Hayatın anlamı kendimiz için bir şey yapmak mıdır? Yoksa başkaları için yaptığımız güzel şeyler midir hayatı anlamlı kılan.
Hayatın anlamı bir hedefe kilitlenmek yani sonuca odaklanmak mıdır? Yoksa hedef ve sonuca götüren süreçten yani yolculuktan keyif almak mıdır hayatı anlamlı kılan.
İnsan hep kendisi için bir şey yaparsa tatmin olur; ama giderek bencilleşir, hırslarına yenik düşer ve mutsuz olmaya başlar. Mutluluk ise başkaları için güzel şeyler yapabiliyorsak kapımızı çalar.
Mutluluk, ihtiyacı olan birine yardım etmektir. Karşılık beklemeden iyilik yapabilmektir. Bir bitkiye su vermek, bir hayvanın karnını doyurabilmektir insanı mutlu eden.
Hiç düşündünüz mü bilmem, bir bebeğin doğumu yakınları ve çevresindekileri sevindirir, ama bebek dünyaya ağlayarak gelir. Ölüm ise ölen kişinin yakınlarını, sevenlerini ve çevresindekileri ağlatır. İnsan dünyaya gelirken kendisi geliyor, ama giderken başkalarını ağlatıyor.
İnsan hayatı bir ağlamayla başlıyor. Hayat anlamlı bir şekilde devam ettiyse binlerce ağlamayla son buluyor.
İki ağlama arasındaki hayatı anlamlı kılmak lazım. Beden, ruh zihin dengesini kuruyarak sürdürmek lazım hayatı. Kendimiz için yaptıklarımızla tatmin olurken başkaları için de güzel şeyler yaparak mutlu olmak ve bir denge kurabilmeliyiz. Tatmin olma ve mutlu olmayı dengeleyerek hayatımıza anlam katabilmemeyiz.
Hayatta bir amacın olsun, hedeflerini açık ve net olarak belirle, gitmek istediğin yeri bilmiyorsan nereye gittiğinin ne önemi var. Bu cümleler sonuç odaklı ifadeler. Sonuç önemli tabi ki ya süreç?
Sadece sonuca odaklanan, hedefe kilitlenen bir toplum olmaya başladık. Bu durum da bizleri mutsuz, huzursuz, sorunlu, agresif bir toplum haline getirdi.
Çocuklarımız yüksek not almaya, sınav kazanmaya odaklandı. Yüksek not almak velileri ve öğrencileri tatmin etti ama mutlu edemedi. Mutluluk sonuçta değil süreçtedir, varılacak yer önemlidir ama asıl keyif veren yolculuktur.
Geçen hafta kargodan bir kitap ulaştı elime. Eskişehir'den Antalya'ya şiir bir yolculuk yaptı. Değerli Şairimiz Vildan Çalışkan'ın 'B/Aşka Yazıyorum' adlı şiir kitabını aldım. Keyifle okumaya başladım. Kitabın adında iki önemli kavram bir arada. Başka yazmak, Aşka yazmak. Yaratıcı ve fark yaratan bir başlık. Yaratıcılık ve fark sadece başlıkta değil şiirlerde de hissettiriyor kendi.
B/Aşka yazmak, hele hele bu şiir olunca zihin, yürek ve duygu bütünlüğü gerektiriyor. Keyifle okuyorum. Önümüzdeki haftalarda tekrar Vildan Çalışkan'ın B/Aşka Yazıyorum' şiir kitabını tekrar ele almak ve görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Şairimizden esinlenerek hayatı başka yaşayın ve hayatınızı aşkla bütünleştirin diyorum.