2023 seçimleri için geri sayım başladı. Yaklaşık 8 ay sonra sandık başına giderek Türkiye'nin hem 13'üncü cumhurbaşkanını hem de milletvekillerini seçeceğiz.
Cumhur ittifakının cumhurbaşkanı adayı AK Parti Genel Başkanı ve 2 dönemdir cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan.
Burada bir parantez açalım.
AK Parti, MHP ve BBP'ye göre Erdoğan'ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasının önünde hukuksal bir engel yok.
Erdoğan, 2007 yılında anayasa değişikliği referandumuyla 2'inci kez cumhurbaşkanı seçildi. Yapılan anayasaya değişikliğine göre yani 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' uygulamasının yürürlüğe girmesiyle birlikte cumhurbaşkanlığı koltuğunda 23 Haziran 2023 de birinci dönemini tamamlayacak.
Ancak başta CHP olmak üzere muhalefet partileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapılan anayasa değişikliğine göre üçüncü kez aday olamayacağını iddia ediyorlar.
'Anayasa'da cumhurbaşkanı üst üste iki kez seçilebilir. Erdoğan üst üste iki dönem seçildi. 2023 Haziran seçimlerinde aday olamaz' yazdığını hatırlatıyorlar.
Bu tartışmalar olurken Yüksek Seçim Kurulu (YSK) henüz bir görüş beyan etmedi.
Seçim takvimi belirlendikten sonra sanıyorum adayların resmi başvurularını yaptıktan sonra kararını açıklayacak.
* * *
Bu tartışmalar yapılırken kamuoyu araştırma şirketleri de Türkiye genelinde seçmenin nabzını ölçmek için anket yapıyorlar.
2022 yılının başından beri yapılan anketlerin yanılmıyorsam 2 veya 3'ünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'cumhur ittifakı' partilerinin oylarıyla yüzde 50+1'i geçerek seçildiği açıklandı.
Diğer anketlerin de 3 veya 4'ünde 'Millet İttifakı' veya 'altılı masanın' belirlediği adayın ki onunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu, yüzde 50+1'i aşarak cumhurbaşkanı seçildiğini duyurdular.
Ancak anketlerin büyük çoğunluğunda ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ile 'millet ittifakı' veya 'altılı masa' adayının ilk turda yüzde 50+1'i geçemediklerini, seçimlerin ikinci tura kalacağını açıkladılar.
Şahsen bende ilk turda cumhurbaşkanı adaylarının yüzde 50+1'i geçemeyecekleri ve seçimin ikinci tura kalacağını düşünüyorum.
Çünkü AK Parti, 2007 seçimleri öncesindeki gücünü kaybetti. Yaşanan ekonomik kriz ve hayat pahalılığı seçmeni AK Parti'den uzaklaştırdı.
'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin' Türkiye şartlarına uygun bir sistem olmadıklarını gördükleri, cumhurbaşkanının ülkenin sorunlarını çözmekte ciddi sıkıntılar yaşadığını iddia ediyorlar.
'Erdoğan tüm adaylar kaşısında kaybediyor'
Avrasya Araştırma'nın anket sonuçlarına göre AK Parti'nin oyları yüzde 30'un altına düşmüş durumda. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm adaylar karşısında 3 ile 4 puan arasında oy kaybettiği görülüyor.
'Bu pazar seçim olsa oy kullanamaya gider misiniz?' sorusuna katılımcılarına yüzde 75,6'sı 'Evet, kesin oy kullanırım' dedi. Yüzde 12'si oy kullanmayacağını belirtirken yüzde 11,5 daha önemli bir işi yoksa oy kullanabileceğini ifade etti.
'Bu Pazar seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?' sorusuna verilen yanıtlara göre kararsızlar dağıtılmadan önce AKP'nin oy oranı yüzde 25, CHP'nin oy oranı yüzde 22,9, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 12,8, HDP'nin oy oranı yüzde 9,4, MHP'nin oy oranı yüzde 6,0, DEVA Partisi'nin oy oranı yüzde 3,8, Gelecek Partisi'nin oy oranı yüzde 1,7 olarak tespit edildi.
AK PARTİ % 29,4, CHP % 26,9, İYİ PARTİ % 15
'Bu Pazar seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?' sorusuna verilen yanıtlara göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP'nin oy oranı yüzde 29,4, CHP'nin oy oranı yüzde 26,9, İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 15, HDP'nin oy oranı yüzde 11,1, MHP'nin oy oranı yüzde 7,1, DEVA Partisi'nin oy oranı yüzde 4,5, Gelecek Partisi'nin oy oranı yüzde 2 olarak tespit edildi.
