Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli elaman yetiştirilmesi amacıyla kurulan ESO Mesleki Eğitim Merkezi'nin tanıtımı yapıldı.

Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'ın davetine üzerine ESO Mesleki Eğitim Merkezi'ni gezince çok duygulandım.

Nedeni ise Eskişehir'in nereden nereye geldiği…

Bizim okul çağlarımızda ve gençliğimizde bu tür imkanlar yoktu.

Şimdiki gençler çok şanslı.

Meslek Liselerinde öğrenciler robot yapıyor.

Bu robotlarla katıldıkları yarışmalarda ödüller alıyor.

ESO Mesleki Eğitim Merkezi gibi modern ve akıllı atölyeler yoktu.

Buda haklı olarak göğsümüzü kabartıyor.

* * *

ESO'nun Mesleki Eğitim Merkezi'ni gezip teknoloji görünce yıllar önce bir sanayici dostumun söylediklerini hatırladım:

'Nitelikli eleman arıyorum ama maalesef yok. Fabrikamda yeni makine parkı kurdum. Bunları kullanacak eleman bulamıyorum. İstanbul'dan bir teknisyen transfer ettim. Ciddi maaş ve evinin kirasını karşıladım. Her türlü nazına katladım. Yeter ki bu makinaları kullanmasını seçtiğim meslek lisesi mezunu işçilerime de öğretsin. Fabrikamın verimliliği artsın. 2-3 yıl sonra beklediğimiz verimi almaya başladık. Bu bizim için çok büyük zaman kaybı idi' demişti.

* * *

ESO'nun Mesleki Eğitim Merkezi'ni gezdikten sonra, 'keşke bu ESO Akademi 5-10 yıl önce kurulmuş olsaydı bugün Eskişehir sanayi daha ileride olmuş olurdu' dedim kendi kendime.

Geleceği görmek bu…

Gelişen teknolojiyi gençlerle buluşturulması ve Eskişehirli sanayicilerin aradıkları nitelikli elemanların bu merkezde yetişmiş olacağından dolayı bu şehrin insanı olarak gururlandım.

Bunun için Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş'a, yönetim kurulu üyelerini, Mesleki Eğitim Merkezi'nin kurulmasında desteğinden dolayı BEBKA'ya ve emeği geçen herkese Eskişehirliler olarak ne kadar teşekkür etsek azdır.

* * *

Adı Mesleki Eğitim Merkezi'nin içerisinde bir değil birden çok fabrika kurulmuş.

ESO Akademisi'nde eğitim alacak gençler bugüne kadar belki de hiç görmedikleri ve görüp hayal ettikleri ekipmanlarda eğitim yapacak, kendilerini geliştirecek ve sonunda iş garantili nitelikli eleman olacaklar.

* * *

ESO Akademi'nin tanıtım toplantısında İŞ Kur İl Müdürü Hasan Yoldaş ile karşılaştık.

Akademiyi bir diğer adıyla Mesleki Eğitim Merkezinin bir bölümü birlikte dolaştık.

'Bu merkez Eskişehir için çok çok önemli. Önümüzdeki ayki İl İstihdam Kurulu toplantısını burada yapacağız. Bu toplantıya genel müdürümüzü de davet ederek merkezi dolaştıracağız. Herkesin gelip görmesi gereken bir Mesleki Eğitim Merkezi. İş Kur olarak burada eğitim göreceklere 4 ile 6 ay sürecek eğitimleri süresinde asgari ücret maaş artı sigortasını yapacağız. İnsanlar meslek sahibi olmak için eğitim alırken onları destekleyeceğiz' dedi.

* * *

Mesleki Eğitim Merkezi bir diğer adıyla ESO Akademi'nin tanıtım toplantısında ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 'Burası yurtdışındaki örnekleri gibi oluşturuldu. Eğitim amaçlı, ancak bir fabrika ortamı oluşturuyor. Gerçek hayatta hangi makinalar varsa, burada da Eskişehir'in ihtiyacı olan bütün makinalar mevcut. Bunun haricinde laboratuvarlar, simülasyon merkezleriyle de destekli ve derslikler, yazılımları, altyapısıyla da komple hazır. Buraya gelen bir arkadaşımız 4 ila 6 ay alacağı eğitimle aynı zamanda hayata iki sıfır önde başlamış olacak. Sanayiciler olarak nitelikli eleman sorunu yaşıyoruz, gençler de iş arıyorlar ancak bulamıyorlar. Sanayicimiz ve gençlerin yaşadığı bu sorunu ESO Akademi ile çözüme kavuşturacağız. Akademinin bütün makine ve alt yapı yatırımları tamamlamış durumda, Eylül ayı gibi de eğitime başlamış olacak' dedi.

