Halk TV'de beğeniyle izlenen Serhan Asker'in hazırlayıp sunduğu 'Görkemli Hatıralar' programının, 2 Temmuz 2022 Cumartesi günkü canlı yayınıEskişehir'den gerçekleştirildi.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve Gazeteci/ Yazar/ Belgeselci Nebil Özgentürk'ün konuşmacı olarak katıldıkları programa; Şef Ender Sakpınar yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası (EBB- SO) eşliğinde konuk solistler Ezgi Karakaya (mezzo soprano) ile Şenol Tanıllı kaliteli güzellikler kattılar.
Programda önce, bir Eskişehir çocuğuolan Cüneyt Arkın,güzel görüntülereve duygulu söylemlere sarılarak sonsuzluğa uğurlandı… Daha sonra, bir sonsuzluk simgesi olan Yunus Emre'ye sevgiler gönderildi… Ve '2 Temmuz' tarihinin kara lekesi olan 'Sivas Katliamı' nın acısı yüreklere saklandı, Madımak'ı unutmama sözü ise bilinçlere kazıldı…
Program boyunca sergilenen 'Eskişehir'in Görkemli Güzellikleri' ise adeta ekranlardan taştı…
PROGRAMDAN SÜZDÜĞÜM DAMLALAR
Programı canlı izleyen okurlarımın hoşgörüsüne sığınarak, benim süzgecimde kalan damlaları sizlerle paylaşmak istiyorum:
*Program boyunca sıkça gösterilen Eskişehir görüntüleri, sanki çekiminin yapıldığı 'Sazova Bilim Kültür Sanat Parkı' nın simgesi olan 'Masal Şatosu' ndan etkilenmişçesine masal gibi güzeldi…
* Program boyunca sahnede kalan EBB- SO'nun, bugün ülkemizin en iyi senfoni orkestralarından biri olmanın gururuyla seslendirdikleri eserler izleyenleri büyüledi. Seslendirilen eserlerde Madımak'ın hüznü, Yunus'un sevgisi, Cüneyt Arkın'ın bakışları bir kez daha yaşandı…
Senfoni orkestramızın görkemli güzelliği zihinlerde Atatürk'ün müzik görüşünü canlandırdı: 'Anadolu halk müziğiyle evrensel müziğin kaynaştırılması…'
* Doğal olarak programın odak kişisiYılmaz Büyükerşen'di. Yılmaz Hoca, güçlü belleği ve aydınlık bilinciyle adeta bilim, demokrasi, çağdaş belediyecilik, kültür, sanat ve öğretmenlik dersi verdi. Şu cümlesi de çok anlamlıydı: 'Eskişehirliler benim yüksek lisans öğrencilerimdir…'Hoca'nın şu sözleri ise tam bir duyarlı aydın güzelliğidir: 'Başta Atatürk olmak üzere, cumhuriyet ve demokrasi değerlerini yaratanlara vefa borcumu ödüyorum…'
Programa görüntülü olarak katılan araştırmacı yazar Erol Mütercimler'in Yılmaz Hoca ile ilgili şu sözleri de çıplak bir gerçeği ortaya koyuyordu:'Bir belediye başkanı kentini değil, kendini soyuyorsa ortaya Eskişehir gibi bir efsane çıkıyor…'
*Programın güncel odağı olan Cüneyt Arkın üzerine 'Yaşamında ilk ve son kez ölüme yenildi…' temasıyla sunulan görseller ve belgeseller, o güzel insanı anılarda yaşatacaktır.
* Eskişehir'de uzun yıllardan beri adına valiliklerce anma törenleri düzenlenen ancak hep dinci ve mistik bakış açısıyla anlatılanYunus Emre, bu programda 'insan, halk ozanı' kimliğiyle ve 'Türkçe şiirleriyle' anlatıldı. Anlatıma ses ve görüntü katan orkestra ile tiyatro sanatçıları 'Yunus'tan esinlendikleri sevgiyi izleyicilere ulaştırdılar…' Bu güzellikler bir kez daha ortaya koydu ki; 'Sosyal ve kültürel yaşamın odağında belediyeler olmazsa olmaz!..'
* 2 Temmuz tarihinin kara lekesi olan ve tüm duyarlı yürekleri dağlayan Madımak Katliamının acılarını müzik diliyle anlatan orkestranın güzellikleri yüreklere su, bilinçlere azim ve kararlılık serpti…
Sözün özü, genel olarak 'Yerel hatıralara, yerel politikacılara ve yerel sanatçılara' dayalı olarak programlar yapan 'Görkemli Hatıralar', Eskişehir'de kendini aştı…
Çünkü Eskişehir programı: 'Nostaljik değil; dün- bugün- yarın zincirine bağlıydı… Ütopik değil, gerçekçiydi… Durağan değildi, geleceğe akıyordu…'
PROGRAMDA VERİLEN MUŞTULAR
Başkan Yılmaz Büyükerşen, programdaki konuşmalarının aralarında, 'Eskişehir'e kazandırılacak yeni kültür ve sanat yatırımları'hakkında da bilgiler verdi.
  • Son yirmi yılda 'Müzeler Kenti' unvanı kazanan ve bu sayede turizmin gelişmesi sağlanan Eskişehir'e ülkemizde ilk özelliği taşıyan 'Yeni Müzeler' kazandırılacak.
  • Porsuk üzerinde 'Batı Porsuk- Doğu Porsuk' hatlarında yeni gezinti ve ulaşım suyolları oluşturulacak.
  • Köprübaşı semtindeki 'tarihsel Halkevi' binası (şimdiki İş Bankası binası), aslına uygun olarak yeniden yapılacak.
Evet, Eskişehir dünden aldığı güçle geleceğin güzel günlerine koşuyor.
'ŞEHİR, ESKİŞEHİR'DİR!'
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin 1999 yılından bugüne bir gelecek öngörüsü olarak kullandığı 'Şehir, Eskişehir'dir!' özlü sözü, bugün artık gerçekliğe büründü. Bu gerçek artık geleceğe koşuyor.
Bugün 'Eskişehir'in Görkemli Güzellikleri' diye özetlemeye çalıştığımız gerçekler şu sözlerle özetlenebilir:
  • Eskişehir, ülkemizde ve dünyada 'Çağdaş demokratik belediyeciliğin simgesidir.'
  • 'Eskişehir; bilim, kültür ve sanat kentidir.'
  • Eskişehir'de 'Bilimin doğruluğu, demokrasinin iyiliği ve sanatın güzelliği' doğrultusunda gelişerek günümüze ulaşan bu görkemli güzelliklerin baş mimarı; Eskişehir halkıyla bütünleşen 'Yılmaz Büyükerşen' dir.
Son söz olarak:
Eskişehir'den yayınlanan 'Görkemli Hatıralar' programı sunucusu Serhan Asker'in (ya da program yönetmenlerinin) yaptıkları en düşündürücü eksiklik: 'Programın sonunda Yılmaz Büyükerşen, ilçe belediye başkanları ve Eskişehir milletvekillerinin 'birlikte' gösterilememesiydi…'
Unutmayalım ki 'Eskişehir'in Görkemli Güzelliklerinin altında yatan temel etken 'birliktelik'tir…'
Sağlıkla, sevgiyle dostlukla; birlikte…