Avrasya Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özkiraz,
İYİ Parti'nin oy oranı ile ilgili, 'İYİ Parti Avrasya Araştırma'nın bir anketinde ilk kez yüzde 15 çıktı ama farkındaysanız son 4 ankette hep şunu söylüyorum: 'İlk defa bir anketimizde 13,5 çıktı', bir sonraki ankette 'İlk defa bir anketimizde 14 bandını geçti', bir sonraki anketimizde 'İlk defa 14,5'ları gördük' ve şimdi diyorum ki ilk defa 15'i gördük. Yani İYİ Parti'de yükseliş trendi hız kesmeden devam ediyor' dedi.
Olası senaryolar içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında en yüksek oy oranını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu elde etti. Erdoğan yüzde 37,8 alırken İmamoğlu'nun oy oranı yüzde 50,2 oldu.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Erdoğan'ın karşısında olduğu durumda ise Erdoğan'ın oy oranı yüzde 37, Yavaş'ın oy oranı yüzde 49,4 olarak belirlendi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile olan yarışında ise Erdoğan yüzde 39,1 oy alırken Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44,0 olarak belirlendi.
* * *

NİHAYET GERÇEKLEŞİYOR
Eskişehir'de son yıllarda 'Özel Üniversite Kurulması' gündeme geldi. Hatta 'yer belirlendi' dendi. Ancak bazı gerekçelerden dolayı gerçekleşmedi.
Hatta Teknik Üniversite kurulmadan önce 'Özel Eskişehir Yüksek Teknoloji Üniversitesinin' kurulması gündeme gelmişti.
Yıllardır gündeme gelen 'Özel Üniversite' kurulması düşüncesi nihayet gerçekleşiyor. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş ülkenin temel bilimler vizyonuna katkı sağlayacak, kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olacak 'Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi' için çalışmalara başlanıldığını duyurdu.
* * *
Eskişehir Sanayi Odası, özel sektör firmaları, kamu ve üniversitelerimizin ortak aklı ve ihtiyaçları doğrultusunda fizibilite çalışmalarına en kısa sürede başlanacağını ifade eden Kesikbaş, Eskişehir Temel Bilimler Üniversitesi'nin Fen Bilimleri, Fizik, Kimya, Matematik ve Biyoloji alanlarında eğitim vereceğini söyledi.
'Bilim ve inovasyona ulaşmanın
anahtarı kaliteli eğitim'
Kesikbaş, amaçlarının, teknoloji ve bilimin baş döndürücü bir hızla geliştiği dünyada, ileri teknoloji buluşların kuluçka merkezi olacak bir üniversiteyi, bir bilim yuvasını Eskişehir'e kazandırmak, geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek istediklerini söyledi. 'Bilime ve inovasyona ulaşmanın anahtarının kaliteli eğitim olduğuna inanıyoruz. Teknoloji odaklı küçük girişimler, start-up firmalar, buralardan çıkıp küresel ölçekte değer kazandıran markaların başarı hikayelerini takip ediyoruz. Bunların niteliğini ve niceliğini mutlaka artırmamız gerekiyor. Ülkemizin ve Eskişehir'in yeni markalarını bilim ve teknoloji temelli alanlardan çıkarmaya odaklanmamız şart' dedi.
'araştırma merkezi olacak'
ESO Başkanı Kesikbaş, Eskişehir Temel Bilimler Üniversite ve ileri zamanlarda bir enstitüye de dönüştürülmesi mümkün olabilecek İleri Malzemeler Araştırma Merkezi'nin özellikle Avrupa ve Amerika ile işbirliği için birçok potansiyele sahip olduğunu söyleyen Kesikbaş, böylesine bir bilim üssünün Eskişehir vizyonuna ve markasına çok ciddi değer katacağının altını çizdi.
Fizibilite çalışmalarına başlanacak olan Temel Bilimler Üniversitesi'nin içerisinde ileri ve türev malzemelerle ilgili bir araştırma merkezini de planladıklarını söyleyen Kesikbaş, 'Eskişehir'in başta bor ve toryum olmak üzere nadir toprak elementleri açısından çok zengin kaynaklara sahip. Fiber optikten uydu haberleşmesine, akıllı füzelerden yakıt hücrelerine kadar birçok alanda kullanılan; havacılık, savunma, uzay ve tıp gibi sektörlerde öne çıkan ileri ve türev malzemeler yakın gelecekte üretimin her alanına girecek. Eskişehir olarak bu zenginliğimizi öne çıkarmalı ve bize yakışan bu merkezi şehrimize mutlaka kazandırmalıyız' dedi.
