Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son verilere göre Eskişehir, vaka oranı olarak yüz binde 825,92 ile ülkedeki en yüksek düzeye sahip il oldu.

Koca'nın paylaşımını yaptığı grafiğe göre Eskişehir'de, bir önceki vaka oranlarına göre yüz binde 398,50 artış görüldü. Bir önceki haritada yüz binde 427,42 olan oran, 825,92 oldu. Böylelikle yaklaşık 900 bin nüfusu olan Eskişehir'de 7 bin ile 7 bin 500 arasında vaka sayısı oldu.

* * *

Diğer illerdeki vaka sayılarının artmaması için ne gibi tedbirler alınıyor bilmiyorum.

Eskişehir'de Kovid-19 bulaşının ardından ortaya çıkan ve bulaştırma oranı daha yüksek olan Omicron varyantına karşı alınmış bir önlem göremiyorum.

Şehrimizdeki tüm eğlence yerleri, marketler, AVM'ler tıka basa dolu.

Okullar, sinemalar açık.

Okullar demişken Omicron varyantı Eskişehir de okullarda çok yaygınlaşmaya başladı.

Okulların sınıfları çıkan vakalar nedeniyle birer-ikişer kapatılıyor.

Maske ve mesafe kurallarına uyan hemen hemen yok gibi.

Eskiden bazı işyerleri HES Kodu sorgulaması yapıyordu.

Şimdi yapan yok.

Virüs Eskişehir'i sanki terk etmiş!

İnsanlara 'neden maske takmıyorsunuz?' diye sorulduğunda, 'ben 3 veya 4'üncü aşımı oldum. Aşı beni koruyor' diyorlar.

İşte bu nedenle Eskişehir vaka oranı sayısında Türkiye birincisi olmayı başardı.

'DEVLET KAPATMIYORSA BİZ KAPATALIM'
Eskişehir'de, artan Covid-19 vakaları nedeniyle bin 78 nüfuslu Kaymaz Mahallesi'nde vatandaşlar, 5 gün boyunca kahvehanelerin kapatılması için işletme sahipleriyle ortak karar almış.

Sivrihisar ilçesine bağlı Kaymaz Mahallesi sakinleri, artan Covid-19 vakaları nedeniyle kahvehanelerin kapatılması konusunda işletme sahipleriyle ortak karara varmış. Mahallede artan vaka sayıları nedeniyle kendilerini korumak için harekete geçen vatandaşlar, muhtar Bayram Canıgür'ün de desteğiyle kahvehane sahipleriyle anlaşarak mahalledeki kahvehanelerin 5 gün süreyle kapatmışlar.

'İnsanlarımızı korumak amacıyla böyle bir karar aldık'

Mahallenin küçük olması nedeniyle virüs bulaş riskinin kahvehanelerde daha fazla olduğunu belirten Kaymaz Mahallesi Muhtarı Bayram Canıgür, 'Bu kararı bugün sabah aldık ama ben aldım diye bir şey yok. Mahallemizde Covid-19 vaka sayılarının artması sonucu günlük 10-15 vaka görülmeye başladı. Kahveci esnafımız ve halktan gelen istekler doğrultusunda kıraathaneleri 5 gün kapatma kararı aldık. Çünkü burası ufak bir yer ve genellikle virüs bulaşması kahvehanelerde oluyor. Kış günü olduğu için herkes kıraathanelerde oturuyor. Bulaşıcılığımız şu anda çoğalmaya başladı. Son günlerde 4-5 vaka varken, yarından sonra 15 vakaya çıkacağı izlenimi var' demiş.

'Kimse mecbur etmedi kendi isteğimizle kapatıyoruz'

Herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen mahallelinin sağlığı için işletmelerini kapatma kararı aldıklarını aktaran kahvehane sahibi Cafer Ercan da, 'Esnaflar olarak kendimiz hastalığın yayılmaması bakımından böyle bir karar aldık. Pazartesi gününe kadar kapatma kararı aldık. Kimse mecbur etmedi ama toplum açısından kendi isteğimiz ile kapatıyoruz. Eğer hastalık yaygın olursa, bu kararı 1 hafta daha sürdüreceğiz. Geçen sene de aynısını yapmıştık. Hastalık yayılmasın diye yapıyoruz' demiş.

Kaymaz Mahallesi sakinlerini aldıkları bu karardan dolayı kutluyorum.

İşte toplum sağlığı bu şekilde korunur.

Kaymaz Mahallesi sakinlerinin almış oldukları bu karar Eskişehir'e örnek olmalı.

Devlet kapatmıyorsa İl Hıfzıssıhha Kurulu var.

Bu kurul toplanarak il bazında bazı önlemler alamaz mı?

İllaki Ankara'dan bir emir mi veya genelge mi gelmesi gerekiyor?

