19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 103'üncü yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutladık.
Bayram nedeniyle başta Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Baro Başkanı Mustafa Elagöz olmak üzere ilçe kaymakamları, STK'lar, çeşitli kurum ve kuruluşlar kutlama mesajı yayınladılar.
Eskişehir'in Seyitgazi ilçe kaymakamlığına ait resmi Facebook sayfasında yayınlanan 19 Mayıs mesajı tepki çekti.
Seyitgazi İlçe Kaymakamlığın sitesinde yayımlanan Kaymakam Kutsal Baytak'ın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama mesajındaki yanlış cümleler dikkatçekti.
Kaymakamlığın resmi Facebook sayfasından yayınlanan 19 Mayıs tebrik mesajında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün adını doğru yazamayan kaymakamlık yöneticilerine tepkiler yağdı.
Mesajda Atatürk'ün ismi girişte 'Atatark' olarak yazılırken, mesajın detayında da 'Atakürk' olarak yazıldı. Kaymakamlığın paylaşımındaki yazım hataları mesajın içeriğini dikkatli okuyan vatandaşlar tarafından tepki çekti.
Kaymakam mesajı okumadı mı?
Tepkilerini dile getiren vatandaşlar, Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak'a da tepki göstererek, 'Mesajlar yayımlanmadan önce neden kontrol edilmiyor. Devletimizin kurucusunun adını doğru şekilde yazmak bu kadar mı zor? Hadi hatalar paylaşanların gözünden kaçtı, kaymakam hanımda mı kontrol etmiyor ve okumuyor' dediler.
* * *
Bir ilçenin en büyük mülkü amiri olan Kaymakam mesajı kendisi yazmamış, Kaymakamlıkta görevli birisine yazdırmış olabilir. Bunlar doğaldır. Sonuçta devletin en tepesindeki isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da o kadar yoğunluk içerisinde oturup kutlama mesajını kendisi yazmaz.
Danışmanları ve görevlendirdiği bir kişi yazar. Yazılan kutlama mesajını kendisini okur. Düzeltilmesi gereken bir yer varsa düzeltir. En son halini tekrar okuyarak onay vererek mesaj cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yayınlanır ve basın kuruluşlarına da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından servis edilir.
* * *
Hadi diyelim Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, kutlama mesajını kaleme alan Kaymakamlık görevlisine güvendiği için mesajı okumadı.
Peki, o kutlama mesajını her kim kaleme aldıysa kendisi de okumadı?
Okudu ise Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü 'Atatark' ve 'Atakürk' olarak yazdığını görmedi mi?
* * *
Kaymakam Kutsal Baytak'a bu ders olsun.
Bir daha kendisi kaleme almadığı mesajları önce okuyarak servis edilmesine onay verdikten sonra Kaymakamlığın resmi sitesinde yayınlanmasına izin vermeli. Hatta siteye konulduğunda hemen okuyarak kullanılan ifadelerin doğru olup olmadığını da kontrol etmeli.
* * *
Kaymakam Hanım, kutlama mesajını kim kaleme aldıysa ve kim sitede yayınlanmasına izin verdiyse o kişiler hakkında soruşturma açmalı.
Sonuçta kutlama mesajının altında kendi imzası var.
Atatürk'ün adını doğru yazmasını beceremeyenler değil kendisi eleştirilere maruz kaldı.
* * *

EĞİTİM-SEN'DEN DİKKAT ÇEKEN İDDİA
Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dikkat çeken ithamda bulundu.
Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, 'proje okullarına öğretmen alımı fişleme sistemi ile mi oluyor?' diye sordu.
Eskişehir eğitim ortamında skandalların bitmediğine dikkat çeken Alkan, 'İstismar vakaları, hukuksuzluk, nöbetçi müdür uygulaması derken şimdi de proje okullarına öğretmen alımında, 12 Eylül- 28 Şubat süreçlerini aratmayan uygulamalara sahne olan işlere imza atılıyor' dedi.
Müracaat edenlerin hangi sendikaya üye oldukları temel kıstas olması yanında, adeta fişleme sistemi devreye sokulduğunu da iddia eden Alkan, 'Öğretmenleri ayrıştıran, bölen bir noktada, eşinin uyruğu, sendikası dahil hatta okul müdürlerinin sübjektif görüşleriyle, hukuk dışı yöntemlere başvurulmaktadır. Eskişehir'de eğitimde sorunlar alabildiğine artmışken, sınavlardaki başarı sıralaması hızla düşerken proje okullarının da iflas ettiğini belgelemiş oldular. Unutmamak lazım ki, haksızlıklar karşısında bugün susanları tarih affetmeyecektir' şeklinde konuştu.
* * *
Geçmişte de okullara idareci olarak atanacak isimlerin hükümete yakın olan Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen tarafından verildiği, sendikaya üye olmayanların idareci yapılmadığı iddiaları sık sık gündeme geldi.
Atamaları yapılan okul idarecilerinin hangi sendikaya kayıtlı olduklarına baktığımızda büyük çoğunluğunun Eğitim Bir-Sen üyesi idiler.
Şunu söyleyebilirler:
'Öğretmen ve idarecilerin büyük çoğunluğu Eğitim Bir-Sen'e üye. Haliyle atanan okul idarecileri de sendikamız üyelerinden olması doğal.'
Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş Sendikası üyeleri arasında şartları tutan öğretmenler ve idareciler eşit şekilde müdür, müdür yardımcısı veya proje okullarına öğretmen olarak atanırlarsa bu iddiaları çürütmek adına önemli bir adım atılmış olur.
Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu iddialar karşısında sessiz kalmayarak açıklama yapmalıdır.
* * *

