Tarih: 26 Aralık 2015. CHP İl Kongresi yapılıyor. Başkanlık için Sinan Özkar ve İlker Özokçu yarışıyor. Son derece çekişmeli geçen CHP İl Olağan Kongresinde çarşaf ve blok liste tartışması yaşanmıştı. CHP PM Üyesi Gaye Usluer Genel Merkezin kongreleri 'Çarşaf' listeyle yaptığını belirterek; bunun daha demokratik olduğunu söylemişti.

ATANMIŞ VEKİLLER SUÇLAMASI
O tarihte CHP Büyükşehir ve Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Emre Genç daha sonra kürsüye çıkarak; 'Blok listeyi savunanlara 'antidemokratik uygulama yapılıyor' denilmesini inanın gülerek izliyorum. Seçme ve seçilme hakkınızı hiçbir şekilde elinizden almıyoruz. Çarşaf isteyenler demokrasi için istemiyor. Çarşaf isteyenler anahtar liste uygulayacaklar. Bu anahtar liste, seçim taktiğidir' dedi. Genç, çarşaf listeyi savunan milletvekilleri Usluer ve Çakırözer'i de eleştirerek, 'Atamayla gelen vekillerimiz, kusura bakmasınlar eğer önseçim istiyorlarsa o zaman gelip önseçimi savunacaklardı. Burada çarşaf mı yoksa blok liste mi olacağı konusunda tarafsız olmalarını isterdik' diye konuşmuştu.

'DEMOGOJİ YAPMA'
Emre Genç'in 'atanmış vekiller' sözüne yanıt veren Usluer, 'Emre kardeşim konuşmasında seçilmiş üç milletvekilinden atanmış vekil olarak bahsetmesini gençliğine bağlıyorum. Bizler şu anda atanmadık. Liste açıklandığında bizler merkez yoklama ile Eskişehir'in altı adayı olarak bu şehre sunulduk. Ama bir şey unutuyorsunuz. Biz iki seçim geçirdik, biz şimdi Eskişehir'in seçilmiş vekilleriyiz. Eskişehir bize oy verdi. Siz ne diyorsunuz. Atanmış milletvekili diye bir şey yoktur. Hiç kimsenin atanmış milletvekili diyerek demagoji yapma hakkı yoktur' diye konuştu. Usluer ve Genç arasındaki bu tartışma kongreye damga vurmuştu.

BİR OYLA KAZANMIŞTI
Usluer'e yakın delegeler Sinan Özkar'ı destekliyordu. Ancak 'bu delegeler yaşanan gerginlikten dolayı' Emre Genç'e tepki göstererek, oylarını İlker Özokçu'ya vermişti. Bundan dolayı 'kongrenin favorisi olan Özkar sadece bir oy farkıyla' İl Başkanı seçilmişti. Özkar 295, Özokçu 294 oy almıştı. Kongreye saat 15.00 sularında gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen oyunu Özkar'a vermişti. Yani Özkar, 'ilk girdiği İl Başkanlığı seçimini Büyükerşen'in oyuyla' kazanmıştı. Bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP Eskişehir İl Kongresi'nin tek adaylı yapılmasını istiyor. Ancak; 'blok listeyle yapılsın' demiyor. Yani çarşaf listeyle yapılmasına karşı değil. Hatta Eskişehir 'İl Kongresinin çarşaf listeyle yapılmasına olumlu da' bakar. İl Kongresi 23 Şubat Pazar günü yapılacak. Kongrede başkanlık için dört isim adaylığırnı açıkladı. Mevcut İl Başkanı Abdülkadir Adar, eski Merkez İlçe Başkanı Recep Taşel, eski İl Gençlik Kolu Başkanı Ali Ünal başkanlık için yarışacaklar. Tabi ki başta Yılmaz Büyükerşen olmak üzere; Ahmet Ataç ve Kazım Kurt bu duruma müdahale edip, aday sayısını azaltmazsa böyle olacak. Her dört aday da tıpkı genel merkezin yaptığı gibi 'Eskişehir İl Kongresinin çarşaf listeyle olması konusunda aralarında mutabakat yaparak, parti içi demokrasiye katkı' sunmalı. Gerçekten 'parti içinde demokrasi istiyorlarsa, bu konuda samimilerse' çarşaf listeyi savunmalılar. Büyükerşen, Ataç ve Kurt'un başkan adaylarıyla toplantı yapacaklarını düşünüyorum. Bu dört isimden ikisi adaylıktan vazgeçebilir. Veya belediye başkanları bu dört isim dışında bir ismi ortak aday olarak çıkarabilir. Kongre iki adaylı da olabilir. Ancak kaç adaylı olursa olsun, kongrede seçim çarşaf listeyle yapılmalı...
--------------------------------------------------------
ESKİŞEHİR BU KADAR MI SAHİPSİZ?

