2018-2019 eğitim yılında Türkiye'nin en gözde Anadolu liseleri 'bir gecede niteliksiz okul' yapılmıştı. TEOG Sınavı'nın yerine plansız, programsız şekilde uygulanan sistem yüzünden kentimizin en gözde eğitim kurumları 'Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki, 19 Mayıs ve Orhan Oğuz Anadolu Liseleri' niteliksiz okul olmuştu.

KAOS SÜRÜYOR
Öğrencilerin yüzde 90'ının niteliksiz okula gideceği açıklanmıştı. İlimizde ve Türkiye'de tam anlamıyla 'Yüzde 10 kaosu' yaşanmıştı. Eskişehir'de nitelikli okullara yerleşen 'öğrenci sayısı oranı yüzde 14' olmuştu. Eskişehir'in en gözde Anadolu Liselerine 'meslek lisesi ayarındaki öğrenciler' yerleştirildi. Çok sayıda öğrenci açıkta kaldı. Bakanlık bunun üzerine Anadolu Liselerinin kontenjanlarını arttırarak sorunu çözmek zorunda kaldı. Gözde okulların olduğu semtlerde oturmayan ekonomik durumu iyi öğrenciler özel okullara gitmeyi tercih etti. Geçtiğimiz yıl bu konuda bir kaos yaşanmıştı. 2019-2020 eğitim yılında da aynı sisteme devam edildi. Eskişehir'de Merkezi Sınavla Öğrenci Alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programları ve Özel Program ve Proje Uygulayan Ortaöğretim Kurumları güncellendi. İlimizdeki nitelikli lise sayısı 15'ten 16'ya çıktı. Listeye Eskişehir'in 'en köklü eğitim kurumu olan Atatürk Lisesi (Anadolu)' eklendi.

YÜZDE 90 HEDEFİ FOS ÇIKTI
Sınavla 'alınacak öğrenci sayısı 1470'den 1590'a' çıktı. 16 nitelikli okulun öğrenci sayıları şöyle oldu; 'Fatih Fen Lisesi (120), Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi (120), Eskişehir Anadolu Lisesi (150), Eskişehir Atatürk Anadolu Lisesi (120), ETİ Sosyal Bilimler Lisesi (120), Cemal Mümtaz Sosyal Bilimler Lisesi (120), Beylikova Fen Lisesi (90), Sivrihisar Fahri Keskin Fen Lisesi (90), Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (120), Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (90), Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Tek. Anadolu Lisesi (30), Türk Telekom Mesleki ve Tek. Anadolu Lisesi (60), Ş. Murat Tuzsuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (60), Cevat Ülger Uluslararası Anadolu İmam Hatip Lisesi (90), Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi (90)' Sınavla bu okullara yerleşemeyen öğrenciler adrese dayalı kayıt sistemi ile daha önce niteliksiz ilan edilen Anadolu Liselerine, meslek ve imam-hatiplere yerleştirildi. Bu sistemde amaç öğrencilerin %90'nın adresine en yakın okula kayıt olmasıydı. Nüfus Müdürlüklerinden 'adres taşıma olayları nedeniyle öğrencilerin büyük çoğunluğu adresine en yakın okula kayıt' yaptıramadı. Başka mahallelerde oturan ve başarı puanı yüksek öğrenciler istedikleri okullara yerleşti. Yüzde 90 hedefi fos çıktı.

YIĞILMA VAR
Fatih, Kılıçoğlu, Muzaffer Çil, Salih Zeki, Ahmet Kanatlı, Orhan Oğuz Anadolu Liseleri gibi başarılı eğitim kurumlarına 90 puanın altında öğrenci kayıt olamadı. Fatih, Kılıçoğlu ve Muzaffer Çil'de 94 puanın altındaki öğrenciler sıralamaya giremedi. Bu okulların kayıt bölgesindeki 90 puan alan öğrenciler, dışarıdan adres taşıma olayları yüzünden evlerine en yakın Anadolu Liselerine kayıt olamadı. TEOG'un yerine getirilen bu sistem 'geçen yıl olduğu gibi bu sene de' çöktü. Gelecek yıl durum çok vahim. 'Odunpazarı ve Tepebaşı bölgelerinde en az üç Anadolu Lisesi yapılmaması durumunda gelecek yıl bazı Anadolu Liselerinde ikili eğitime' geçilecek. Zaten düşünülmeden alalacele hayata getirilen sistem yüzünden bu yıl Türkiye'nin birçok ilinde Anadolu Liseleri ikili eğitime geçti. Eskişehir önlem almazsa, gelecek yıl aynı durumla karşı karşıya kalacak. İlk ve ortaokullarda tekli eğitime geçilmesi planlanırken, bazı Anadolu Liselerinde ikili eğitimin yapılacak olması bir hayli düşündürücü. İlimizdeki velilerin yüzde 70'i çocuklarını Anadolu Liselerinde okutmak istiyor. Bundan dolayı 'meslek liseleri boş kalırken', Anadolu Liselerinde 'büyük yığılma' yaşanıyor. Açılan imam-hatiplerde ilgi görmediği için boş kalıyor.

