Son dönemlerde çok sıkıntılı günler yaşayan Eskişehirspor adeta uçurum kenarından döndü.
Bir taraftan ekonomik sorunlar diğer taraftan da sözleşmeleri biten veya alacakları ödenmeyen futbolcuları kulüpte tutmak için kaynak arayan Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, FİFA'dan gelen yazı üzerine adeta yıkıldılar.
Neydi o yazı?
Özetle: Eskişehirspor Kulübünde bir dönem futbol oynamış ancak alacakları ödenmeyen 15 yerli ve yabancı futbolcu Siyah-Kırmızılı Kulübü FİFA'ya şikayet etmişlerdi. FİFA bu dosyaları inceleyerek Eskişehirspor Kulübüne ihtar göndermişti.
Aynı zamanda yapılan yargılama bedellerinin de belirtilen tarihe kadar ödenmesini istemişti.
FİFA'nın belirttiği tarihe kadar yargılama bedelleri ödenmemesi üzerine birkaç gün önce FİFA Eskişehirspor Kulübüne bir yazı daha göndererek 15 futbolcunun yargılama bedellerinin verilen süreye kadar ödenmemesi halinde önce eski 3 puan, yine ödenmemesi durumunda bu kez eski 3 puan daha verileceğini ve son olarak da küme düşme cezasının verileceği belirtilmişti…
15 futbolcunun yargılama bedellerinin toplamı 157 bin 500 İsviçre Frangı. Türk parası ile toplam tutar yaklaşık 2,5 Milyon TL.
Kulübün kasasında para yok.
Olsa zaten alacakları olan futbolculara ödeme yapılacak.
FİFA'dan gelen yazı üzerine hemen harekete geçen Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mehmet Şimşek ve yönetim kurulu üyeleri konuyu gerekli mercilere ilettiler.
Verilen süre içerisinde Futbol Federasyonu ile farklı kanallar tarafından 157 bin 500 İsviçre Frangı FİFA'ya ödenerek Eskişehirspor'un küme düşürülmesinin önüne geçildi.
Bu para ödenemeseydi Siyah-Kırmızılı Kulüp 2022-2023 sezonunda mücadele etmeden belki de doğrudan Bal Ligi'ne düşecekti.
* * *
Eskişehirspor Kulübü Başkanı Mehmet Şimşek, Twitter'de yaptığı paylaşım ile konuyu şöyle duyurdu:
'FİFA'dan Eskişehirspor'umuza gelen yazıda eski futbolcuların yargılama ve mahkeme ücretlerinin ödenmediği takdirde önce -3 , -6 ve son olarak küme düşme cezası verileceği yazısı gelmiştir'.
* * *
Tamam, bugünkü Eskişehirspor Kulübü yöneticileri takımı ikinci ligde tutamadılar. Sportif başarıya imza atamadılar.
'Ama yiğidi öldür hakkını da ver' derler ya. Kulübün geliri yokken 40 Milyon TL civarında borç ödediler. Sorunlu çok sayıda dosyayı kapattılar. En önemlisi de kulübün Bal Ligi'ne düşmekten kurtardılar. Bu bile çok ama çok önemli başarı.
'KULÜBÜN BORÇLARINI ÖDEYECEK BİRİLERİ
VARSA BİZ GÖREVİ BIRAKMAYA HAZIRIZ'
Eskişehirspor Kulübü'nün mayıs ayında Mali Genel Kurulu yapılacak. Birileri Mali Genel Kurul ile birlikte 'seçimli genel kurulda yapılmalı' diyor.
Bu taleple ilgili Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek, 'Eğer kulübün tüm borçlarını kapatacak, transfer tahtasını açabilecek birileri varsa biz kulübün yönetimini onlara bırakmaya hazırız. Gelsinler projelerini bizimle paylaşsınlar. Teminat versinler. Bizde kendilerine yardımcı oluruz. Biz koltuğa yapışmak üzere gelmedik. Ama bu koltuğu da kulübe sportif başarı kazandıramayacak kişilere de bırakmayız. Bugüne kadar şeffaf bir şekilde kulübü yönettik. Kulübün defterleri herkese açık. Zaten ne yaptıysak hepsini kamuoyu ile paylaştık. Mali Genel Kurulda da hazırlayacağımız kitapçık da açık ve net olarak yer alacak' dedi.
YIKILAN ALT YAPI TESİSİNİN YENİSİ YAPILACAK
Mustafa Akgören'in başkanlığı döneminde yerine 'Halı Saha' yapılacak gerekçesiyle Vali Hanefi Demirkol Tesislerin içerisindeki Alt Yapı'daki futbolcuların yatakhane ve sosyal tesis olarak kullandıkları bina yıkılmıştı.
Alt Yapı'daki çocukların barınacakları sosyal tesis olmadığı için kulübe şehir dışından transfer edilen futbolcular, A takımın kaldığı yatakhaneden yapılan bölmede barındırıyorlardı.
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir'e gelen ancak Eskişehirspor Kulübü tesislerine gitmediği için çok eleştirilen Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu'nun Mayıs sonu veya Haziran ayında tekrar geleceği öğrenildi.
O zaman Eskişehirspor Kulübüne de özellikle giderek bazı müjdeler vereceğini ise AK Parti Eskişehir İl Teşkilatı Başkanı Zihni Çalışkan duyurdu.
Edinilen bilgilere göre Gençlik ve Spor Bakanlığı, yıkılan Alt Yapı Tesislerinin yerine yenisini yaptıracak.
Başka müjdelerinde olduğu şeklinde duyumlar geliyor kulağımıza.
TARAFTARLARDAN BÜYÜK DESTEK
Önceki gün Taraftarlar Birliği Başkanı Murat Diri, iftar yemeği verdi. Bu yemeğe İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ile CHP, MHP, İYİ Partinin de temsilcileri katıldı. Ayrıca birçok STK temsilcileri de.
Şehir de Eskişehirspor için birlik beraberlik sağlanmış bir görüntüsü çıktı.
Bu birlik beraberlik sezon başına kadar daha da pekişirse, kulübün yöneticileri de mevcut futbolcuları kulüpte tutmayı başarabilirse Eskişehirspor 2022-2023 sezonunda misafir olarak mücadele edeceği üçüncü ligde şampiyon olarak yeniden 2. Lige çıkabilir.
Önemli olan şehirde bütün siyasi partilerin, STK'ların, iş adamlarının ve en önemlisi de taraftarların Eskişehirspor'un arkasında değil yanında durması.
Bu sağlanırsa Eskişehirspor'un mali sorunları da çözülür, transfer tahtası da açılır. Sonra da üçüncü ligden 2. Lige. Ardından TFF 1. Lige ve bir iki sezon sonunda yeniden süper lige 'merhaba' diyebilir.
* * *

