İki gün önce Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik verilerini açıkladı. Açıklamaya göre İşsiz sayısı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 250 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,7 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyesinde gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2021 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak yüzde 28,3 oldu.
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık artışla yüzde 26,9, istihdam oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 28,1 oldu. Bu yaş grubunda iş gücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 38,5 seviyesinde gerçekleşti.
Yine aynı verilere göre Şubat ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,8 puan azalarak yüzde 27,4 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 3,6 puan azalarak yüzde 16,7 oldu.
Veriler bizler için sürpriz değil açıkçası çünkü gün geçmiyor ki işsiz birilerine rastlamayalım! Rastladığımız işsizlerin oranı günlük olarak da çoktan bir kaç hatta beş onlara ulaşmış durumda. Korkumuz odur ki kısa çalışma ödeneğinin bitirilip ücretsiz izin verme devam edecek olursa önümüzdeki dönemde açıklanacak işsizlik oranları çok daha yüksek seviyelere erişecek. Maalesef ekonominin bozulmasına paralel olarak işsizlik de sürekli artıyor. Ve bu artış öyle bir noktaya doğru gidiyor ki üzülmemek elde değil. Daha önceleri sadece ara eleman ve vasıfsız kademelerde iş arayanların artık üniversite mezunlarına yükselmiş olması hatta Türkiye'nin en seçkin üniversitelerine çok yüksek puanlarla girip mezun olanların bulamıyor olması, bulamadıkları sürenin de öyle bir kaç ay değil bir kaç yılla ölçülür olması artık derin bir yara. Ve işte yukarıda özetle verdiğimiz TÜİK verileri de bu durumu destekler nitelikte. Durum gerçekten vahim! TÜİK verileri bununla kalsa iyi bizleri korkutması gereken daha da olumsuz tabloyu ortaya sermiş durumda. Özellikle kayıt dışı çalıştırılıp resmen devleti dolandırıp halkı aldatanlar var ya onlara ne demeli bilmem! Hem SGK'dan kaçır hem vergiden kaçır! 'Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranının geçen yıla göre bir değişiklik göstermediğini belirten TÜİK, kayıt dışı çalışanların oranının yüzde 27,4 olduğunu bildirdi.'
Sistemi denetleyici ve kontrol edici bir şekle getiremezseniz olacağı bu. Yıllarca ezbere üniversite açarsanız başınıza gelecekler bunlar. Ve hala bu kayıt dışılığı önleyip eğitimli işsiz sorununa yapısal çözümler bulacağınız yerde geçici çözümler ile pansuman yapmaya çalışır iseniz sıcak para arar durursunuz. Gözünüzü Kıdem Tazminatına diker işçiye memura daha az nasıl zam yaparım diye garip fikirler üretir, köylüyü çiftçiyi perişan edersiniz. Bunları yaparken de kanayan yara işsizliğinizde kayıt dışılığınızda hem ekonomik hem de sosyolojik bir sorun olmaya devam eder!