Dünya ve Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Azgınlaşan küresel salgını da fırsat bilen emperyalist sapkın diktatörlerin patlattığı kirli savaş tüm dünyamızı kararttı…
Böylesi karanlıkların neden olduğu karamsarlıkların girdabına kapılarak enseyi karatmak yerine, çıkış yolunu bilimin, demokrasinin ve sanatın aydınlığında aramak gerekiyor. Çünkü o aydınlık bize 'Yaşamda iyi, güzel ve doğru şeylerin de olduğunu…' gösteriyor.
Bu bağlamda, geçen hafta Eskişehir'de eşimle birlikte katılarak izlediğimiz kültür ve sanat etkinliklerinden süzebildiğim damlaları sizlerle paylaşmak istiyorum.
'MİTLER, TILSIMLAR ve ESKİLER…' SERGİSİ
Ressam ve Öğretim Üyesi Dr. Serpil Akyıl'ın 'Mitler… Tılsımlar ve Eskiler'Sergisi, 13 Mart 2022 Pazar günü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu'nda açıldı.
Eserlerinde tarihsel Anadolu halklarının yaşamlarını, inançlarını ve günümüzde de yaşayan kültür ve folklor ögelerini kaligrafik biçimde işleyenSerpil Akyıl, sergisinin açılışında:'Sergim mitler, tılsımlar ve eskiler olarak üç bölümden oluşuyor. Resimlerime halkların mitlerini Anadolu'daki tılsımları ve geçmişi yansıtmak istedim. Diliyorum ki benim bu coşkum heyecanım sizlere resim yolu ile geçsin…' dedi.
Serginin açılışını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen,Sanatçı Serpil Akyıl'ı övgüyle kutladıktan sonra Eskişehir'le ilgili bir muştu verdi:
'Tarihi Odunpazarı Bölgesini sanatla iç içe bir bölge yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Kent Müzeleri Kompleksimizin bir üst sokağını Sanat Sokağı yapacağız ve orada yeni müzelerimizin yanı sıra sokağın duvarlarını süsleyen resimler olacak. Böylelikle daha çok sanatçımızın eserlerini sizlerle buluşturabileceğiz…'
Güzel Eskişehir'imizde özellikle son yirmi yılda kültür ve sanat öylesine tılsımlı bir biçimde gelişti ki içimizi ve geleceğimizi aydınlatıyor…
Değerli sanatçı Serpil Akyıl'a nice sağlıklı sanat yılları diliyoruz.
  • İyi ki resim sanatı var. Yoksa nasıl fark ederdik yaşamın güzelliklerini…
ERBALDER'İN GÜZELLİKLERİ
Eskişehir Rumeli Balkan Kültür ve Dayanışma Derneği (ERBALDER), Dünya Emekçi Kadınlar Haftası dolayısıyla15 Mart 2022 Salı günü, Tepebaşı Belediyesi Karikatürlü Ev salonunda 'Balkan Kadınının Gönlünden Damlayan Motifler' konulu bir sergi açtı.
Serginin açılışında konuşan ERBALDER Başkanı Neziha Bilen,'Bugün burada, yüzyıllar önce yaşamış emekçi Balkan kadınının büyüleyici dünyasına bir yolculuk sunmaktayız. Sizlere unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını ve sandıklarımızda gözümüz gibi koruduğumuz aile yadigarı eserleri tanıtacağız. Sergimizdeki eserler, kadınlarımızın iç dünyasını yansıtan çok önemli belgelerdir…' diyerek serginin tanıtımını yaptı.
Serginin açılışında sunulan güzelim Balkan Müziği eşliğindeki coşku yüklü Balkan Halk Oyunları, sergide yer alan onlarca el emeği göz nuru kültürel değerle birleşince oluşan muhteşem bir tabloyu katılımcılar beğeniyle izlediler.
ERBALDER, Eskişehir'deki sivil toplum yaşamına katılalı henüz bir yıl olmasına karşın; ürettikleri kaliteli ve katılımlı etkinliklerletakdir topluyor.
