Jant, araçlarda lastiklerin takıldığı, tekerleğin çemberinin içindeki metal bölümdür. Jantlar genellikle estetik açıdan aracın dış tasarımını etkileyen kısımlar olarak görülür ama aracın performansında da büyük ölçüde etkileri vardır. Çünkü jantlar, aracın hareket edebilmesini sağlayan hareket aksamıdır.

JANT SEÇİMİNİ YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DETAYLAR
Konfor: Jant ölçüsü ne kadar büyürse konforda o kadar azalma olur.
Performans: Büyük jantlar küçüklere göre daha ağır olduğundan aracın performansını düşürür. Motorun gücü jantlar sayesinde yere aktarıldığından ağır olan metal (jant) döndürülmeye çalışılırken daha fazla güç harcanır. Elbette burada motorun gücü de önemli. Motor gücü düşük olan araçlarda hafif jant kullanılmalı ki motor zorlanmasın, performans düşmesin.
Viraj hakimiyeti: Büyük jantın genişliği sayesinde viraj hakimiyeti artar.
Güvenlik: Geniş jantlı oto lastikler, pürüzlü zeminlerde aracın nereye yöneleceği konusunda direksiyonun kararsız kalmasına neden olabiliyor. Bunu özellikle yüksek hızda fren yaptığınızda hissedebilirsiniz. Adeta direksiyona yapışma ihtiyacı duyarsınız.
Yakıt tüketimi: Jant ne kadar ağır olursa tekerlekleri döndürmek için o kadar güç, yani yakıt harcanır.
Kullanım şekli: Arabanızı düzgün ve çok fazla dur-kalk yapmayacağınız uzun yollarda kullanıyorsanız büyük jantı tercih edebilirsiniz. Ama sıkışık trafiğin olduğu şehirlerde ve düzgün olmayan yollarda araba kullanıyorsanız büyük jantlar hem konfor hem de yakıt tüketimi açısından sizi zorlar.
Sağlamlık: Jant büyüdükçe araba lastiklerinin yanakları küçülür. Yolda sert bir çukura girdiğinizde bu zorlayıcı durumu lastikler yerine jantlar bertaraf etmeye çalışır. Jantlar, materyalleri kaliteli değilse kırılıp eğilebilirler. Bu da hem arabanız hem de can güvenliğiniz için ciddi anlamda tehlike demektir.
Ağırlık: Genellikle büyük jantlar daha ağırdır ama bazı jant markaları farklı materyalleri deneyerek jantların ağırlığını azaltıyorlar. Hafif jantların avantajlarına baktığımızda daha az yakıt tüketimi ve yüksek performans görüyoruz. Seçiminizi yaparken aracınızı kullanacağınız yol şartlarını göz önünde bulundurmalısınız.

MALZEMELERİNE GÖRE JANT ÇEŞİTLERİ
Alüminyum alaşımlı jantlar: %90'ı alüminyum, %10'u silisyum olan jantlardır. Hafif olmaları nedeniyle performansı arttırırlar. Tüm binek araçlarında kullanılabilirler. Hem performansa olumlu katkıda bulunduğundan hem de görsel açıdan çeşitlilik sunduğundan en çok tercih edilen jant türüdür.
Sac jantlar: Sıfır araçlar ilk alındığında genellikle üzerlerinde sac jantlar takılıdır. Alüminyum alaşımlı jantlara göre daha ucuzdurlar ama kaliteleri düşüktür.
Magnezyum alaşımlı jantlar: Bu jantlar, maliyetleri yüksek olduğundan ülkemizde pek tercih edilmiyor.
Çelik jant diye bilinen jant çeşidi aslında sac janttır. Birçok kişi ise çelik jantı alüminyum alaşımlı jant sanmakta.

**

YENİ NESİL CORSA TANITILDI
Opel'in B segment hatchback modeli Corsa, bu yıl itibariyle 6.jenerasyonuna kavuşuyor. Bu yeni jenerasyon, aynı zamanda tamamen elektrikli bir versiyonu da içerecek. Corsa-e adındaki bu versiyon bugün itibariyle Opel tarafından resmi olarak duyuruldu. Duyuru açıklamalarında aracın elektrik motorunun 136 beygir güç ile 260 Nm tork ürettiği belirtiliyor. Menzil değeri ise 330 km olarak açıklanıyor. Ayrıca Opel, yeni nesil Corsa'nın ilk olarak tamamen elektrikli versiyonunu tanıtmayı tercih etti. Aracın benzinli ve dizel versiyonları yılın ilerleyen zamanlarında tanıtılacak.

**

RENAULT ARKANA SATIŞA BAŞLIYOR
Renault, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında düzenlenen Moskova Uluslararası Otomobil Fuarı'nda Arkana'yı bir konsept olarak tanıtmıştı. Otomobil, teknik olarak bir konsept olarak sunulsa da üretime hazır görünüyordu. Arkana, şimdi bir üretim modeli olarak geldi ve hatta Rusya'da siparişleri alınmaya başladı. Yeni model, kısa süre içinde diğer ülkelerde de sunulacak. Arkana'yı, BMW X4 ve Mercedes-Benz GLC Coupe gibi lüks kompakt Coupe-SUV'lere göre daha uygun fiyatlı bir alternatif olarak düşünebiliriz. Geçtiğimiz yıl tanıtılan konseptle neredeyse birebir aynı görünen üretim modeli, daha az gösterişli bir ızgaraya sahip.

**

HAFTANIN ÜRÜNÜ
SONAX Xtreme Tyre Gloss
Lastiklerinin parlamasını sevenler için etkili bir ürün. Lastiğin çatlamasını ve renginin solmasını engellemede başarılı bir performans sergiliyor. Silikonsuz özel yapısı kullanıcılar için büyük bir artı.