Bir zamanlar 'Türkiye'nin fiziki olarak en büyük Organize Sanayi Bölgesi ancak içi boş' diye konuşulan Eskişehir OSB'si bugün Türkiye'de en çok yatırım yapılan OSB haline geldi.
Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli'nin açıklamasından öğreniyoruz. Eskişehir OSB, sahip olduğu yüksek avantajlar nedeniyle gerek yerli gerekse yabancı çok sayıda büyük yatırımcının radarına girmiş. Son 16 yılın yatırım rekorunu kırılmış.
OSB'LER AYNI ZAMANDA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ
Türkiye'nin Üreten Gücü' olarak nitelenen OSB'lerin ülke ekonomisine katkısı her yıl artarak devam ediyor.
Bugün organize sanayi bölgelerimiz sadece fabrikaların olduğu alanlar değil, teknoloji geliştirme bölgeleri, güneş enerjisi santralleri, kreşleri, mesleki ve teknik liseleri, itfaiye teşkilatları, gümrük alanları, sosyal tesisleriyle aslında komple bir yaşam merkezi haline geldi. Artık vakit, bu yaşam merkezlerinin, yani organize sanayi bölgelerinin niteliklerini daha da artırarak, Türkiye sanayide daha rekabetçi hale getirilmelidir.
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yönetimi şeffaf, yenilikçi, katılımcı ve sorumluluk sahibi felsefesiyle hareketle belirlediği hedeflerine emin adımlarla ulaşmaya çalışıyor. Son yıllardaki yatırımcıların gösterdikleri ilgiyle birlikte Türkiye'nin 'en sorunsuz ve örnek' OSB'si olma yolunda önemli adımlar atıyor.
Geçmişte Eskişehir OSB'de parmakla gösterilecek kadar büyük sanayi kuruluşları vardı. Bugün baktığımızda uluslararası arenada faaliyet gösteren büyük ölçekli şirketler tercih ediyor.
Örnek verecek olursam Vali Erol Ayyıldız ve EOSB Başkanı Nadir Küpeli'nin ziyaret ettikleri Haier Kurutma Makinesi tesisleri. 40 milyon euroluk yatırım ile 2019 yılında temelleri atılan 2021 yılında üretime başlayan Haier kurutma makinesi fabrikası 58 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.Yılda 1 milyon adet kurutma makinesi üretimi gerçekleştiriyor. Çok yakında üretime başlayacak olan bulaşık makinesi fabrikasında yıllık 1 milyon adet bulaşık makinesi üretilecek. Haier Europe Üretim Başkanı Mehmet Ali Karasu, 45 milyon avro yatırımla faaliyete geçecek fabrikada çalışan sayısının 700 olacağını söylemiş.
Eskişehir OSB'sinin büyümesi demek, Türkiye'nin büyümesi demektir bence.
KATMA DEĞERLİ İHRACATI ÖNCELEYEN HİKÂYE BAŞLATILMALI
Gelişmiş ülkelere bakıldığında ilerlemenin öncüsünün her zaman sanayi olduğu görülüyor.
Dünyadaki güçlü ekonomileri incelediğimiz zaman yetişmiş insan kaynağı, rekabetçi sanayi altyapıları ve güçlü ihracat yapıları öne çıkıyor. Türkiye de eğer ekonomide yeni bir başarı hikayesi yazacaksa sanayi altyapısını geliştirerek yüksek katma değerli ihracatı önceleyen yeni bir hikaye başlatmalı.
Türkiye'nin artık daha fazla teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi daha fazla ticarileştirebilen bir ülke haline gelmesi gerekmektedir.
2 YIL İÇİNDE 228 YENİ SANAYİ TESİSİ HİZMETE GİRECEK
OSB Başkanı Küpeli, Havacılık, savunma sanayiinde olduğu gibi beyaz eşya sanayinde de Eskişehir ve Eskişehir OSB önemli bir üs olduğunu, sektörün il sanayinde en çok işgücünün istihdam edildiği sektörlerin başında geldiğini söylemiş.
Bunu duymak Eskişehir adına sevindirici, inşallah Nadir Küpeli'nin özellikle vurguladığı iki yıl içerisinde 228 yeni sanayi tesisleri de hizmete girdiğinde Türkiye'nin sayılı OSB'leri arasında Eskişehir de boy gösterecektir.
