Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in, 8 yıllık görev döneminde gerçekleştirdiği hizmetleri ve yeni dönemde hayata geçireceği projeleri tanıtım toplantısında konuşanCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eskişehir'den ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i övmüş.
Yılmaz Büyükerşen'in İstanbul ve Ankara'nın arasında bozkırın ortasında bir vaha oluşturduğunu belirterek, 'Bursa beton ormanına dönerken Eskişehir'de bir vaha ortaya çıktı. Yılmaz Hocam Anadolu'nun ortasında İstanbul ve Ankara'nın arasında bir vaha oluşturduğunu belirtti Bozkırın ortasındaki güzel kent Eskişehir için Başkan Büyükerşen'e teşekkür ediyorum' demiş.
* * *
Kılıçdaroğlu, Eskişehir'den övgüyle bahsederken abartmıyor.
Peki, Eskişehir gerçekten bu övgüyü hak ediyor mu?
Elbette hak ediyor.
Hem de yüzde yüz.
Yılmaz Büyükerşen, 23 yıldır Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturuyor. Geçen 23 yıllık süreç içerisinde tek tük turistin geldiği Eskişehir'i turizm cenneti yaptı.
Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı. İçerisindeki Masal Şatosu. Eti Sualtı Dünyası. Hayvanat Bahçesi. Bilim Deney Merkezi.Balmumu ve Atatürk ve Kurtuluş Savaşı, Çağdaş Cam Sanatları Müzeleri.Kent Belleği Müzesi.Şehir tiyatroları. Senfoni Orkestrası. Tramvayın hayata geçmesi. Denizi olmayan şehre plaj kazandırması. Porsuk çayı üzerinde yüzen gondollar ve bot seyahatleri. Porsuk Çayı düzenlemesi ve köprüler.
Büyükerşen'in Eskişehir'e yaptığı hizmetleri saymakla bitmez. Özellikle hafta sonları binlerce insan Eskişehir'i ziyarete geliyorsa bunun mimarı Yılmaz Hoca.
Şehre gelen yerli ve yabancı turistler Eskişehir'i Venedik'e benzetiyorlar.
AHMET ATAÇ'IN DA HAKKINI YEMEYELİM
Yılmaz Büyükerşen 5 kez üst üste Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek bir daha kırılması çok zor bir rekora imza attı.
Ahmet Ataç'ta bir dönemi aralıklı olmak üzere 4 dönemdir Tepebaşı Belediye Başkanlığı koltuğunda oturuyor.
Üst üste 3 dönem, toplamda 4 dönem Tepebaşı Belediye Başkanı seçilerek Eskişehir tarihinde önemli bir başarıyı elde etti.
Tepebaşı Belediye Başkanı seçildiğinde Tepebaşı ilçesi ıssız bir ilçe gibiydi.
Yaptığı hizmetler, kazandırdığı yatırımlar, eğlence merkezleri. Olimpik Yüzme Havuzu.İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestraları ve Koroları. Çocuk ve gençlik tiyatroları. Sosyal Gelişim ve Beceri Atölyeleri.Farklılığı ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir'de düzenlenen Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu.Uluslararası Sanat Çalıştayı.Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması.Şirintepe Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği.Sosyal Kuluçka Merkezi. Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi. Engelliler Montaj Atölyesi.Yaşam Köyü ve Alzheimer Merkezi'yle bugün Tepebaşı Eskişehir'in en hareketli bölgesi haline geldi.
KAZIM KURT'TA ODUNPAZARI'NA FARKLILIK GETİRDİ
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'ta 8 yıldır Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapıyor. İkinci dönemi. Şansızlığı ikinci döneminin iki yılı pandemi dönemine denk gelmesi.
