Eskişehir İç Anadolu Bölgesi'nin pancar deposu. Özellikle Alpu ilçemizde yetişen pancar, polar (şeker) oranı yüksek olduğu için tercihte ilk sırada yer alıyor.

Ne var ki son yıllarda verilen taban fiyat üreticiyi tatmin etmiyor.

Tatmin etmediği gibi birde getirilen kotalar sözleşmenin üzerinde ürün elde ettiklerinden dolayı adeta cezalandırılıyor.

Bir başka sorun ise şeker kamışı ya da mısır şurubundan elde edilen şeker.

Nişasta bazlı şeker olarak da bilinen bu ürün özellikle Amerikan Cargill Şirketi tarafından üretilmekte ve dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmektedir. Ne var ki çeşitli bilim adamları bu şekerin kanserojen etkilerini anlatarak tüketim konusunda çekincelerini sık sık ifade etmekteler.

İşte toplum sağlığı yönünden sakıncalı olarak görülen bu ürünün kotası haziran ayının başında yüzde 100 artırılarak, yüzde 2,5'dan yüzde 5'e çıkarıldı.

Tüm dünya da NBŞ kotası düşürülmesine rağmen Türkiye'de Şeker Kotalarının Düzenlenmesi ve Uygulanmasına ilişkin yönetmelik Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete 'de yayımlandı. Yönetmelikle birlikte Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotası yüzde 2,5'dan yüzde 5'e çıkarıldı.
Yüzde yüz artırıldı

Uzmanlar nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına vermiş olduğu zararları sık sık gündeme getirmesine, kotanın yüzde 2,5'tan daha da aşağıya düşürülmesi önermelerine rağmen bırakın düşürülmeyi yüzde yüz artırılması kafalarda birçok soru işaretine neden oldu.

Gerçek şeker kullanmanın 250 katı maliyeti var. NBŞ ise maliyeti 250'de 1'e düşüyor.

O nedenle yiyecek-içecek üreticileri maliyeti düşürmek adına ürünlerinde gerçek şeker yerine nişasta bazlı şeker kullanıyorlar.

NBŞ lobisi o kadar güçlü bir lobi ki kotanın yüzde 5'e çıkarılmasında yaptıkları girişimler sonunda amaçlarına ulaştılar.

Burada NBŞ'nin bilim adamlarınca açıklanan insan vücudunda yaptığı tahribatları yazmaya kalksam herhalde bu sayfalar yetmez.

EN YÜKSEK NBŞ ÜRETİMİ TÜRKİYE'DE

Ülkemizde yıllık 265 bin ton NBŞ üretimi gerçekleştiriyor. AB üyesi 23 ülke ile kıyaslandığında en yüksek NBŞ üretimi Türkiye'de. AB ülkeleri toplamında NBŞ üretimi yaklaşık 1 milyon ton. Türkiye bunun neredeyse yüzde 25'lik kısmını tek başına üstleniyor. Fransa, hiç NBŞ üretmezken almanlar sadece 56 bin tonluk üretim yapıyor.
NBŞ KULLANIM KOTASI DÜŞÜRÜLMELİ

Haziran ayı başında yüzde 2,5'tan yüzde 5'e çıkarılan NBŞ kotası yüzde 1-2'lere çekilmeli.

Birçok Avrupa ülkesi insan sağlığını tehdit eden bu ürünü ya kullanmıyor ya da çok düşük miktarda kullanmayı tercih ediyor.

Ama az gelişmiş ülkeler kanserojen etkisi bilinen bu maddeyi kullanmakta maalesef bir beis görmüyorlar.

Neyse konuyu daha fazla dağıtmadan önceki gün yapılan Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin Genel Kurulundan devam edelim.

'TABAN FİYAT 500 TL OLMALI'

Kooperatifin kıdemli ve efsane başkanı Halil Ünal, genel kurulda pancar taban fiyatının 500 TL olmasını talep etmiş.

Türk Şeker Şirketi firesi düşürülmüş %16 polar şeker ihtiva eden net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım avans fiyatı 336 TL olarak açıklamıştı.

Bu rakam pancar üreticisini tatmin etmiyor.

Her ne kadar avans fiyat olarak açıklansa da, taban fiyatın 380 lira olacağı iddiaları kulaktan kulağa fısıldanıyor.

Halil Ünal ise, 'Zor şartlarda yetiştirdiğimiz şeker pancarına Türkiye'nin diğer ucundan gelip 420 liraya pancar teslim alacağım diyen sanayiciler varken, 320 liraya bu çiftçi pancarı ekmez, taban fiyatının 500 lira olması kaçınılmazdır. Çiftçinin kara gün dostunu Toprak Mahsulleri Ofisi'ni göreve davet ediyorum' dedi.

Bir de müjde verdi.