TEOG'A DÖNÜLMELİ
Yeni sistemle 'okul başarı puanı 90 olan çocuklar evlerine en yakın Anadolu Lisesine kayıt' olamadı. Kırsal köy ve ilçelerde yaşayan 'zeki çocukların kent merkezindeki kaliteli okullara gitme şansı' ortadan kalktı. Onların hayalleri yok edildi. İki yıldır uygulanan bu sistemin eğitime bırakın artısı, çok zararı oldu. TEOG sistemi adaletliydi. Herkes 'sınavda aldığı puanlara göre okullara' yerleşiyordu. Torpil yoktu. Fatih, Kılıçoğlu, Ahmet Kanatlı, Salih Zeki gibi Anadolu liselerine 'bugünkü gibi bol kepçeden okul başarı puanı alıp, adresini nüfustan taşımakla' kimse kayıt olamıyordu. Bu 'okullara en başarılı öğrenciler' yerleşiyordu. Han'da oturan bir öğrenci TEOG'da başarılı olup, bu okullara girebiliyordu. TEOG'da 'düşük not alan öğrenciler seviyelerini bildiği için meslek liselerine' kayıt oluyordu. Anadolu liselerinde İkili eğitim bu okulların başarısını daha da azaltır. Tepebaşı ve Odunpazarı'nda yeni Anadolu Liseleri yapılmalı. Ya da öğrencilerin ilgi görmediği için boş kalan imam-hatipler ve meslek liseleri Anadolu Lisesine çevrilmeli. Ülkemizde 'eğitim kalitesinin daha da düşmemesi ve çocuklarımızın emeklerinin heba edilmesi isteniliyorsa' TEOG sistemine acilen geri dönülmeli...
-----------------------------------------------------
CUMARTESİ HİKAYESİ
KOLUNDAN TUTMAYIN YOLDA TUTUN!

Bir gün bir çiftçiyle oğlu çiftlikte günlük işlerini yaparken sahipsiz bir at çıkagelmiş. Adam atın üstünde herhangi bir damga görememiş. Atı önlerine katmışlar. Onlar da kendi atlarıyla atı takip etmeye başlamışlar. At çiftlik çıkışında bir yola sapmış ve bir süre gitmiş. Sonra yandaki gölü görmüş ve su içmek için yoldan çıkmış. Su içmeyi bitirince çiftçi onu tekrar yola çıkarmış. Bir süre daha gittikten sonra bu sefer atın karnı acıkmış ve çimenlik bir yere girmiş. Karnı doyunca çiftçi onu tekrar yola çıkarmış. Bu şekilde at birkaç kez daha yoldan çıkmış. Her seferinde çiftçi onu yola çıkarmış. Sonunda akşamüstü bir çiftliğe gelmişler. Çiftliğin sahibi yanlarına gelmiş ve şaşkınlıkla şöyle demiş: 'Bu benim atım. İnanamıyorum. Peki, bu atın bana ait olduğunu nasıl anladınız?' Atı getiren çiftçi, atın sahibine şöyle demiş: 'Ben bulmadım. At kendisi buldu. Benim tek yaptığım onu yolunda tutmaktı.' Çocuklarımızın veya birlikte çalıştığımız insanların hedeflerine ulaşmalarını önleyen en büyük engel, sürekli bizim onlara karışmamız ve onların yerine kararlar vermemizdir. Yapmamız gereken onlara güvenmek, sorumluluk üstlenmelerini sağlamak ve doğru yolu göstermektir. Bundan sonrası tamamen onların sorumluluğunda olmalıdır. Çocuklarınızı kolundan tutmayın, yolda tutun.
--------------------------------------------------------------------

NOSTALJİ
DEMİRSPOR EFSANELERİ

Yıl: 1984. Yer: Demirspor Lokali. 44'ncü yılında 1940 yılı Türkiye Lig Şampiyonu Demirspor'un efsane isimleri ödüllendiriliyor. 36 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta dönemin TÜLOMSAŞ Genel Müdürü ve Demirspor Kulüp Başkanı İsmail Hakkı Telek, 1940 Yılında Ankara'da oynanan finalde Fenerbahçe'yi 3-1 yenerek Türkiye Şampiyonu olan Eskişehir Demirspor'un, yıldız oyuncuları Mennan Yalın (Takım Kaptanı), Nuri Kuran, Zeynel Karagöz ve unutulmaz Kalaci Abdülkadir Arun'a günün anısına ödüllerini takdim ediyor.
Dönemin Demirspor yöneticisi aynı zamanda futbol hakemliği de yapan Birol Dinç'te fotoğrafta yer alıyor...
--------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer:
Cemalciğim dün rüyamda gördüm. Dört yıl sonra yapılacak seçimlerde Ahmet Ataç Büyükşehir, ben de Tepebaşı Belediye Başkanı seçilmişim.
Eski CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel: Utkucuğum, Ahmet abiyi bilmem ama sen Tepebaşı Belediye Başkanlığını ancak rüyanda görürsün.
CHP PM Üyesi Gaye Usluer: Utku Bey, peki rüyanızda 'Prof' ünvanlı bir kadın da Odunpazarı Belediye Başkanı olduğunu da gördünüz mü?
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: Vallahi Gaye hanım bu dediğinizi ne ben ne de siz rüyamızda bile göremeyiz.
--------------------------------------------
FIKRA
ELMAS GERDANLIK

Kadın sinir içinde cep telefonundan 'Bu saate kadar hangi cehennemdesin?' diye kocasını aramış, 'Aşkım o hiç unutamadığın harika elmas gerdanlığın bulunduğu kuyumcu var ya.. Hani o zaman param yoktu alamamıştım, 'Sevgilim bir gün mutlaka bunu sana alacağım, göreceksin' demiştim.. Hatırladın mı?' Kadın birden yumuşamış, konuşurken heyecandan titreyen sesi ile 'E.. Evet bir tanem hatırlamaz olur muyum?..' diye cevap vermiş 'Evet balım' demiş adam, 'İşte o kuyumcunun hemen yanındaki kahvede arkadaşlarla okey oynuyorum meleğim..!'