Kurulacak Özel Temel Bilimler Üniversitesi'nin fizibilite çalışmaları 2022 yılı içerisinde tamamlanması ve 2023 yılında kurulum için gerekli çalışmalara başlanması planlanıyor.
* * *
Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nden sonra ESO'nun girişimleriyle kurulacak Özel Temel Bilimler Üniversitesi'yle Eskişehir dördüncü üniversitesine de kavuşmuş olacak.
Hem de yıllardır dillendirilen 'Özel Üniversite' hayali de gerçekleşecek. Bu hayali gerçekleştirmek için ilk adımı atan Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş ile destek veren sanayicilere Eskişehirliler olarak 'teşekkür' etmek boynumuzun borcu.
4'üncü üniversitenin de hizmete açılmasından sonra Eskişehir Türkiye'nin birden fazla üniversite sahip sayılı illerinden birisi olacak.
* * *
Üniversite tercihi yapacak öğrencilere bir kez de ben seslenmek istiyorum. Eskişehir, farklı çehresiyle bozkırın ortasındaki diğer kentlerden ayrılan genç ve dinamik bir şehir. Sahip olduğu üç üniversite, yaşam şartlarının kolaylığı, ucuzluk gibi nedenlerden dolayı öğrenciler tarafından fazlaca tercih edilen bu şirin Anadolu kenti bugün 'öğrenci şehri' olarak anılıyor.
Tercihlerinizi Eskişehir'deki üniversitelerden yana kullanacak olursanız hiç te pişmanlık duymayacaksınız.
Anadolu, Eskişehir Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversitelerin kampüsleri sizleri kucaklamaya, sizlere buluşmayı bekliyor.
* * *

Fıkra:

Baba Mesleği
Okul bahçesindeki üç öğrenci, babalarıyla övünüyorlarmış:
- Benim babam çok usta bir tamircidir, en külüstür arabayı bile tıkır tıkır çalışır hale getirir.
- Benimki de çok yetenekli sıvacıdır, en çirkin evi bile bir sıvadı mı en güzel hale getirir.
- Benim babam körlerin gözlerini bir anda iyi eder, tekerlekli sandalyedekileri yürütür, hatta kolu olmayanların kollarını çıkartır.
Son öğrencinin söyledikleri diğer ikisine çok ilginç gelmiş, sormuşlar:
- 'Baban evliya mı?'
Çocuk cevap vermiş:
'Hayır, zabıta!'
* * *

DERS VEREN HİKÂYE:
STRES YÖNETİMİ
Stres yönetimi konusunda verilen derste öğretmen su dolu bir bardağı kaldırıp öğrencilerine sordu;
– Bu su dolu bardağın ağırlığı ne kadardır?
Öğrenciler, 200 gr ile 400 gr arasında diye cevap verdiler. Öğretmen cevaplar üzerine dedi ki;
– Bardağın ağırlığı önemli değil. Herkes rahatlıkla kaldırabilir. Önemli olan bardağı ne kadar uzun süre elinizde tuttuğunuzdur. Eğer, bir kaç dakika tutarsam, ağırlığı hissetmezsiniz. Fakat bir kaç saat tutarsam, bardak ağır gelmeye başlayacak ve kolumda bir ağrı hissedeceğim. Eğer, çok daha uzun süre tutarsam, kolum dayanılamayacak kadar ağrır ve artık kalkamayacak hale gelir. Aslında bardağın ağırlığı aynıdır ama ne kadar uzun süre tutarsanız, bardak size çok daha ağır gelir.
Öğretmen anlatmaya devam etti:
– Eğer sıkıntılarınızı küçük bile olsa devamlı yanınızda taşırsanız, hiç dinlenmezseniz sonunda sıkıntı dayanılamayacak duruma gelir. İşteki sıkıntınızı eve taşırsanız, durmadan sıkıntılarınıza yoğunlaşırsanız, hayatınız çekilmez bir hal alır. Yapmanız gereken bardağı yere bırakıp bir süre dinlenmek ve daha sonra kaldığınız yerden devam etmektir.
Sıkıntılar ve sorunlar çözülmediği sürece zaten bıraktığınız yerde sizi bekliyor olacaklardır. Neden devamlı taşıyıp kendinize yük edeseniz ki…