir saatte ulaşıyorlar —servis ile aynı sürede.

Market, pazar, park tümü de yürüyerek 15 dakika, Eskişehir'de. Uzak olan yine bisikletle 15 dakika.

Hastaneler için bile geçerli bu ölçüt. Şehir Hastanesi 15 dakikada ulaşılabilecek en zor mesafe. Ama iki şehir hastanesinden yakın olanına bisikletle 15 dakikada ulaşabiliyoruz. Birkaç mahalleden bu süre biraz uzayabilir, kabul ederim.

Sonuç olarak, 15 dakikalık şehir düzeni Eskişehir'de bugün zaten yaşanabiliyor. Bisikletli ve yaya ulaşımı daha güvenli hale gelse, yöneticilerimiz, belediyelerimiz bu vizyona sahip olsa Türkiye'ye örnek oluruz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BİSİKLOPEDi

Hangi Spor, Etkinlik Kaç Kalori?

BİSİKLET

700

Koşu

700

Yüzme

700

Basketbol

600

Tenis

600

Kayak

400

Aerobik

500

Yürüyüş

300

Yoga

300

Dans

300

Bahçe işleri

300

Bulaşık

300

Araba kullanma

150

TV izlemek

75

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İPUCU

Başı boş bir köpek yolunuza çıkarsa, yavaşlayın gerekirse durun. Saldırgan bir köpekle karşılaşırsanız durup gitmesini bekleyin, bisiklet elde yürüyerek uzaklaşın. Köpek çok yakınsa bisikleti köpek ile aranıza alın.