Küpeli, 'Eskişehir'imiz ve OSB'miz sahip olduğu birçok altyapı avantajıyla özellikle havacılık, Savunma sanayi, beyaz eşya, otomotiv, raylı sistemler, makine ve metal ile gıda sektöründe önemli ve stratejik yatırımların ülkemizdeki en önemli çekim ve üretim merkezi olmayı sürdürüyor. Eskişehir'de beyaz eşya sektörünün ana ve yan sanayiler olmak üzere yıllık ihracatı 1,5 milyar dolara yaklaştı. Haier'de bölgemizdeki en değerli yatırımların başında geliyor. Yerleşkedeki süren yatırımlar tamamlandığında Avrupa'daki en büyük üretim ve ihracat merkezi olması yanı sıra ekonomiye şehrimizin ve ülkemizin istihdamına katkısı yüksek olacak' diyerek önümüzdeki 2 yıl içerisinde Eskişehir OSB'de 228 yeni sanayi tesisinin hizmete gireceğini ve binlerce kişinin istihdam edileceği büyük çaplı yeni yatırımlardan bazılarının start alacağına da dikkat çekmiş.
Eskişehir sanayisi hızla gelişim içerisinde
Eskişehir OSB'nin ve Eskişehir sanayisinin hızla bir gelişme ve büyüme dönemi içerisinde olduğunu, yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldiğini vurgulayan Vali Erol Ayyıldız, Eskişehir sanayisinin çok daha iyi yerlere geleceğini söylemiş. Vali Ayyıldız, ülkemizin ve dünyanın sayılı markalarının üretim üssü haline gelen Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Dünyaca ünlü beyaz eşya markası Haier gibi köklü ve saygın firmaların bulunmasının Eskişehir açısından çok önemli olduğuna dikkat çekmiş.
* * *
Bu konuyla ilgili yazıma noktayı koymadan önce bir noktaya da dikkat çekmek istiyorum.
Eskişehir OSB'si büyüyor, gelişiyor, tercih edilen bölge haline geldi. Büyük yatırımcılar peş peşe gelmeye başladılar. Ürettiklerinin büyük bölümünü ihraç ediyorlar. Ancak sorun Eskişehir'den limana bağlanan demiryolu bağlantısının olmaması.
Bu sorun da giderilmiş olsa çok değil 5 yıl içerisinde Eskişehir OSB'de boş arsa kalmaz.
* * *

Akil Gençlerden '81 ilde 81 genç milletvekili' çağrısı
18 ve 25 arası gençlerin Türkiye'de resmi olarak siyasete katılmasının yolunu açan 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumundan sonra Rümeysa Kadak,
2018 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak seçildi ve Türkiye'nin en genç milletvekili oldu.
24 Haziran'da gerçekleşen erken seçim ile birlikte meclise giren milletvekili sayısı 550'den 600'e çıktı. Aynı zamanda seçilme yaşının 25'ten 18'e düşürülmesinden sonra yapılan ilk seçim olma özelliğini de taşıyan 24 Haziran seçimlerinde mecliste yer alan genç milletvekillerinin oranının artması beklenirken, tam tersi bir sonuç yaşandı.
1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşmiş seçimler sonucunda mecliste 25-29 yaş aralığında 9 milletvekili bulunurken, 24 Haziran seçimleri sonrası bu sayı 18-29 yaş aralığında 8 milletvekiline düştü. 1 Kasım 2015 seçimleri sonucu oluşan meclis aritmetiğinde %1,6 olan genç milletvekili oranı da seçilme yaşının düşürülmesi ve milletvekili sayısının arttırılmasına rağmen %1,3'e düştü.
24 Haziran seçimleri sonucu HDP'nin genç milletvekili sayısı 6'dan 1'e düşerken, AKParti'nin genç milletvekili sayısı 2'den 5'e, CHP'nin genç milletvekili sayısı ise 1'den 2'ye yükseldi. Partilerin seçim listelerinde bulunan en genç adaylardan ise hiçbiri meclise giremedi.
Kadın milletvekillerinin oranı yüzde 17'de kaldı
Türkiye'de 24 Haziran 2018 de yapılan genel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre Meclis'te kadın milletvekili oranı yüzde 17'de kaldı.
AKPartinin'nin 295 milletvekilinden 52'si, CHP'nin 146 milletvekilinden 18'i, HDP'nin 67 milletvekilinden 25'i, MHP'nin 49 milletvekilinden 5'i, İYİ Parti'nin 43 milletvekilinden 3'ü kadın.