Kendileriyle yaklaşık yirmi yıldan beri ailecek yakından tanıştığımız ve geçen yıllarda EĞİT- DER bünyesinde güzellikler paylaştığımız Neziha ve Bahar BİLEN çiftinin sosyal yaşamdaki başarıları bize gurur veriyor.
  • İyi ki yaşamımızı geçmişten geleceğe taşıyan kültürel değerlerimiz var.
  • İyi ki hüzünlerimizi ve coşkularımızı haykırdığımız müzikvedans var.
16 MART'TAN KALAN DAMLALAR
Öğretmen Okullarının 174. Yıldönümü dolayısıyla EĞİT- DER ve TEÖ- DER Eskişehir Şubeleri tarafından birlikte düzenlenen 'Laik, Demokratik, Bilimsel, Kamusal Eğitim: Ne Yapmalı?' konulu söyleşi, 16 Mart 2022 Çarşamba günü, saat 14.00'te, Hasan Polatkan Kültür Merkezinde yapıldı.
Söyleşinin sunumunu yapan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldız, konuyu çok iyi, çok güzel ve doğru biçimde özetledi.
Ancak söz sırası 'dinleyicilere/ katılımcılara' gelince'söyleşi' formatının disiplini bozuldu. Bazı katılımcılar, konuk konuşmacıdan daha çok konuştular ve konuyu çok dağıttılar…
İzninizle ben bu etkinlikle ilgili değerlendirmelerimi sizlere anahtar cümlelerle ve küçük damlalar halinde sunacağım:
  • Çağdaş eğitim öğretisinde temel olarak kabul edilen 'laik, demokratik, bilimsel, kamusal eğitim' ilkeleri titizlikle korunmalı ve geliştirilmelidir.
  • Ülkemizde demokratik eğitim örgütleriyle akademik kurumlar arasındaki ilişkiler yetersizdir, geliştirilmelidir.
  • Eğitim alanının temel paydaşı olan demokratik eğitim örgütlerinde yaşanmakta olan 'örgütsel bağımsızlık ve örgütsel birlik' sorunları, çözülmesi gereken öncelikli sorunlardır. Örgütsel yaşamda 'kadın- erkek eşitliği geliştirilmelidir.'
MACBETH'İ İZLERKEN…
19 Mart 2022 Cumartesi akşamı,Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (EBB- ŞT)'nın yeni oyunlarından Macbeth'i izledik.
'Macbeth', tam adıyla 'Macbeth'in Trajedisi', William Shakespear'inoyunlarınınen kısası olmasının yanında en önemli trajedilerindenbiridir. Tüm dünyadaki hem profesyonel hem de amatör tiyatrolar tarafından sıkça sahneye konulmuştur/ konulmaktadır.
Oyunu izlemek için salona girdiğimizde bizi mutlandıran ilk güzellik; seyircilerin yüzde 90'dan çoğunun gençlerden oluşmasıydı.Bir kez daha onur duyduk gençlerimizle.
Oyunun yönetim, müzik, koreografi, dekor, kostüm, ışık, ses, dramaturg unsurları tam anlamıyla 'muhteşem' di.
EBB- ŞT'nin oyuncuları yani 'Bizim çocuklar', artık öylesine profesyonelleştiler ki ünleri haklı olarak Eskişehir'i ve Türkiye'yi aştı.
Ben özellikle Macbeth'i oynayan Mert Kırlak'ı izlerken gurur duydum. Çünkü Mert, konservatuar öğrencisiyken ve benim ÇYDD Şube Başkanlığı yaptığım yıllarda (1996- 2000) derneğimizin 'Deniz Yıldızları'arasında yer alıyordu. O artık bugün gerçek bir yıldız.
  • İyi ki tiyatro var, yoksa nasıl anlardık 'İyilerin kötü, kötülerin iyi olduğunu…'
  • İyi ki EBB- ŞT var, yoksa nasıl izlerdik böylesi güzel tiyatroları…
  • Ve iyi ki Türkiye'nin Eskişehir'i var!
  • İyi ki bilim, demokrasi ve sanat var. Çünkü çözümler bilimin rehberliğinde, demokrasinin güvenilirliğinde, sanatın güzelliğinde ama mutlaka örgütlü birleşik mücadelede…
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…