Şimdi bu eğitim merkezini duyan Eskişehirli gençler burada eğitim almak için adeta bir birleriyle yarışacaklarından adım gibi eminim.

* * *

Eskişehir sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda CNC Eğitim Bölümü, Mekanik Atölye Bölümü, Endüstriyel Otomasyon Bölümü, Elektrik-Elektronik Bölümü, Endüstri 4.0 Bölümü, STEM (Çocuklar için Fen ve Teknoloji) Bölümü, İş Makineleri, Forklift ve Kaynaklı İmalat Simülasyon Bölümü gençleri bekliyor.

Yılda bin kişiye iş ve aş sağlamasını amaçlanan ESO Akademi, Eskişehir sanayisinin yüzde 60'ına doğrudan hizmet sağlayabilecek bir eğitim merkezi olacak.

* * *

Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde 2 bin metrekare alana sahip, elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, CNC eğitim, mekanik atölye, robotik ve endüstri 4.0, STEM ve simülasyon bölümlerinin yer aldığı ESO Mesleki Eğitim Merkezi, 15 milyon liraya mal oldu.

* * *

ESO Akademi Eskişehir Valiliğinin desteğiyle BEBKA, İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bu projenin paydaşları.

Türkiye'de bir ilk olan bu merkez umarım tüm Türkiye'ye örnek olur.

* * *

CHP'Lİ BELEDİYELER AKTİF HALE GETİRECEK

Türkiye bir haftadır orman yangınlarıyla mücadele ederken, Türk Hava Kurumu'nun bakım yapılması gereken uçaklarının bu yangınlarda kullanılamaması büyük tepkilere neden olmuştu.

Birileri 'o uçaklar kullanılmaz durumda' derken THK'nun Kayyum Başkanı Cenap Aşcı ise,' 'Uçaklar uçmadığı için 4 Milyon bakım masrafı var. Kanadalı firma uçaklarımızın bakımını yaptı. Vidasından en büyük parçasına varana kadar bakımı yapıldı. Tüm parçalar 7 yıl garanti altında' demişti.

Ancak bakımları yapılamadığı için uçamayan, en gerekli oldukları zamanda kullanılamayan THK yangın uçakları artık hangarlarda çürümeye terk edilmiş olmaktan kurtarılacaklar.

'THK'daki uçakları aktif hale getirmeye hazırız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Uçakları CHP'li belediyelere verin. Onlar bakımını yaptırsınlar' çağrısında bulunmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dahil olmak üzere CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı ortak açıklama yaparak, Türk Hava Kurumu'nun elindeki yangın söndürme uçaklarını aktif hale getirmeye hazır olduklarını söylediler.

'THK İLE İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK'

Belediye başkanları, toplantı sonunda ortak basın bildirisine imza attı. CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı, orman yangınlarıyla ilgili yaptıkları ortak açıklamada, 'Ülkemize büyük hizmetleri olmuş olan bu kurumumuzdaki yangın söndürme uçaklarının tüm bakım ve işletme giderlerini, 11 büyükşehir belediye başkanı olarak karşılamaya hazır olduğumuzun altını çizeriz. Yetkili kurumlar tarafından izin verilmesi halinde 11 Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar aktif hale getirilecek olan yangın söndürme uçaklarını gerektiği her an koordinasyon halinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kullanımına sunacağımızı da beyan ederiz. THK ile iş birliği yapılarak, elindeki envanterin belediyelerimiz tarafından kullanımı da sürekli hale getirilecektir' denildi.

'BİLİM KURULU OLUŞTURULACAK'

Alanında uzman kişilerin yer aldığı 'Bilim Kurulu' oluşturacağı belirtilen açıklama da şuna da dikkat çekildi:

'11 büyükşehir belediye başkanı olarak milletimiz adına takipçisi olacağımız bir beklentimiz daha var. Büyük miktarda orman alanlarımızı kaybettiğimiz yangınlarla mücadelede, sorumluluk sahibi kişi ve kurumların herhangi bir ihmalinin olup olmadığının sağlıklı bir şekilde tespiti gerekmektedir. Bu vesile ile ülkemizde derin bir acıya neden olan bu yangınlarla ilgili bir soruşturma açılmasını ve sonucunun kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmasını talep ediyoruz'

* * *

Yüreğimizi yakan orman yangınları bize bir şeyi bir kez hatırlattı:

'Türk Milleti olarak birlikte el ele olursak üstesinden geleceğimiz bir sorun olmaz.'