33 kentin ise kadın milletvekili yok
1 Kasım 2015 seçimlerinde 550 milletvekilinden 81'i kadındı, bu da oran olarak yüzde 14,7'e denk geliyordu.
Eskişehir olarak diğer illerden şanslıyız. AK Parti ve CHP'nin milletvekillerinden birisi kadın.
Her ağzımızı açtığımızda 'kadın haklarını' savunan, her seçimde en çok çalışan, hemen hemen her eve girmeyi başaran kadınlar, milletvekilliği, belediye başkanlığını bırakın il genel veya belediye meclis üyeliklerinde bile aday gösterilmiyor.
Oysaki batılı ülkelere baktığımızda kadın milletvekili sayısı nerede ise erkek milletvekili sayısının üçte biri kadar, kadın-erkek eşitliği tam olmasa da sağlanmaya çalışılıyor.
* * *
Tekrar gençlere dönelim.
Siyasi kampanyaların Oscar'ı kabul edilen Pollie Ödüllü Siyaset İletişim Danışmanı Dr. Gülfem Saydan Sanver, bir röportajında Obama'nın gençlere nasıl değer verdiğine şöyle dikkat çekmiş:
'Obama, gençlerden çok ciddi bir oy almıştı. Ekibine bakıyorum, metin yazarı, saha direktörü, dijital kampanya direktörü, hepsi 20'li yaşlarda. 30'lu yaşlarda tek bir kişi yok. Sanders'ın kampanyasına bakıyorum, onun da öyle. Bizde 40-50 üstü reklamcılar oturuyor, genç kampanyası yapmaya çalışıyor. O dili kullanmanız mümkün değil. Partinin ana stratejisini belirleyecekler elbette. Fakat genç kampanyası için genç ekip oluşturulmalı.'
* * *
Bu konuya niçin girdiğime gelince…
Akil Gençler Platformu Genel Başkanı Delil Ateş, başlattıkları proje ile '81 ilde 81 genç milletvekili' çıkarmak için çalışacaklarını söylemiş.
Akil Gençler Platformu olarak gençlerin ülke yönetiminde söz sahibi olmasını savunduklarını ifade eden Genel Başkan Delil Ateş, 'İlk defa oy kullanacak yaklaşık 9 milyon genç seçmenin olduğu ülkemiz de 2023 seçimlerinin sonucunu belirleyecek olan kitle genç kitledir. Akil Gençler olarak kurulduğumuz ilk günden itibaren ülke problemlerinin çözümünde gençlerin de bir sözü olsun şiarıyla hareket ettik. Bugüne kadar da birçok konuda gençliğin düşüncesini özgür bir şekilde ifade ettik. Bundan sonra da ifade etmeye devam edeceğiz. 21'inde İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet ile 30'unda Kudüs'ü fetheden Sellahattin Eyyubi'nin torunları olarak 2023 seçimlerinde '81 il de 81 genç milletvekili' diyoruz. Güçlü Türkiye'nin yolu güçlü gençlikten geçiyor. Güçlü Türkiye demek Dünya'da lider ülke demek. Güçlü Gençliğin yolu mecliste temsil etmekten geçer. Akil Gençler olarak 81 ilimizde 81 genç milletvekilini meclise taşımak için var gücümüzle çalışacağız' diyerek siyasi partilerin genel başkanlarına mesaj göndermiş.
* * *
2023 de cumhurbaşkanlığı ile birlikte milletvekili seçimleri de yapılacak. 'Ülkemizin geleceği' dediğimiz gençlere bakalım hangi partiler seçilebilecekleri sıralarda yer verecekler? Akil Gençler Platformu'nun bu çağrısı nasıl karşılık bulacak.
Bekleyip göreceğiz.
* * *
FIKRA:
HEMEN İŞE BAŞLAMANIN SIRASI MI?
Amerika'da yaşayan Dursun, Trabzon'daki Temel'i yanına çağırıyormuş:
- Ula Temel ha puraya gelursen aç kalmazsun da. Sadece yerdeki paraları toplasan o bile yeter sana demiş.
Bunu duyan Temel biraz da merakından binmiş uçağa, Amerika' ya gitmiş. Uçaktan inmiş, valizini alıp havaalanından çıkmak üzereymiş. Bir de bakmış yerde 100 dolar var. Paraya bakmış bakmış ve şöyle demiş:
- Ula daha ilk günden işe mi başlanur...
* * *