ESOGÜ 6 ALANDA İLK 10'DA YER ALDI
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yükselişte…SCImago Institutions Rankings (SIR) Yayın Değerlendirme Platformunun yaptığı 2022 yılı değerlendirmelerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi toplam 6 alanda ilk onda yer aldı.
SCImago Institutions Rankings (SIR) Yayın Değerlendirme Platformunun yaptığı 2022 yılı değerlendirmelerinde 4364'ü yükseköğretim kurumu olmak üzere toplam 8084 kurumun incelemeye alındığı sıralamada kurumların araştırma, inovasyon ve toplumsal etki göstergeleri değerlendirilerek bulundukları çeyrekler belirlendi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi bu değerlendirmeler neticesinde Best Quartile – Q1 dilimine girmeyi başardı.
Rapora göre ESOGÜ, Türk üniversiteleri arasında Biyomedikal Mühendisliği alanında 1'inci, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları alanında 4'üncü, Tarım ve Biyoloji Bilimleri alanında 5'inci, Çevre Bilimleri alanında 5'inci, Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme alanında 9'uncu ve Sosyal Bilimler alanında 10'uncu sırada yer alarak toplam 6 alanda ilk onda bulunmaktadır.
Öte yandan, Eskişehir'deki ESOGÜ ile birlikte şehrimizin ilk üniversitesi olan Anadolu Üniversitesi ile içlerinde en genci olan Teknik Üniversitesi de gerek uluslararası gerekse ulusal kurum ve kuruluşların yaptıkları değerlendirmelerinde almış oldukları başarı ödülleri ile alanlarındaki yükselişleri Eskişehirliler olarak bizleri gururlandırıyor.
* * *

2023'te ilk kez oy kullanacak gençlerin tercihi belli oldu
2023 yılında yapılacak olan tarihi seçimler öncesinde açıklanan seçim anketlerine bir yenisi daha eklendi. Yöneylem Araştırma'nın ilk defa oy kullanacak genç seçmenler anketinde, 18-22 yaş aralığındaki yeni seçmenlerin oy tercihi ortaya çıktı.
Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü, ilk defa oy kullanacak genç seçmenler üzerine yaptığı araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilen araştırma 27 ilde, 3bin 444 kişi ile yüz yüze görüşme yöntemiyle yapıldı.
Buna göre, 18-22 yaş aralığındaki yeni seçmenlerin oy tercihinde ilk sırada CHP oldu. CHP'yi, yüzde 21,2 ile AK Parti takip etti.
'Kararsızım' diyenlerin oy oranı yüzde 13, oy kullanmayacakların oranı ise yüzde 7,1 oldu.
Araştırmaya göre, diğer partilerin oy oranı ise şöyle:
HDP : Yüzde 9
MHP : Yüzde 5,1
İYİ Parti : Yüzde 3,9
DEVA : Yüzde 0,8
Saadet : Yüzde 0,5
Diğer : Yüzde 2,5
* * *
FIKRA:
SEKRETERİMİ BEKLİYORUM
Öğretmen öğrencilerine; eğer büyük bir firmanın müdürü olurlarsa ne yapacakları konusunda bir kompozisyon yazmalarını ister.
Öğrenciler tüm dikkat ve ciddiyetlerini takınarak yazmaya başlarlar. Ancak aralarından biri yazmaz.
Öğretmen fark edince sorar;
– Neden yazmıyorsun evladım?
Öğrenci cevap verir.
– Sekreterimi bekliyorum.
* * *