Hepimiz aynı gemideyiz ve bu salgını hep birlikte yeneceğimizi düşünerek bazı kısıtlamalar yeniden devreye alınmaz ise bu yılı da hastalıkla mücadele ile geçirme ihtimali yüksek.

* * *

'BU TABLO ESKİŞEHİR'E HİÇ YAKIŞMIYOR'
Eskişehir, vaka oranı olarak yüz binde 825,92 ile ülkedeki en yüksek düzeye sahip il olmasından dolayı Büyükşehir, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, bu tablonun Eskişehir'e yakışmadığına vurgu yaptılar.

Gerçekten de birçok alanda Türkiye'ye örnek il olan, birçok şehirde yaşayanların gıpta ile baktıkları Eskişehir'e bu birincilik yakışmıyor.

Üç üniversitesi ile birlikte okuma yazma oranı yüzde 95'in üzerinde olan, eğitim ve kültür seviyesi yüksek illerin içerisinde ön sıralarda yer alan Eskişehir'de insanların özellikle maske-mesafe kurallarına uymamalarını hayretle karşılıyorum.

'bu tabloyu değiştirmek elimizde'

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı haftalık koronavirüs vaka tablosunda Eskişehir'in Türkiye genelinde birinci kent olmasını yakıştıramadığını söyledi.

Büyükerşen, yaptığı açıklamada, 'Kıymetli hemşehrilerim, her alanda örnek gösterilen kentimize bu tablo hiç ama hiç yakışmıyor. Sağlığımız ve sevdiklerimiz için lütfen maske, mesafe ve hijyen kurallarına hassasiyet gösterelim. Koronavirüsten korunmak ve bu tabloyu değiştirmek elimizde' dedi.

'AŞIMIZI OLALIM KURALLARA UYALIM'

Yakalanmış olduğu koranavirüsü atlatarak görevine başlayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'ta, sosyal medya hesabından görüntülü olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Vaka sayılarında Türkiye birincisi olmak Eskişehir'e hiç yakışmıyor. Bu hastalığın şakası yok. Bana bulaşmaz diye düşünmeyin. Herkes mutlaka ama mutlaka aşılarını yaptırsın. Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyun.'

'KAPALI ALAN ORGANİZASYONLARINI ERTELEYİN'

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, koronavirüs vakalarının Eskişehir'deki artışına ilişkin değerlendirmesinde, 'Bir hekim olarak, tüm hemşerilerimden virüse karşı her zamankinden daha fazla hassasiyet göstermesini rica ediyorum. Böylelikle kentimiz, aşılamada olduğu gibi vaka sayısında da daha kontrol edilebilir bir noktaya ulaşacaktır' dedi.

Yüzlerce sağlık emekçimizi ve on binlerce vatandaşımızı, bu virüs nedeniyle kaybettiğimizi hatırlatan Ataç, 'Her ne kadar normalleşme dönemine geçmiş olsak da virüs yokmuşçasına yaşamaya devam edilemez' diyerek Eskişehirlileri uyardı.

'Eskişehir'imizin nüfusu 890 bini aşarken, bir önceki vaka yoğunluğu haritasında 100 binde 427,42 olan vaka sayısı, yeni haritada 825,92 olarak kaydedildi. Eskişehir'in birinci sırada yer almasını her birimizin durup, düşünmesi gerekli. Evimiz dışındaki hemen her yerde, kendimizi ve sevdiklerimizi korumak adına son derece titiz ve tedbirli olmalıyız. Özellikle maske kullanımı, sosyal mesafe, hijyen kuralları gibi hususları asla ihmal edemeyiz, rehavete kapılamayız. Kapalı alanlarda düzenlenen organizasyonlarda önlemleri üst düzeyde almalı, hatta mümkünse bu organizasyonları bir süre ertelemeliyiz' önerisinde bulundu.

Başkan Ataç, belediye başkanı kimliğinin yanı sıra bir hekim olarak, tüm Eskişehirlilerden virüse karşı her zamankinden daha fazla hassasiyet göstermesini rica etti.

'Olumsuz tabloyu değiştirmek bizim elimizde'

Eskişehir, vaka oranı olarak Türkiye'deki en yüksek düzeye sahip birinci il olması nedeniyle Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli de yaptığı açıklamada ortaya çıkan tablonun Eskişehir'e yakışmadığını, aşılamayla birlikte, maske, mesafe ve hijyen kurallarına azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

'Her alanda örnek gösterilen kentimize bu tablo hiç yakışmıyor. Korona virüsten korunmak ve bu tabloyu değiştirmek bizlerin elinde. Yeni kısıtlamalarla karşı karşıya kalmamak, üretimde herhangi bir aksamanın ve kapanmaların yaşanmaması adına uyulması gereken kurallara lütfen uyalım. Havalandırması kısıtlı, kalabalık ortamlarda vakit geçirmeyelim ve buralardan uzak duralım. Sosyal mesafelerimizi, Omicron varyantının kolay bulaştığını bilerek ayarlayalım. Hijyen kurallarına uyalım ve aşı hatırlatma dozunu zamanında yaptıralım. Aşı hakkı tanımlanmış herkes lütfen aşılarını zamanında bekletmeden olsun. Şunu bilelim ki salgını yenmek bizim elimizde. Pandemiye karşı elimizdeki en büyük silahımızın aşı olduğunu da unutmayalım' dedi.

