Olacak şey değil ama oluyor. Hukuk, adalet kavramları Ülkemizde uzun zamandır tartışmalı bir hal almışken bu durum maalesef Eskişehirspor'a da sirayet etmiş vaziyette. Aklı selim insanlar uyarmalarına anlatmalarına rağmen kimse dikkate almıyor. Lafa gelince takım için her türlü fedakarlığı göze alanlar, hatta hayatlarını ortaya koyan başta taraftarlar liderleri olmak üzere şehrin yöneticileri, eski başkanlar, merkezi ve yerel yöneticiler, iş adamları sus pus olmuş vaziyette olup biteni sadece izliyorlar. Eskişehirspor'da rekabet, yarışma mücadele olur ama hukuksuzluk olmaz diyemiyorlar. Eskişehirspor'un şu an başında olan Yönetim ve Denetim Kurulu ise tarihi bir sorumsuzluğa imza atıyorlar.
  1. Osman Taş istifa etmiştir. İstifa tek taraflı bir müessesedir. İstifa ettiği andan itibaren Eskişehirspor Başkanlığına dönmesi hukuken mümkün değildir. Hatta istifasından sonra katıldığı tüm toplantılar ve altında imzası olan tüm kararlar geçersiz ve yok hükmündedir.
  2. Neden mi? Eskişehirspor'un en üst ve yetkili organı Genel Kuruludur. Genel Kurulun asli görevlerinden bir tanesi Eskişehirspor tüzüğüne göre Başkan ve Yönetim Kurulunu ayrı ayrı seçmektir.
  3. Eskişehirspor Genel Kurulu bu görevini yerine getirmiş ve seçimini 31 Mayıs'ta yaparak Osman Taş'ı Başkan onun verdiği listeyi de Yönetim Kurulu olarak belirlemiştir. Burada dikkat edilmesi gereken husus Yönetim Kuruluna seçilmemiştir. Yönetim Kurulu toplantılarına yine kulübün tüzüğüne göre katılmıştır ve seçime göre değil tüzüğün verdiği yetkiye istinaden Yönetim Kurulunun bir üyesi olmuştur.
  4. Eskişehirspor Ana Tüzüğünün Yönetim Kurulunun Oluşumu başlıklı 32. Maddesi de seçilen bu kişilerin pozisyonunu belirlemiştir. Şöyle ki:
  5. Yönetim Kurulu; 'Kulüp üyeleri arasından, üç yıl için, Genel Kurul tarafından seçilen bir Başkan ile 14 asıl ve 8 yedek üyeden oluşur.'
  6. 'Başkan; Yönetim Kurulu üyeleri yapacağı ilk toplantıda; bir Başkan Vekili, Genel Sekreter, Mali İşlerden Sorumlu Üye ile gerekli gördüğü faaliyetleri yürütecek sayıda asbaşkanı seçer.'
  7. Yanı konu çok açıktır. Osman Taş Başkanlığa ayrı seçilmiş ve tüzük amir hükmü ile yönetim kurulu üyesi sayılmıştır. Başkanlıktan istifa ettiği an tüm görevleri hukuken sona ermiştir.
  8. Eskişehirspor'un hak ve menfaatlerini korumak zorunda olan Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeleri bu duruma acilen dur demek zorundadırlar.
  9. Bunca sorunla uğraşan Eskişehirspor da şu an yaşananlar hukuki açıdan büyük bir skandaldır. Herhangi bir üye veya şahsın suç duyurusunda bulunması da Eskişehirspor'a Kayyım atanmasına yeterli olacaktır.
Tüm bu olup bitene ilk müdahale etmesi gereken Denetim Kurulu ne yapıyor peki? Onların görevi değil mi gerekeni yapmak?!
31 Mayıs'ta seçilen Denetim Kurulu görevinin farkında değil mi!?o zaman hatırlatmakta fayda var; Ana Tüzük Madde 41: Denetim Kurulu, Kulübün iç denetim organı olup, bu sıfatla;
Yönetim Kurulunun, Tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdüreceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların, mevzuata ve Kulüp tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, tüzükte tespit edilen esas, usul ve bütçeye uygun yapılıp yapılmadığını inceler. Yani Resmen tüzüğe aykırı kararlar alınmakta ve tüm Eskişehir'in gözü önünde uygulanmaktadır. Başta Denetim Kurulu buna dur demeyecekte Kim dur diyecek?
Sonuç olarak diyelim ki Yönetim, Denetim Kurulu üyeleri görevlerini yapmıyor? Peki kim yapacak? Herkes seyredecek mi? Hani bu takım şehrin simgesi idi hani hepimizin ayrılmaz bir parçası idi? Yalan mıydı yoksa?!!
Son olarak şunu söylemek lazım Eskişehirspor'a sahip çıkacak güçlü, sözünde duran, hayalperest olmayan, gerçekçi davranarak taraftara net tabloyu ortaya koyan yöneticiler ve yönetimler gelmediği getirilmediği sürece Eskişehirspor hem tüzel hem de kurumsal kişiliğini kaybedecek. Ve her şey için çok geç olacak.