İlk döneminde farklı etkinliklere imza attı. 'Şehrin Ateşi' sloganıyla düzenlenen Uluslararası Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı.Uluslararası Ahşap Heykel Festivali. Odunpazarı Uluslararası Cam Festivali. Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi.Kırım-Tatar geleneğini yaşatmak amacıyla açtığı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi. Çağdaş Sanatlar Galerisi. Odunpazarı Belediyesi Cam Sanatları Merkezi, Sanatçı Buluşmaları.Ahşap Eserler Müzesi. Tarihi Odunpazarı Bölgesi'nde bulunan 265 yıllık Yağcızade Konağı'nı restore ederek Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi'ne dönüştürdü. Hacı Zeynep Eldem Gündüz Bakım Evi ne Kreşi. Ihlamurkent Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşi.Hilal Bingöl Gündüz Bakımevi ve Kreşi. Nalan Kaya Gündüz Bakımevi ve Kreşi.Kurtuluş Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşi.Osmangazi Oyunpazarı Gündüz Bakımevi ve Kreşi.Büyükdere'de Gazi Park Kız Öğrenci Yurdu. Odunpazarı Belediyesi çocuk, halk ve gençlik merkezlerinde çocuklar için satranç atölyeleri. Zeytindalı Çocuk Merkezi'nde yer alan Atiye Aykanat Çocuk Kütüphanesi.
* * *
Hem Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt hem de Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın ilçelerine kazandırdıkları hizmetlerin hepsi bu yazdıklarım değil. Hepsini yazamaya kalksam bir sayfayı geçer.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Bozkırın ortasındaki güzel kent Eskişehir' demiş. Doğruya doğru. Eskişehir'in 'Güzel Kent' oluşumunda elbette Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in çok büyük payı var.
Bu payda başta Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın sonra da Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un da büyük katkıları olduğunu yazmazsam kendilerine haksızlık yapmış olurum.
* * *

'MARMARAY'IN BOJİLERİ İLE AKÜLÜ
MANEVRA ARACINI ÜRETTİK'
TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü hakkında yazmış olduğum eleştirisel yazılarıma nihayet cevap geldi. İki gündür TÜRASAŞ'dan gelen bilgilendirmeyi yayınlıyorum. Bugün sonuncusu.
Doğrusu gönderilen bilgilendirme beni tatmin etmedi. 'Neden tatmin etmediğini' yarın yazacağım.
TÜRASAŞ'dan gelen bilgilendirme notunun sonuncusu.
AKÜLÜ MANEVRA ARACI PROJESİ
Demiryolu liman işletmeleri, Bakım Atölyeleri vb. tesislerdeki taşımacılık, manevra hizmetlerinde kullanılmak üzere; hem karayolunda hem demiryolunda hareket kabiliyetine sahip, şarj edilebilir akü ile donatılmış, elektrik motoru tahrikli Akülü Manevra Aracı yerli ve milli imkanlarla tasarlanmış ve üretilmiştir. Ticarileşmiş olup pazara sunulmuştur.
DE 11000 LOKOMOTİF MODERNİZASYONU
TÜBİTAK RUTE ile yürütülen proje kapsamında DE11000(AC) tipindeki 5 adet lokomotifin modernizasyonu ile cer sistemleri (TKYS, CKÜ, MKÜ ve Cer Konvertörleri) yenilenerek, TCDD Taşımacılık A.Ş'ne teslim edilmiştir. Yıllık İş programları çerçevesinde, TCDD Taşımacılık A.Ş. envanterindeki DE11000(AC) lokomotiflerinin modernizasyonu kapsamında cer sistemi yenileme çalışmaları devam etmektedir.
MARMARAY (CER MOTOR, BOJİ)
ROTEM ile yapılan teknoloji transferi çalışması kapsamında Marmaray araçlarının boji ve cer motorları yerli olarak üretilmiş ve imalat-test sistemi yatırımları ile gelişen atölyelerde uluslararası standartlara uygun hafif raylı sistem araçları için cer motoru üretimlerine devam edilmektedir.
YERLİLEŞTİRME FAALİYETLERİ
2019 yılında başlatılan yerlileştirme seferberliği kapsamında; 229 kalem ürün yerlileştirme kapsamına alınmış ve 151 kalemin yerlileştirme çalışması tamamlanmış olup, yerlileştirme faaliyetlerimiz sürmektedir. Yine 2004 yılında başlayıp günümüze dek devam eden yerlileştirme çalışmaları kapsamında; kritik alt bileşenler olan ATS, kompozit sabo, döküm boji, D78 tipi cer motoru vb. gibi 342 kalem malzemenin 311 kalemi 'Yerli Üretim' e dönüştürülüp yılda ortalama 38,5 milyon TL tasarruf sağlanarak ekonomiye katkıda bulunulmaktadır.