Bakın Odalar Borsalar Birliği, orman yangınlarında zarar gören ormanları eski haline getirmek için 5 milyon lira destek verdi.

Eskişehir Ticaret Borsası orman yangınlarında evleri, ahırları, yem ambarları yanan çiftçilere destek olmak yaralarını sarma adına 4 tır hayvan yemi gönderdi.

Yine Eskişehir'de sosyal medyadan yapılan bir çağrı üzerine çok sayıda Eskişehirli orman yangını yaşanan bölgelerdeki evleri yanan veya zarar gören insanların çaresizliklerine bir nebze de olsa çare olabilmek adına gıda kolileri gönderdi.

Isparta sütçüler mevkiinde çıkan yangın nedeniyle harekete geçen Türk Kızılay Eskişehir Şubesi yangınlardan etkilenen vatandaşlar için sıcak yemek, hijyen, gıda malzemesi, battaniye ve giyim yardımlarında bulundu.

* * *

Doğal afetlerde bir arada olabilmeyi nasıl başarıyorsak, birilerinin dirliğimizi, birliğimizi bozma adına yaptıkları provokasyonlara da anında tepki koymalıyız.

Doğruluk derecesini tam olarak bilmediğimiz konularda bir birimize hakaret edecek, kıracak sözler kullanmaktan kaçınmalıyız.

Bizi bir birimize düşürmek isteyenlerin bu kışkırtmalarına kulaklarımızı tıkayalım.

Bu bizi üzer, ancak 'başarılı' olduk diyenleri sevindirir.

* * *

UĞUR BİLGE İLE YOLA DEVAM

Eskişehir'de görev süresi dolan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Sağlık Bakanlığı tarafından görevine yeniden atandı.

13 Kasım 2017 yılında Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü görevine başlayan Prof. Dr. Uğur Bilge'nin görev süresi geçtiğimiz günlerde dolmuştu.

Özellikle salgının başladığı ilk günden beri Eskişehir'deki tüm sağlık kuruluşları ile yaptıkları başarılı çalışmalar ve sağladığı koordinasyonla herkesin takdirini kazanan Doç. Dr. Bilge, Covid-19 aşısı konusunda da göstermiş olduğu azim-gayret neticesinde Eskişehir'i 'aşı haritasında' mavi olan iller arasına girmeyi sağladı.

Yeniden İl Sağlık Müdürlüğü görevine atanmasından dolayı kendisini kutluyorum.

MÜSİAD'TAN 'HAYIRLI OLSUN' ZİYARETİ

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge'nin yeniden İl Sağlık Müdürlüğü görevine atanmasından dolayı 'hayırlı olsun' ziyareti yapmış.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Eskişehir Şubesi Başkanı Hakan Duman, Prof. Dr. Uğur Bilge'nin görev süresinin uzatılmasından dolayı ve Covid-19 aşısında göstermiş olduğu başarısından dolayı kutlamış.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge ise, 'Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmaları ve fedakarlıklarıyla takdiri hak ediyorlar. Aşılamanın hızlı bir şekilde devam etmesi için gereken tüm çalışmalarının yapılıyor. Aşı olmayanları aşı olmaya davet ediyorum. İnanıyorum ve dileğim odur ki daha yüksek bir aşı oranına fedakarlık gösterip hep birlikte ulaşacağız' demiş.

* * *

HAYAT BÖYLEDİR İŞTE

Bir adam, Afrika'da yürürken arkasından bir aslanın koştuğunu görür. Hızla kaçarken tam önünde bir kuyu görür ve hızla kuyuya iner. İpe sarılıp kuyuya inerken, alt tarafta büyük bir yılan görür. Yılan hızla buna doğru yükselirken 'Ne yapacağım' der.

Üstte aslan altta yılan…

O sırada iki tane fare biri beyaz diğeri siyah ipi kemirmeye başlar. Her yerden başı belada iken bir anda bir yüzünde ıslak bir şey hisseder. Bir arı bir damla balı yüzüne bırakır ve balın tadı damağında iken uyanır ve 'OH BE RÜYA İMİŞ' der.

Bir seyyide anlatır.

'Rüyamın yorumu ne diye?' diye sorar.

Seyyid gülerek, 'Anlamadın mı?'.

'Peşinden koşan aslan ölüm meleğidir. İçinde yılan bulunan kuyu senin mezarındır.

Sarıldığın ip senin hayatındır. Beyaz ve siyah fare gece ile gündüzdür ömrünü kemirirler. Peki ya o bal nedir dersen? Dünyanın geçici lezzetidir.'

(alıntı)

* * * *