'Şeker Yem Konya'ya kuruldu, bunun bir ayağını da Eskişehir'e kurmak için çalışıyoruz. İnşallah 6 ay içinde hizmetinize sunacağız'.

Türk Şeker'in bu rakamı vereceğine hiç ihtimal vermiyorum.

400 TL bile verse pancar üreticisini tatmin etmez.

Ben 380 ile 400 TL arasında açıklanacağı ihtimalini daha yüksek olarak görüyorum.

'DESTEK TARLA SAHİBİNE DEĞİL ÜRETENE VERİLMELİ'

Maalesef Türkiye'de bir yanlış uygulama daha devam ediyor.

Tarlasını icara veren tarla sahibi ekip-biçmemesine rağmen üreticinin alması gereken desteği alıyor.

Halil Ünal bu konuya da şöyle dikkat çekti:

'Pancar avansı tona 25 lira olmazsa yetmiyor, 17 lira avans bizi kesmiyor, çiftçi küspe iştirakları yüzde 25'lerden 17'lere geldi, yüzde 8 daha istiyoruz. Her şeye destek var ama şeker pancarına yok. Neden çünkü siz sanayi ürünüsünüz diyorlar. Bu sezon destekleri bekliyoruz. Desteği köylüye, üretene istiyoruz, tarla sahibine değil.'

* * *

Eylül ayında Şeker Fabrikaları pancar alımına başlayarak şeker üretimine geçer.

Gerçek, yani üreticiye verilecek taban fiyatlarda ya Eylül ya da Ekim-Kasım ayında açıklanır.

İnşallah gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerekse Türk Şeker yetkilileri Halil Ünal'ın genel kuruldaki taleplerini duymuşlardır! Ona göre hem destek hem de üreticiyi tatmin edecek, yüzünü güldürecek rakam açıklanır.

* * *

Yeniden başkanlığa seçilen Halil Ünal ile Mustafa Dündar Ünlü, Rafet Demirtaş, Sadi Aktaş, Hasan Kırıkçı'dan oluşan yönetime başarılar diliyorum.

* * *

800 kişiye iş İMKÂNI

Dünde yazmıştım. Artık Eskişehir 'Eski Eskişehir' değil.

Özellikle sanayi yatırımlarında tercih edilen iller arasına girdi.

Organize Sanayi Bölgesi'nde irili ufaklı yeni fabrikaların tek tek hizmete girmesi hem Eskişehir'in sanayi alanında gelişmesini hem de işsizlere istihdam sağlıyor.

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli'nin yaptığı açıklamalardan öğreniyoruz.

Nisan ayında Eskişehir'deki teşvik belgeli yatırım tutarında ve belge sayısında yılın ilk 3 ayına göre ciddi bir artış kaydedilmiş.

Bu yılın sonuna kadar hizmete girecek yeni sanayi kuruluşları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre Nisan ayında 555 Milyon TL'lik yeni yatırım için yatırım teşvik belgesi alındı.

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, 2021 yılının Ocak-Mart döneminde Eskişehir'de 446 milyon TL'lik 26 yeni yatırım için yatırım teşvik belgesi düzenlenmiş olduğunu hatırlatmış.

Sadece geçtiğimiz Nisan ayında toplam yatırım tutarı 555 Milyon TL olan 14 yeni yatırım için yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini, bu yatırımlardan 10 tanesinin imalat sanayi alanında, toplam tutarının ise 330 milyon TL'nin üzerinde olduğunun da altını çizmiş.

İlk 4 aydaki bu 40 adet teşvik belgeli yatırımın toplam tutarı ise 1 Milyar TL'ye ulaşmış. Bu yatırımlar tamamlandığında Eskişehir de yaklaşık 800 kişiye yeni iş imkanı sağlayacak.

* * *

Tabi bu yatırımcılar Eskişehir'i durup dururken tercih etmiyor.

Neden tercih ettiklerini Nadir Küpeli şöyle açıklıyor:

'Eskişehir OSB'de yatırımcılara sunduğumuz altyapı kalitesi ve hizmetlerimiz, sanayimizin artan bir hızda büyümesine ve yeni yatırımların yapılmasına fırsat yaratıyor. Eskişehir'in uygun yatırım şartlarına sahip olması birçok büyük firmamızı burada yatırım yapmaya yönlendiriyor. Halen bazı yatırımcılarımızla büyük çaplı yeni yatırımlar için görüşmelerimiz sürüyor. Çalışmalar sonuçlandığında kamuoyumuzla bu güzel yeni yatırım haberlerini de paylaşacağız. Bunun yanında OSB'nin 1. Gelişme Bölgesi hızla yeni yatırımlarla doluyor, yapımı süren çok sayıda fabrika binası bize güven ve güç veriyor. Yine burada 120 KOBİ'mizin yer alacağı 2. KOBİ-OSB'yi de kurduk ve yakında tahsisleri tamamlayacağız. Açılan her sanayi tesisi Eskişehir ekonomisine, sanayimizin katkısını daha da arttırıyor.'

