ORC Araştırma Şirketi tarafından Eskişehir, Uşak ve Kütahya'da gerçekleştirilen anketin sonuçları açıklandı. Millet İttifakı Eskişehir ve Uşak'ta büyük farkla önde çıkarken, Kütahya'da ise liderliği Cumhur İttifakı aldı.
ORC Araştırma tarafından son seçim anketine ilişkin sonuçlar paylaşıldı. Eskişehir, Uşak ve Kütahya'da vatandaşlara hangi partiye oy vermeyi düşündükleri soruldu.
ESKİŞEHİR'DE YÜZDE 56.2 ALDILAR
Eskişehir'de yapılan ankette CHP yüzde 35.7 oy alırken, ittifak ortağı İYİ Parti 20.5 oranında oy aldı. İki partinin toplam oyu 56.2 oldu. Kentte AK Parti yüzde 28.3 oy alırken, MHP 5.4 aldı. Bu sonuçlarla Cumhur İttifakı'nın oyu 33.7 oldu.
Ankette, 'Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' diye soruldu. Ankete katılanların büyük çoğunluğu CHP'ye oy vereceklerini söyledi.
Eskişehir'de CHP önde AK Parti'nin oy kaybı yüzde 9
Araştırma şirketine göre, Eskişehir'in anket sonuçları şöyle:
  • CHP : Yüzde 35,7
  • AK Parti : Yüzde 28,3
  • İYİ Parti : Yüzde 20,5
  • MHP : Yüzde 5,4
  • HDP : Yüzde 4,0
Eskişehir'de diğer partilerin oy oranları ise şöyle ölçüldü:
  • DEVA : Yüzde 1,5
  • SAADET : Yüzde 1,3
  • Gelecek : Yüzde 1,1
  • Diğer : Yüzde 2,2
Eskişehir 2018'deki genel seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 46,48, CHP'nin adayı Muharrem İnce ise 41,07 oranında oy almıştı. AK Parti yüzde 37,66 oy aldı. CHP ise 32,44 oy almıştı.
Cumhur İttifakına 2 İlden daha kötü haber
2018 seçimlerinde yüzde 38.8 oy olan AKP, yüzde 10.5 oy kaybıyla ikinci parti konumuna geriledi.
CHP ise yüzde 32.3 olan oy oranını ankete göre 35.7 seviyesine çıkararak Eskişehir'de birinci parti oldu.
Bir önceki seçimde yüzde 9.9 oy olan MHP, Eskişehir'de de yüzde 5.4 ile baraj altında kaldı. İYİ Parti ise oyunu yüzde 7.3 artırarak yüzde 20.5 seviyesine yükseldi.
1455 kişinin katıldığı ankette Cumhur İttifakı yüzde 33.7 alırken Millet İttifakı ise yüzde 56.2 seviyesine yükseldi.
ORC Araştırma'nın 16-20 Temmuz tarihleri arasında 3 ili kapsayan anket sonuçları yayımlandı.
3 ilde yapılan çalışmada Cumhur İttifakı'nın oylarının erimeye devam ettiği, Millet İttifakı'nın ise oylarını artırdığı görüldü.
UŞAK MİLLET İTTİFAKI DEDİ
Uşak'ta 880 kişi ile yapılan çalışma sonrasında, bir önceki seçimde yüzde 43.5 oy alan AKP'nin yüzde 11 oranında oy kaybettiği ve güncel oyunun yüzde 32.5'e gerilediği görüldü.
Bir önceki seçimde yüzde 28.2 oy alan CHP ise, oy oranını yüzde 30.4'e çıkardı. Bir önceki seçimde yüzde 12.7 oranında oy alan İYİ Parti ise oy oranını yüzde 10.8 artırdığı ve yüzde 23.5 oranına çıkardı.
Yine bir önceki seçimde yüzde 10.5 oy oranı olan MHP ise yüzde 7 seçim barajının altında kaldı. İttifak olarak bakıldığında ise Cumhur İttifakı'nın yüzde 38.7, Millet İttifakı'nın ise yüzde 53.9 oy oranına sahip olduğu görülüyor.
KÜTAHYA'DA OY KAYBI SÜRÜYOR
17-20 Temmuz tarihleri arasında 975 kişi ile yapılan çalışmada AKP'nin yüzde 41.4 ile birinci parti olduğu gözüküyor.
Ancak bir önceki seçimde yüzde 54.8 oy alan AKP'nin kaybı yüzde 13.4 seviyesine çıktı. Yüzde 18.5 ile bir önceki seçimde ikinci parti olan MHP ise yüzde 8.2 oy kaybederek dördüncü parti konumuna geriledi.