36 YIL SONRA BABASININ KOLTUĞUNA OTURDU
Eskişehir Diş Hekimleri Odası'nın olağan genel kurulunda Dt. Cenk Ataç, odanın yeni başkanı olarak seçilmiş.
Dt. Cenk Ataç, Tepebaşı Belediyesi'nin 4 dönemdir başkanlığını yapan Dt. Ahmet Ataç'ın oğlu…
Kariyer tercihini babasının mesleğinden yana yapmış.
Babası Ahmet Ataç'ın belediye başkanı seçilmesiyle kendisine emanet ettiği muayene de hastalara şifa dağıtıyor.
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç,
Ataç, 1969 yılında İstanbul Diş Hekimliği Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 1972 yılında diş hekimi olarak çalışma hayatına atıldı. 1986 yılında Eskişehir-Kütahya-Afyon-Bilecik illeri Diş Hekimleri Odası'nı kurarak ilk başkanı seçildi. 1994 yılından 1999 yılına kadar Anadolu Üniversitesi Mediko-Sosyal Öğrenci Hastanesi'nde diş hekimi olarak çalıştı. Sonrasında da kendi özel muayenehanesini açtı.
1996-1997 ve 1998-1999 yılları arasında iki kez Türk Diş Hekimleri Birliği'nin etik komisyonunda görev aldı. 2004 yılında ise birliğin yüksek disiplin kuruluna başkan seçildi ve bu görevi 2009 yılına kadar sürdürdü.
1999 yılında politikaya atılan Ahmet Ataç, 18 Nisan 1999 tarihindeki yerel seçimlerde Demokratik Sol Parti'den aday oldu ve Tepebaşı belediye başkanlığına seçildi.
BAŞKAN ATAÇ OĞULU ATAÇ'I KUTLADI
Dt. Ahmet Ataç, belediye başkanı seçildikten sonra muayenehanesini kendisi gibi Diş Tabibi olan oğlu Cenk Ataç'a bıraktı.
Geçtiğimiz hafta sonu yapılan Eskişehir, Kütahya, Afyon, Bilecik illeri Diş Hekimleri Odası genel kurulunda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın oğlu Dt. Cenk Ataç başkan seçildi.
Dt. Cenk Ataç, 36 yıl sonra babasının 5 diş hekimi ile birlikte kurduğu ve ilk başkanı olduğu Eskişehir, Kütahya, Afyon, Bilecik illeri Diş Hekimleri Odası başkanlığı koltuğuna oturdu.
* * *
Dt. Cenk Ataç, Eskişehir, Kütahya, Afyon, önceki gün görevi başkan Cihat Arkan'dan devraldı.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, sosyal medya hesabından oğlunun başkanlığını şu ifadelerle değerlendirdi:
'Eskişehir Diş Hekimleri Odası 18. Genel Kurulu'nda başkanlık görevini üstlenen oğlum Cenk Ataç ve yönetimini kutluyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Sevgili Cihat Arkan'a başkanlık görevi süresince verdiği katkılar dolayısıyla teşekkür ediyorum.'
* * *
Ahmet Ataç'ın oğlu Cenk Ataç, babası gibi siyaset yapmayı düşünüyor mu? Bilmiyorum.
Ancak yazımı yazarken aklıma geldi.
Olmaz mı? Neden olmasın.
Siyasete girerse eğer, Diş Hekimleri Odası'nın kurucusu ve ilk başkanı olan babası Ahmet Ataç'ın 36 yıl sonra başkanlık koltuğuna oturduğu gibi Tepebaşı Belediye Başkanlığında da babasının bıraktığı koltuğa oturursa, babasının bıraktığı iki önemli makama da oturmuş olur.
* * *

