Sevgili okurlar,
Bazı hanım kardeşlerimiz kendi aralarında gün yaparken vakit geldiğinde bir hanımı imam yaparak farz namazımızı kılıyoruz. Bazı arkadaşlarımız kadından imam olmaz, bize namaz kıldıramaz diye itirazda bulunuyorlar. Bunun gerçeği nedir bizimle paylaşırsanız seviniriz diyorlar.
Kadının imameti ile ilgili İslam dinindeki hükümleri İslam eserlerinden derleyerek paylaşalım.
Kadının kadına imamlık yapması hakkında İslam alimleri arasında ihtilafa sebep olmuştur. Bazı alimler caiz değil derken, bazıları saftan ayrılmamak (öne çıkmamak) okumada ve tekbirde yüksek sesle olmamak kaydıyla caizdir (okur) demişlerdir. Ekserisi alimlerin (çoğunluğu) caiz olduğu yönündedir.
Hatta Hz. Aişe ve ümmü seleme annelerimizin kadınlara, imam olup namaz kıldırdıklarına dair kuvvetli rivayetler vardır.
Hatta peygamberimiz bunları gördüğü halde , bunları yasaklamaması kadınların imamlık yapmasının caiz olduğuna dair kuvvetli delil olarak kabul edilmiştir.
Şu kadar var ki kadın olan imamın cemaatin önünde değil de ortada ve aynı hizada durması uygun görülmüştür.
Kadınların günlük beş vakit namazda olduğu gibi teravih namazında da kadınlara imamlık yapmasında da İslam alimleri vaaz vermişlerdir. Ama kadınların erkeklere imameti caiz değildir. Bu konuda cumhuru fukara ittifak etmişlerdir.
Peki kadınlar cenaze namazı kıldırabilir mi?
Evet kadınlar erkekler yoksa cemaatle cenaze namazı kılabilir. Yani kadın imam kıldırabilir. Ama erkekler ona uyamaz. Kadınlar Cuma ve bayram namazı kıldırabilir mi?
Her ne kadar Cuma ve bayram namazıyla kadınlar mükellef değilse de Cuma ve bayram namazını eğer erkek yoksa hem kıldırabilir hem de kılabilirler.
Ezcümle evde vakit geldiğinde hanımları bir araya gelerek bir hanımın eşliğinde cemaat olarak namaz kıldırabilirler.