CHP oyunu yüzde 4.8 artırırken İYİ Parti'nin oyu yüzde 11.7 oranında arttı. Millet İttifakı'nın oyu yüzde 39.8 olurken Cumhur İttifakı'nın oyu ise 51.7 oldu.
ÇİFTÇİ DE ÜRETİCİ DE AK PARTİ'DEN VAZGEÇMİŞ
Şimdi diyecekler ki 'Anketler gerçeği yansıtmaz. Hem de taraflı'.
Taraflı mı onu bilemem.
Ancak Eskişehir'de zaman zaman dostlarla sohbet ederken geçmişte AK Parti'ye oy vermiş olanlar '2023 seçimlerinde tercihimi değiştireceğim. CHP veya İYİ Parti'ye oy vereceğim. Bir de millet ittifakını deneyelim. Ekonomik sıkıntıdan adeta boğulduk. Arkadaşlarımla buluşmaya korkar oldum. Bir çay ısmarlasam 10 kişi olsak en az 50 lira' diye yakınanlar var.
Kırsalda besiciler ve üreticiler ile görüşüyorum onlarda 'destek diyorlar sağ elinle verdiklerini sol eliyle alıyor. Ekip biçtiğimizden para kazanmıyoruz. Mazot, gübre, ilaç aldı başını gitti. Artan fiyatlara yetişemiyoruz. Yem fiyatları da öyle. Bir çuval yem 300 TL. Bir çuval yem ancak bir öğün yeter. Günde üç çuval versem 900 TL. Nasıl alıp hayvanlarıma yedireyim' diyorlar.
Konuştuğum üç çiftçi ve besiciden biri AK Parti'ye bir şans vereceklerini söylüyor. Eskişehir bazında AK Parti oy kaybediyor. Bu nedenle Eskişehir'le ilgili anketin doğru olduğuna inanıyorum.
AK Parti İl ve ilçe başkanları özellikle kırsal kesimdeki üreticiler ve besicilerle yüz yüze görüşüp görüşmediklerini bilmiyorum. Görüşüyorlarsa herhalde bana söylediklerini onlara da söylüyorlardır.
Son olarak şunu da yazayım.
2023 yılı başında verilecek destekler ve yüksek taban fiyat üretici ve çiftçinin kararını değiştirmeyecek. İşçi ve memurda aynı görüşte, 'maaşım 10 bin liraya yükselse de kararımdan dönmem' diyorlar.
* * *

'ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLLERİ
BİRLİKTE BİR ÇAY BİLE İÇMİYORLAR'
Eskişehir'in 7 milletvekili var. Üçü AK Parti, 2'si CHP'li, bir MHP bir de İYİ Partili.
7 milletvekilinin bir araya geldiklerini gördünüz mü?
Siyasi görüşler farklı olabilir. Ancak hiç olmazsa 'Eskişehir'in sorunları' ile ilgili bir araya gelerek öncelik sırasını belirleyip çözüm noktasında tek yumruk olunamaz mı?
TBMM çatısı altında 11 Eskişehirli milletvekili var.
11'i bir araya gelebilse Eskişehir'in sorunlarının belki hepsi olmasa bile birçoğu çözüme kavuşurdu.
Rahmetli Maliye Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan ayda bir defada olsa Eskişehir Milletvekillerini, zaman zamanda vali, belediye başkanları ve büyük STK temsilcilerini de bu toplantıya davet ederek şehrin sorunlarını görüşüyorlardı.
Bir ara AK Parti Milletvekili Nabi Avcı'da yapmaya çalıştı.
Birkaç defa toplandılar.
Ondan sonra vaz geçildi.
* * *
Zaman zaman yazıyorum.
Birkaç gün önce de yazdım.
Eskişehir'in Ankara'da lobisi olmadığı için sorunlarda çözülmüyor.
Oysa Eskişehir'in yarısı kadar büyüklükte şehirlerin Ankara'da güçlü lobileri var. İstediklerini alabiliyorlar.
Birlik olamadığımızdan komşu iller gelişiyor Eskişehir adeta yerinde sayıyor.
'BİRLİKTE BİR ÇAY BİLE İÇMİYORUZ'
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, milletvekilleri arasında birlik beraberlik olmadığı şehre yatırımlar konusunda bir araya gelememelerinden, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş'ın duyurduğu 4. Üniversite çalışmaları ile ilgili önemli açıklamalar yapmış.