ekmek 3 lira oluyor
Buğdaya yapılan zam, elektrik, doğalgaz ile diğer girdilerin maliyetlerinin yüzde 100'ü aşması sonucu fırıncılarda ekmeğe zam yapmak zorunda kaldılar.
2021 yılının aralık ayı başında230 gramı 2 liradan satılan ekmeğin gramajı 30 gram düşürülerek yine 2 liradan satılarak gizli zam yapılmıştı.
Aralık ayının sonunda yapılan düzenleme ile 210 gram ekmek 2 lira 50 kuruştan satılmaya başlamıştı. Böylece ekmek Eskişehir'de bir ay içinde ikinci kez zam yapılmıştı.
YENİ ZAM KAPIDA
Ekmek zammı kapıya dayandı.Birçok ilde ekmek satışına gelen zamların ardından Eskişehir'de faaliyet gösteren fırın işletmecileri harekete geçti.
Aylar öncesi ekmeğe gelen artışın ardından giderek yükselen maliyetler yüzünden zor durumda olduklarını kaydeden ekmek fırını işletmecileri fiyat artışı için gerekli başvuruyu yapmış.
İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, zam istemekle yine mecbur kaldıklarını söylemiş. Mülazımoğlu,'Yılbaşından bu güne kadar akaryakıt başta olmak üzere tüm girdilerin fiyatında sürekli artış yaşanmakta. Rusya tarafından Ukrayna'ya yönelik başlatılan savaşın da etkili olduğu sıkıntı sektörümüzü da zor durumda bıraktı. Akaryakıt, enerji ve hammadde fiyatlarındaki yükselişe artık dayanacak gücümüz kalmadı' demiş.
Gündeme alındı
Birçok ilde ekmek fiyatının arttırıldığına dikkat çeken Başkan Mülazımoğlu'nun yaptığı açıklama şöyle:
'İşletmelerimiz zor durumda. Bugünkü koşullarda çalıştırdığı işçisinin maaşını bile ödeyemeyecek hale geldi. Maliyet gücü her geçen gün katlanıyor. Buğdayda ki sıkıntı un ve yağ fiyatının da yükselmesine neden oldu. Sendika olarak, fiyat artırılması için talepde bulunduk. Şu an Eskişehir'de satılan ekmeğe yapılacak fiyat artışı Ticaret Odası'nın gündeminde. Oda Meclisinin yarın toplantısında zam isteğimiz gündeme alınacak. Biz fırın işletmecileri olarak bakanlığa 210 gram ekmeğin 3 lira olması için aylar öncesi başvurumuzu yaptık. Yarın yapılacak meclis toplantısında diğer unlu mamul fiyatlarının da görüşülmesi bekleniyor'.
* * *
Ekmeğe zam istemekte fırıncı yerden göğe kadar haklı…
Maliyetler ortada.
Ancak ekmeğe her yapılan zam, fakirin ve dar gelirlinin sofrasındaki dilimin azalması demek. Yüzde yüzü geçen fiyat artışlarıyla zaten geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Artık ekmeğe de ulaşmakta zorlanacaklar.
Fırınlarda Ocak-Şubat ayında askıda ekmek 150-200 civarında idi. Önceki gün her zaman ekmek aldığım fırının işletmecisine sorduğumda, 'sayı giderek düşüyor. Mart ve Nisan ayında ortalama 100 adet askıya ekmek bırakılıyor. Bu da yaklaşık bir saat içerisinde tükeniyor' dedi.
Kayıran Allah fakir fukaraya kayırsın. Ekmek bile alamayacak duruma gelmişler.
* * *

FIKRA:

Kabadayı Köylü

Eski zamanlarda köylünün biri, istenen vergileri hiçbir zaman vermezmiş. Tahsildarı kovalar, muhtarı azarlar. Ama sonunda karakola çekilip temiz bir dayak yedikten sonra vergiyi verirmiş.
Onun bu inatçılığına bir gün karısı dayanamamış:
- Ah be adam! Madem sonunda vereceksin, niye zamanında vermezsin de boş yere dayak yersin?
Adam kızmış:
- Be kadın, hemen kuzu kuzu ödersek, bizim kabadayılık nerede kalır.
* * * *