'Değerli öğrencilerim, sevgili meslektaşlarım ve Anadolu Üniversitesinde birlikte görev yaptığım idari personel dostlarım; bugün itibariyle 30 yıllık yuvam Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki görevimden emekliye ayrıldım. Merak edenlere cevabı peşinen vereyim; bu karar ekonomik sebeplerle alınmadı. Koşullar bunu gerektirdi. Umarım ülkenin en iyi 10 hukuk fakültesi arasına soktuğumuz; en büyük uluslararası toplantılara evsahibi yaptığımız, Anadolu Hukuk bizden sonraki kadrolarıyla budüzeyi koruyup çok daha iyi yerlere gelecektir. Kalın sağlıcakla..!'
Yukarıdaki sözler Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yıllarını veren ve Dekanlığını yapan Prof. Dr. Ufuk Aydın'a ait. Anadolu Üniversitesi'nde Rektör Naci Gündoğan sonrası işbaşına gelen yönetim, kendi kadrolarını oluşturmak adına, üniversiteye yıllarını veren bilimadamlarını kurumdan ayrılmaya veya emekli olmaya zorluyor. Sayın Aydın; 'Koşullar bunu gerektirdi' sözleriyle balık misali; 'çok konuşurum ama ağzım su dolu' demiş. Kendisine bundan sonraki yaşamında mutluluklar diliyorum. Eskişehir ve öğrencileri onun hizmetlerini asla unutmayacak. Anadolu Üniversitesi'nde son aylarda yaşananları gördükten sonra; 'Eskişehir bu kadar mı sahipsiz' diyorum. Ne diyeyim; bu kenti, değerli akademisyenleri sahipsiz bırakanlar utansın...
-------------------------------------------------------
NOSTALJİ
BAĞLAMANIN EFSANE USTASI JAPON FİKRET

Yıl 1980. Yer: Devlet Demiryolları Salonu. Fotoğrafta Eskişehir'in değerli müzisyenleri Tevfik Eriş, merhum Haluk Özden ve Fikret Özden (Japon Fikret) yer alıyor.

İLKELİ GAZETECİYDİ
'Nazmiyem', 'Kirazımın Dalları' gibi sayısız derlemeleri olan Tevfik Eriş ES TV'de 'Köşe Bucak Hikayeler' programıyla Eskişehir'in geleneklerini, değerlerini ortaya çıkarıyor. Hayatı TRT'de belgesele konu olan Eriş, Eskişehir'in 250 köyünde program gerçekleştirdi. Haluk Özden Eskişehir'in yetiştirdiği ney sanatçılarından birisiydi. Uzun yıllar süren sanat yaşamını noktaladıktan sonra 1997 yılında İhlas Haber Ajansı Eskişehir Bölge Temsilcisi oldu. Birlikte çok sayıda habere gittiğimiz Haluk Özden Eskişehir'de bu mesleği en ilkeli yapanlar arasında yer aldı. 18 Ocak 2013'de 58 yaşındayken vefat eden Haluk Özden'i rahmetle anıyorum. Eskişehir basınına yaptığı hizmetler unutulmayacak.

VEFA GECESİ YAPILMALI
Haluk Özden'in kardeşi olan Fikret Özden (Japon Fikret) Eskişehir'in yetiştirdiği bağlama saz ustasıdır. İstanbul müzik piyasasında da tanınan Japon Fikret, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses, ve Mahsun Kırmızıgül'ün arkasında da saz çaldı. Peki 'Japon Fikret lakabını' nasıl aldı? Sekiz yıl önce İstikbal Gazetesi'nin başarılı muhabiri Özge Zaim Sarıoğlu ile yaptığı röportajda Fikret Özden bu konuyla ilgili şunları söylemişti; 'Eskiden lakabım Eskişehirli Tatar Fikret'ti. Stüdyoda Serra diye yabancı biri vardı. Kayıt yapıyorduk. Neyse o gün kavalcı gelmedi. Akşamdan kalmış, gelememiş. Stüdyonun çaycısından plastik elektrik borusu istedim. Bir yerden bulmuş getirdi. Bende kavalın deliklerin ölçüsünü bildiğim için tornavida ile ısıtarak delik açtım. Stüdyo sahibi kavalcı nerde diye çıldırıyor. Bende geldi abi dedim. Hani nerde deyince benim, ben çalacağım abi dedim. Dalga geçme benle sinirimi senden çıkaracağım dedi. Bende güldüm. Neyse o gün yaptığım o yapay kaval ile stüdyoda çaldım. Günü kurtardık. Daha sonra bizim her zaman gittiğimiz bir lokal var. Stüdyo sahipleri o lokale gelerek, bundan sonra Tatar Fikret yok. Artık sana Japon Fikret diyeceğiz dediler. Sebebi de o kaval sorununa çok kolay çözdüğümden dolayı Japon fikirlerinden geldi.' Bugün ciddi bir sağlık sorunuyla mücadele eden Fikret Özden'e Allah'tan acil şifalar diliyorum.Tevfik Eriş'e de sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Eskişehir olarak Türkiye'nin 'bağlama saz efsanesine' sahip çıkmalıyız. Belediyeler veya üniversiteler Japon Fikret için vefa gecesi düzenlemeli. Çünkü Fikret Özden bunu sonuna kadar hak ediyor.
---------------------------------------------------------
FOTO ŞAKA

ETO Başkanı Metin Güler:
Teşvikte Eskişehir'i üvey evlat yaptılar. Eskişehir'i limana bağlamadılar. Güney-Batı Çevreyolunu yapmadılar.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Maşallah ETO Başkanı bizim belediyeleri değil de hep AKP iktidarını yerden yere vurdu. Toplantı sonunda bana 'beni CHP'den aday yapar mısın' demez inşallah
---------------------------------------------------------
FIKRA
NEREDE İNECEKSİNİZ?

Kart zampara boğaz dolmuşuna binmiş. Yanında fıstık gibi bir hatun. Şoför parasını uzatan kart zamparaya sormuş ;
-Nerede ineceksiniz ?
Kart zampara yanındaki fıstığa uzun uzun bakarak şoföre dönerek
- Bebek demiş.
Şoför bu sefer de yanındaki fıstığa sormuş ;
- Siz nerede ineceksiniz.
Fıstık hatun, biraz evvel kendisini bakışları ile taciz eden kart zamparaya bakmış, bakmış ve şoföre parasını uzatarak cevap vermiş.
- Kuru Çeşme..