YATIRIMCI GELİYOR AMA UÇAK YOK

Yazımın başlarında da belirttim.

Eskişehir'e son yıllarda ciddi yatırım geldi.

Kimisi faaliyete geçti kimisi ise yıl sonuna kadar üretime başlayacak.

Ancak bir tek eksiğimiz var.

O da uçak.

Bu yatırımcıların yurt dışı bağlantıları ya da yabancı ortakları var.

Bu insanlar İstanbul'a uçakla geliyor.

Oradan da Eskişehir'e karayolu ile.

Oysa haftanın belirli günlerinde İstanbul-Eskişehir ve Akdeniz bağlantılı tarifeli uçak olsa şehrimize de uçakla gelecekler.

Bu konuda gerek Nadir Küpeli gerekse özellikle AK Parti içerisinde sözü geçen cumhurbaşkanını da yakın isim olan Eskişehir milletvekili Nabi Avcı biraz gayret sarf edecek olurlar ise bu eksiğimiz de giderilebilir.

* * *

GENÇLERİN EĞİTİMİNE DESTEK

Geçtiğimiz hafta cuma günü Ticaret Odası'nın meclis salonunda aZall.com ve Türk Eğitim Vakfı gençlerin geleceği için protokol imzaladı.

aZall.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Demir telefonla beni de davet etmişti.

O gün eğitimci-yazar İbrahim İpek'in de Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde 'Hacı Süleyman Çakır ve Lisesi' kitabının imza ve söyleşisi vardı.

Ben de o programın moderatörüydüm.

İbrahim İpek öğretmenim ile program hakkında ön görüşme yapmak için saat 10. 30'da buluşmak üzere sözleşmiştik.

Görüşme biraz uzayınca Ticaret Odası'ndaki protokol imzasına geciktim.

Gittiğimde protokol imza töreni bitmişti.

Salon görevlileri misafirlerin ETO Başkanı Metin Güler'in makamına çıktıklarını söylediler.

Metin Güler'in makam odasına gittiğimde aZall.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Demir, Türk Eğitim Vakfı Eskişehir Şube Başkanı Başak Tuğba Damarsoy oturuyorlardı.

Emre Bey'e gecikme mazeretimi anlattığımda anlayışla karşıladı.

* * *

Gelelim protokol imza törenine.

E-ticaret pazaryeri sitesi aZall.com ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) yeni hayatlara dokunmak için iş birliği yapmış. İmzalanan protokol neticesinde aZall.com gelirinin bir bölümünü maddi imkanı kısıtlı öğrencilerin geleceğine katkı sağlamak amacıyla Türk Eğitim Vakfı'na bağışlayacak.

Türk Eğitim Vakfı, aynı değerlere sahip çıkmayı görev edinmiş olan aZall.com ile gençlerimizin hayatına dokunacak bir projeye imza attı. İmzalanan protokole göre aZall.com dan alışveriş yapan her kullanıcı, aZall'ın kendileri adına Türk Eğitim Vakfı'na bağışta bulunmasını tercih edebilecek.

Site üzerinden ödeme sayfasına gelen kullanıcılar, Türk Eğitim Vakfı butonunu seçtikleri anda, aZall.com kullanıcıdan herhangi bir ücret talep etmeden tamamen kendi gelirinden, kullanıcısı adına Türk Eğitim Vakfı'na bağışta bulunmuş olacak. Böylece, Türkiye geneline hizmet veren aZall.com, ülkenin dört bir yanından alışveriş yapan kullanıcılarının isteği doğrultusunda gelirinin belli bir oranını Türk Eğitim Vakfı'na aktarmış olacak.

aZall.com Yönetim Kurulu Başkanı Emre Demir ve Türk Eğitim Vakfı Eskişehir Şubesi Başkanı Başak Tuğba Damarsoy ile imza protokolü hakkında sohbet ettik.

Emre Demir, 'Türk Eğitim Vakfı, gençlerimizin eğitimine katkı sağlayan ve yarım asırdır hizmet veren dev bir vakıf. Eğitimin ülkemiz için en büyük yatırımlardan olduğuna inanan biri olarak, böyle kıymetli bir proje için Türk Eğitim Vakfı ile işbirliği yapmak istedim, yapmaktan büyük gurur duyuyorum. aZall.com olarak gençlerimizin geleceğine katkı sağlayacağımız için çok mutluyum' dedi.
* * *

Emre Demir'i gençlerin eğitimine yaptığı destek için kutluyorum.

Keşke bu tür desteklerin sayısı giderek artsa daha fazla gencin eğitimine destek sağlanmış olur.

* * *