Başkan Küpeli son olarak, 'Değerli Eskişehirliler, oluşan olumsuz tabloyu tersine çevirmek için lütfen kurallara uyalım, birbirimizi uyaralım. Kendi olağanüstü halimizi ilan edelim. Maske, mesafe ve hijyene azami oranda dikkat edelim. Kalabalık ortamlardan lütfen uzak duralım' ifadelerinde bulundu.

* * *

Sağlık Bakanlığı sadece 'maske-mesafe ve aşı' konusunda insanları uyarıyor.

Bh uyarıları da dikkate alan yok.

O zaman devlet vakanın daha fazla yayılmaması için daha önce uygulamaya koyduğu tedbirleri, kısıtlamaları tekrar gözden geçirerek bazı yeni kısıtlamaları acilen devreye almalı.

Avrupa'da bazı devletler artan vaka sayısı nedeniyle eski kısıtlamaları devreye soktu.

Bir hafta veya 10 günlük kısmi kapatmalar sonuç getirince kısıtlamaları tekrar kaldırdı.

Sağlık Bakanlığı neyi bekliyor?

Eskişehir gibi bütün illerin vaka sayılarında birinci olmasını mı?

O zaman mücadelede başa dönülmüş olmaz mı?

* * *

BERBERLERDE BİR DÖNEM KAPANDI

Geçtiğimiz pazar günü yapılan Bakkal ve Bayiler Meslek Odası'nda olduğu gibi Berber ve Kuaförler Meslek Odası seçimleri de çekişmeli geçti.

4 aday yarıştı.

4 yıl önce de Fethi Özkara'nın karşısına rakip olan Gürdal Sarıkaya 8 oyla seçimi kaybetmişti.

Önceki seçimlerde Sarıkaya'nın, Özkara'ya karşı sekiz oyla kaybetmesi nedeniyle ikili arasında ciddi bir rekabet yaşanacaktı.

Ki öyle de oldu.

Sarıkaya, propaganda döneminde 'Geçen seçimde kaybettin. Şimdi neden adaysın?' diye soranlara şöyle cevap vermişti:

'2018 yılından 2022 yılına kadar verilen vaatler ve sözler tutulmadı. Tutulmadığı gibi; odamızda tarihimizde görülmeyen istifa depremi oluştu. Şu anda 15 istifa var. Bu bizim için utanç verici bir olay. Bu lekeleri ve utancı kaldırmak için adayım'.

* * *

Fethi Özkara, 2018 de yanına Hasan Özkar'ı da alarak gücüne güç katmıştı.

Seçimi kazandıktan sonra Özkar başkan vekili olmuştu.

2020 yılının sonlarına doğru Hasan Özkar ile Fethi Özkara'nın arasına kara kedi! Girdi.

Özkar yönetimden istifa etti.

Başkan adayı olmak için kolları sıvadı ve çalışmaya başladı.

Özkar'ın istifasıyla Özkara'nın kolunun biri kesildi!

O seçimde Fethi Özkara'ya seçimi Hasan Özkar kazandırmıştı.

* * *

Mevcut Başkan Özkara, 2018 de 8 oyla kazandığı başkanlığı salı günü yapılan genel kurulda 14 oyla kaybetti.

Fethi Özkara 299, Gürdal Sarıkaya 313 oy aldı.

Diğer adaylardan Hasan Özkar 177 oy alırken, Doğan Yıldıray Arabacı 174 üyenin desteğini toplayabildi.

Gürdal, 2018 de seçimi kaybetti ama pes etmedi.

Kaybettiğinin ertesi günü 2022 için çalışmaya kaldığı yerden devam etti.

Bunun da karşılığını seçimi kazanarak aldı.

GENEL KURUL AKLAMAMIŞ

Berberler ve Kuaförler Meslek Odası seçimlerinde genel kurula katılan üyeler odanın son 4 yıllık mali raporunu onamamış.

Ticaret İl Müdürü ve bakanlık temsilcisi tutanak tutmuşlar.

Yasa gereği müfettiş ve müfettişler odanın gelir giderlerini inceleyecek.

Bir olumsuzlukla karşılaşırlarsa yargıya intikal ettirilir.

Müfettiş incelemesinde herhangi bir olumsuzluk çıkmasa da genel kurulun mali raporu aklamaması Fethi Özkara ve yönetimi için bir leke olarak kalacak.* * *