Yer yapısı uygun
, Eskişehir düz ova Yenikent, Bademlik ve Tepebaşı'nın küçük rampaları dışında. Vitessiz bir bisiklet bile iş görüyor. Bu yönüyle Eskişehir doğal bir bisiklet kentidir aslında.
İklim de korkulduğu gibi değil, bisikletli ulaşım için uygun. Eksi 5 dereceye kadar bisiklet üzerinde üşümeyiz, yürürken üşümediğimiz gibi. Yalnızca yolların buzlanması engelliyor bisikleti. Geçtiğimiz haftayı da eklediğimizde karlı, buzlu günlerin toplamı 3 hafta oluyor toplamda.
Bisiklet yolu yok ama trafiğin yoğun olduğu caddelere paralel, boş sokaklar bisikletli ulaşım için uygun, güvenli. Dahası Porsuk kanalları doğal, kendiliğinden bisiklet yolları oluşturmuş. Yöneticiler de fark etse bunu yapmaları gerekenin yalnızca yolu işaretlemek olduğunu.
Bisiklet en hızlı ulaşım aracı Eskişehir'de. Ulaşımın yoğun olduğu mesafeler kent merkezine 4 - 5 kilometre — Tepebaşı, Osmangazi Üniversitesi, Yunuskent. Bu yol bisiklet ile 15 - 20 dakika sürüyor. Hiçbir ulaşım aracı ne araba, ne tramvay bu süre ile yarışamaz. Daha uzun mesafelerde de bisiklete ancak yetişebiliyor araba ve tramvay, kent trafiğinde.
Eskişehir'de ulaşım pahalı ama bisiklet ile ücretsiz. 4 - 5 km yol taksi ile, bir gidiş ve bir dönüş 40 - 50 lirayı buluyor. Araba 10 - 15 lira yakar yine 10 kilometrede. Toplu taşıma 7 lira. Bisiklet her zaman bedava. Bisikleti seçersek toplu taşıma ile karşılaştırıldığında 200, araba ile karşılaştırıldığında 300 lira tasarruf yaparız aylık. Taksiyi hiç karşılaştırmayalım bile.
Sonuç olarak Eskişehir bisikletli ulaşım için eşsiz fırsatlar sunuyor, deneyin siz de göreceksiniz.
------------------------------------------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
SOĞUKTAN NASIL KORUNURUZ?


Öncelikle, bedenimizin ısı üretebilmesi için yeterli besin ve sıvı kaynakları olmalıdır. Tur öncesinde beslenme ve yeterli sıvı alımı enerji kaynaklarımızı sağlar.
Sürüş boyunca kuru kalmak önemli. Terden ıslanmayan, nefes alan giysiler kuru kalmamızı sağlar. Kat kat lahana formunda giyinmek, ısındıkça, terlemeden incelmeye fırsat sunar.
Etkinlik başında çok kalın giyinilmez. Hatta biraz üşüyerek başlamak en iyisidir. İlk 5-10 dakikada beden kendini ısıtacaktır.
Özellikle el ve ayaklarda yalıtımı güçlü giysiler seçilmeli. Yün ya da termal eldiven, çorap iyi iş görür.
Baş bedenin en çok ısı kaybeden bölümüdür. Kışın bere, buff ve termal maske bulundurmak, ihtiyaca göre birini seçmek en iyisi olur.
Doğru giysiler seçildiğinde kışın soğukta da bisiklet keyfinden yoksun kalmayız. İşe, okula, çarşıya, pazara bisikletimizle kolayca ulaşabiliriz.
--------------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
12 Şubat
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
13 Şubat
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
14 Şubat
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
18 Şubat Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.