Sindirimi ve hazırlanması kolay olan ve Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çok çeşitli sütlü tatlı bulunmaktadır. Süt sağlıklı beslenmede çok önemli yeri olan bir gıda maddesidir. Hayvansal protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminler açısından zengindir ve içindeki protein, yağ, karbonhidrat dengeli bir şekilde bulunmaktadır. Sütlü tatlılar da sağlıklı tatlılar arasında yer almaktadır çünkü pek çok tatlı çeşidine göre daha az yağ, şeker, un içeriğine sahiptirler ve enerji değerleri diğer tatlılara göre daha düşüktür. Sütlü tatlılarda genellikle şeker, un, nişasta, yumurta, pirinç ve pirinç unu kullanılmaktadır. Bunların en çok bilineni sade veya sakızlı muhallebidir, ama günümüzde bu tatlının kadayıflısı, tart hamuru içine konmuşu, altı keklisi, meyvelisi, bisküvilisi gibi pek çok çeşidi oluşmuştur. Tavuk göğsü, sütlaç, kazandibi, keşkül de geçmişten bugüne kadar gelen sütlü tatlılar olup, bunlarda da isteğe göre çeşitli değişiklikler yapılıp farklı lezzetlere erişilmiştir. Supangle, sufle, parfe vb. tatlılar ise mutfaklarımıza daha yakın zamanlarda başka ülkelerin mutfaklarından girmiştir. Sütün ana madde olarak kullanıldığı tatlılarda kullanılan pirinç unu tatlıya daha ince ve gevşek kıvam verirken, nişasta daha katı ve tok kıvam kazanmasını sağlamaktadır. Sütlü tatlılara lezzet vermek için vanilya, limon ve portakal kabuğu rendesi, damla sakızı, tarçın, kakao, çikolata, Hindistan cevizi ve çeşitli kuruyemişler, bisküvi, kek parçaları, kadayıf, baklava hamuru da kullanılabilmektedir. Yapımı en kolay sütlü tatlı olan muhallebi, esas olarak süt, pirinç unu, nişasta ve şekerden meydana gelmiştir. Nişasta iltihap giderici bir maddedir, bağırsak ve mideye fayda sağlayarak sindirim sistemini düzenlemekte, göğüs hastalığına iyi gelmekte, sesi açmakta, vücuda enerji vermekte, bağırsaktaki faydalı bakterilerin üremesini artırmaktadır. Sütlaçta, kazandibinde, keşkülde, muhallebide pirinç unu kullanılmaktadır. Bu gıda maddesi sütlü mamullere ince ve gevşek bir kıvam vermektedir. Pirinç unu manganez açısından zengin olup, bu mineral ile kalsiyum emilimi sağlanmakta, kan şekerini düzenlenmektedir. Pirinçte karbonhidrat bol olduğu için vücuda enerji sağlamakta, beyin sağlığını korumakta, liflerle serbest radikalleri temizlemektedir. Keşkülün içine Hindistan cevizi, yumurta, vanilya konulmaktadır. En belirgin aroması vanilya olan keşkül yoğun kaymağımsı bir tada sahiptir. Kazandibi ise, muhallebinin alt kısmının karemalize edilmiş hali olan bir tatlıdır. Sütlü tatlılar içerdikleri gıda öğeleri ile yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmede önem taşır. Bunlar risk taşıyan grupların tüketebileceği en sağlıklı tatlılardandır. Sütlü tatlı hazırlanırken nişasta ve pirinç unu soğuk su ile ezilerek süte eklenir. Sütlü tatlılar kaynayıncaya kadar hafif ateşte, karıştırılarak pişirilmeli, aromatik içerikli limon, portakal kabuğu, vanilya pişirmenin sonuna doğru ilave edilmelidir. Sütlü tatlıların üzerine sepilen Hindistan cevizinde bulunan doymuş ve doymamış yağlar beyin sağlığına katkıda bulunmakta, içerdiği liflerle şekeri engellemekte, karın yağlarının erimesine yardımcı olmakta, tiroid fonksiyonunu desteklemekte, cilt sağlığına yararlı olmaktadır. Sütlü tatlılara konulan tarçın iltihaplanma ile savaşmakta, kan basıncının ve kolestrolün düşmesine, soğuk algınlığının giderilmesine ve sindirime yardımcı olmaktadır. Tarçın diyabete karşıda yararlı bir gıda maddesidir. Sütlü tatlılar, içine meyve veya meyve kabuğu ilave edilir, üzerine Hindistan cevizi ve tarçın serpilirse vücudun vitamin ve mineral eksikliğinin giderilmesinde çok yararlı olabilmektedir. Ancak sütlü tatlılara yapılan bisküvi, kuru yemiş vb. katkıların tatlının lezzeti yanında kalorisini de artırdığı unutulmamalıdır.