Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen bisiklet yollarının tamamlanacağı sözünü verdi.
Hoca'yı bir etkinlikte yakalayan Dorlion Bisiklet Grubu bisikletlileri fırsatı kaçırmadılar. Büyükerşen'e Eskişehirli bisikletçilerin sorunlarından, bisikletli ulaşımın önündeki engellerden şikayet ettiler. Yetersiz olan bisiklet yollarının yaygınlaştırılmasını istediler. Hoca'dan bisiklet yollarının tamamlanacağı sözünü alan bisikletlilerin mutluğu yüzlerinden okunuyordu.

***

DORLİON BİSİKLET GRUBU
Grup, 2017 yılında Serkan Davran'ın öncülüğünde kuruldu. İki yılı aşkın süredir yaptıkları turlarla Eskişehir'in en aktif bisiklet gruplarından biri Dorlion.
İki yıl içinde yüzlerce bisiklet turu gerçekleştirdiler. Bu etkinliklerde 600'ü aşkın kişiye ulaşıp, bisikletle buluşturdular.
Yaz, kış her hafta Cuma ve Pazar günleri tur düzenliyorlar. Cuma turları şehir içi ve çevredeki yakın köylere. Mesafe ortalama 20-30 kilometre. Bu turlar yeni başlayanlara uygun, kolay etkinlikler. Cuma akşam turlarıyla birçok yeni bisikletçiyi bisiklete kazandırıyorlar.
Pazar turları orta zorlukta etkinlikler. Gün boyu sürüyor. Ortalama 50-100 km turlar. En az 2-3 saat pedallanıyor, sonra bir ana mola veriliyor. Burada dinlenme ve beslenme. Sonrasında yine 2-3 saatlik bir dönüş etabı oluyor.
Bu hafta sonu ben de Dorlion'un konuğuydum. Birlikte Beyazaltın-Gündüzler köylerine pedalladık. Gidiş dönüş 80 km olan tur yaklaşık 5 saat sürdü. Ekipte 5'i kadın toplam 14 bisikletli vardı.
Uzun zaman aradan sonra yaptığım ilk grup sürüşü olduğundan çok keyifliydim. Festival tadında bir tur oldu benim için. Teşekkürler Dorlion. Bundan sonra da fırsat buldukça katılmak istiyorum turlarınıza.
Deneyimli bisikletliler için Dorlion'un pazar turları ideal. Cuma akşam turlarını da özellikle yeni başlayanlara, bisiklet meraklılarına öneriyorum. Grubun bisiklet konusundaki bilgi, deneyimlerinden yararlanarak kısa sürede kendinizi geliştirebilirsiniz.

***

BİSİKLOPEDİ
TANDEM (EŞ-PEDAL)
İki ya da daha fazla kişinin, art arda oturup, pedal çevirerek kullanabileceği, çift kişilik bisikletlere tandem denir. Türkçesi eş-pedaldır.
Bisikletin aynakolları bir zincir ile sabitlenmiştir. Bu yüzden birlikte dönerler. Her iki sürücü de aynı anda pedal çevirmelidir.
Tandemlerde sürücülerin koordinasyonu önemlidir. Ama bu iki kişinin gücü nedeniyle iki kat daha hızlı gidileceği anlamına gelmez. Uyumlu bir çift düz yolda ve inişlerde genellikle normal bir bisikletten daha hızlıdır. Bununla birlikte, rampalarda genellikle daha yavaştırlar. Hatta yeterince deneyimli ve uyumlu olmayan sürücüler için uzun ve dik rampaları çıkmak imkansız olabilir.
Tandemde öndeki sürücü kaptan ya da pilot olarak adlandırılır. Arkada yol alan sürücü ise ko-pilot ya da ikinci kaptandır.

***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
10 Nisan
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
11 Nisan
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
12 Nisan
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun