Ekonomide yaşanan olağanüstü gelişmelerin son zirve yaptığı bir dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde önümüzdeki yıl için belirlenen bütçe hedefleri bir haftadır görüşülüyor. Yaşanan gelişmelerden dolayı detaylı bakıldığında 2021 yılı bütçe hedeflerinin şimdiden şaşacağını söylemek mümkün. Bugüne kadar yapılan bütçeler incelendiğinde de hazırlanan yeni bütçe planlamasının çok farklı şekilde olduğunu söylemek mümkün değil açıkçası.
Türkiye'de vergi gelirlerinin önemli bir bölümünün toplam istihdamın yüzde 65'ini oluşturan ücretli emekçilerden karşılandığı dikkate alındığında adil olmayan vergilendirme sistemini ortadan kaldıracak, özellikle çalışanlar üzerindeki vergi yükünü azaltacak bir plan var mı? Yok! Resmî rakamlara göre %13'ü (!) aşan işsizlik oranlarını düşürecek istihdam programı var mı? Yok! Temel tüketim mallarından alınan KDV'yi düşürecek, kamuda çalışanların ücretlerini artıracak kaynak var mı? Yok! Herkese eşit, ulaşılabilir ve ücretsiz sağlık hakkı için planlamalar var mı? Yok! Eğitimde özel sektöre aktarılan bütçenin kamuya yönlendirilerek ailelerin eğitime ayırdıkları bütçeyi düşürme yönünde bir plan var mı ? O da Yok.
Tüm bunların tersine yıllar içinde yavaş yavaş yok edilen sosyal devlet politikalarının destekleyen her şey var. Özel sektörden mal ve hizmet alımlarını sürekli artıracak, kamusal sağlık eğitim hizmetleri için harcanması gereken kaynakların önemli bir bölümünü ilaç tekellerine, özel eğitim kuruluşlarına aktaracak, halkın vergilendirme sisteminde düzeltme olacağı yerde dar gelirlilerin yükünü arttıracak, döviz artışı nedeniyle tüketim maddelerine gelecek zammı karşılayamayacak, askeri ve güvenlik harcamalarının belirgin bir şekilde arttıracak, asgari ücretliler başta olmak üzere, işçilerin ve kamu emekçilerinin en temel ekonomik taleplerinin göz ardı edildiği ve reel ücret artışlarında hiçbir getirisi olmayan bir bütçe planlaması yapılmış.
Bu kadar sorun ve sıkıntının iç içe geçtiği, siyasi arenada yapılan yanlışların ekonomiye olumsuz bir biçimde direk yansıdığı bu ortamda hazırlanan 2021 yılı bütçesinin bu hali ile kimden yana hazırlandığı kimi koruduğu ortada! Bir de Covid 19 sürecinin belirgin sonuçlarının önümüzdeki yıl içerisinde yaşanacağını düşünürsek bu bütçe ile bu geminin taraflı bir şekilde yürüyemeyeceğini daha net anlarız. Her şeyi güllük gülistanlık göstermek marifet değil sanırım. Bütçe üzerinden herkesin birbirine bağırıp üstünlük kazanma zamanı da geçti. Bu bütçe ile zor bir yıl geçireceğimiz ortada. İşimiz zorlaşıyor umarım biz yanılırız!..