Kabukçuoğlu, milletvekillerinin Ankara'da dahi bir araya gelemediklerini belirterek,
'Bir araya gelemeyen, oturamayan, konuşamayan, bir çay içemeyen milletvekilleri varsa hadi bir araya gelinde Eskişehir'in sorunlarını değerlendirin demek artık çok farazi oluyor' demiş.
İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu'nun açıklaması dikkat çekici. Haklılık payı da çok yüksek.
Şimdi gelin Kabukçuoğlu'nun açıklamasını okuyalım:
'Son zamanlarda milletvekillerinin birlik beraberlik olmadığı, bir araya gelmedikleri söyleniyor, bunda haklı mı vatandaş haklı tabi. Geliyor mu, gelmiyoruz. Genel kurullarda en devamlı katılan birisi olarak söylüyorum, bazı milletvekillerimizi genel kurulda görmek bile mümkün olmuyor. Mutlaka işleri vardır uğraşıyorlardır ama o ortamda bile buluşamadığınız milletvekilleri ile Eskişehir ortamında ya da Eskişehir siyasetinde bir araya gelmek çok zor oluyor. Bizim partiden bir milletvekili var Eskişehir'de. Çok milletvekili olan partiler için söylüyorum, milletvekillerinin birbiri ile görüşmediği dahi söyleniyor. Böyle midir değil midir tam bilemiyorum ama kamuoyunda bu şekilde yaygın bir kanı var. Önce bunların sağlanması lazım. Milletvekillerinin öncelikle şehrinin sorunları ile ilgilenmesi lazım. Tabi ki ülkesinin sorunları ile ilgilenmesi lazım. Bunun için ne gerekiyorsa yapması lazım. Bir araya gelemeyen, oturamayan, konuşamayan, bir çay içemeyen milletvekilleri varsa hadi bir araya gelinde Eskişehir'in sorunlarını değerlendirin demek artık çok farazi oluyor. Eskişehirlilere burada düşen şudur, durumu değerlendirecekler, yakında sandık önlerine gelecek. Oylarını verirken de bu kriterleri lütfen dikkate alsınlar sayın hemşerilerimiz. Buna göre davransın karar versinler. Bir daha ki sefere benzer sorunları yaşamayalım'.
* * *
Arslan Kabukçuoğlu doğru söylüyor da kendisine şu sormak gerekmez mi?
'Arslan Bey siz Eskişehir milletvekillerini çay içmeye davet ettiniz de onlar gelmedi mi?'.
Önce iğneyi kendimize batırmak gerekir.
Sonra çuvaldızı da başkasına…
Vakit geçmiş değil.
Seçimlere 9 ay var.
Bu süreç içerisinde Eskişehir milletvekillerine bir çağrı yapın veya mesaj atın.
'Şu tarihte şu saatte birlikte çay içelim' davetinde bulunun.
Bakalım kaçı gelecek?
Gelmezlerse eleştirilerinizde sonuna kadar haklı çıkmış olursunuz.
* * *

DERS VEREN HİKÂYE:
Gideceğin Limanı Bilmelisin
4 Temmuz 1952 günü 34 yaşında bir kadın, Pasifik Okyanusu'na dalarak, Çatalına adasından, 21 mil batısında kalan Kaliforniya'ya doğru yüzmeye başladı. Eğer başarılı olursa, bunu yapan ilk kadın olacaktı. Adi Florence Chadwick olan bu yüzücü, Manş Denizi'ni her iki yönde gecen ilk katindi.
O sabah su, vücudu uyuşturacak kadar soğuktu ve sis o kadar yoğundu ki, beraberindeki tekneleri güçlükle seçebiliyordu. Milyonlarca insan televizyonlarından onu izliyordu, köpekbalıkları ve dondurucu soğuğun etkisini hiçe sayarak 15 saat yüzdü. Yakındaki bir teknede bulunan annesi ve antrenörü, adaya çok yaklaştıklarını ve devam etmesini söyledilerse de o, kendisini sudan çıkarmalarını istedi. Azimli yüzücü, Kaliforniya kıyısına yarim mil kala sudan çıkısının nedenini söyle açıkladı:
'Karayı görebilseydim, başarabilirdim!'
Vazgeçmesinin nedeni ne yorgunluk, ne de soğuktu… Tek neden, sis yüzünden karayı görememekti. Bu hayatin bir gerçeğiydi: Bir şeyi başarabilmek için, ortada gözle görülür bir hedef olmalıydı.