2021 YILI İMALAT GERÇEKLEŞMELERİ (ÖZEL SEKTÖR/İHRACAT)
TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğümüzde 2021 yılında gerçekleştirilen TCDDT/Özel Sektör Lojistik firmaları ile İhracat amaçlı imalat gerçekleşmelerimiz aşağıda verilmiştir.
*RGNS Vagon İmalatı (Özel Sektör), 35 Adet
*Yangın Söndürme Kurtarma Vagonu İmalatı, (TCDDT), 1 Adet
*DE 22000- DE 33000 Tipi Cer Motorlarının İmalatı, 24 Adet
*Y25 LS(s)D1K Tipi Boji İmalat (Polonya Firması İçin), 196 Adet
*Y25 Ls (s)1-K Tipi Boji İmalatı (Özel Sektör), 59 Adet olarak gerçekleşmiştir.
2021 YILI BAKIM-ONARIM-REVİZYON VE
MODERNİZASYON GERÇEKLEŞMELERİ
TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü olarak 2021 yılı bakım, onarım, revizyon ve modernizasyon gerçekleşmelerimiz aşağıda yer almaktadır.
*DE 22000-33000 DE24000 Lokomotiflerinin Genel Revizyonu, 31 Adet
*E 43000 Tipi Lokomotif E2 Revizyonu, 12 Adet
*DE-E-DH Lokomotifleri Ağır-Hafif Hasar Onarımı, 3 Adet
*DE-DH ve E Tipi Lokomotiflerin Arıza Onarımı, 12 Adet
*DE 37000, DE11000 Lokomotiflerinin Modernizasyonu, 3 Adet
*DH 9500 Lokomotifi 24000/8000 Saatlik Bakımı, 4 Adet
*DE 22000-33000, DE24000 Tipi Dizel Motorların Onarımı, 15 Adet
*Alternatör Onarımı, 7 Adet
*Boji (Cer Motorlu) Onarımı, 6 Adet
*DE22000-33000, DE 24000, E43000 Tipi Cer Motorların Onarımı, 195 Adet
*DE 22000-33000, DE24000, E43000, Raybüs Tekerlek Takımı Yenilenmesi, 324 Adet
*DE 36000 Lokomotiflerinin (Özel Sektör) 120 Günlük- 720 Günlük Bakımı, 10 Adet
*Rilnss- Balast Taşıma Vagonunun Revizyonu, 72 Adet olarak gerçekleşmiştir.
SONUÇ OLARAK:
Demiryolu sektöründe ihtiyaç duyulan araç ve bileşenlerinin üretiminde öncü şirket olarak kurulan TÜRASAŞ 3 bölgede, milli ve yerli teknolojiler üreten entegre tesisleri ile, ülkemizin raylı sistemler sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan en büyük temsilcisi haline gelmiştir.
* * *

Millet İttifakı, 8.1 puan önde
2018 yılındaki seçimleri doğru tahmin etmesiyle bilinen ORC Araştırma Şirketi, Haziran ayı anketine ilişkin sonuçlarını paylaştı. Ankette Cumhur İttifakı partileri AK Parti, MHP ve BBP'nin toplam oyu 36.3 olurken, Millet İttifakı'nı oluşturan partiler CHP ve İYİ Parti'nin toplam oyu ise 44.4 oldu. İki ittifak arasındaki fark da 8.1 olarak kaydedildi.
2018 yılındaki seçimleri doğru tahmin etmesiyle bilinen ORC Araştırma tarafından yapılan Haziran ayı anketinin sonuçları paylaşıldı.
MİLLET İTTİFAKI ÖNDE
Ankette Cumhur İttifakı partileri AK Parti, MHP ve BBP'nin toplam oyu 36.3 olurken, Millet İttifakı'nı oluşturan partiler CHP ve İYİ Parti'nin toplam oyu ise 44.4 oldu. İki ittifak arasındaki fark da 8.1 şeklinde kayıtlara geçti.
BİRİNCİ SIRADA AK PARTİ VAR
Parti bazında ilk sırayı yüzde 27.7 ile AK Parti aldı. AK Parti'yi yüzde 23.8 ile CHP, yüzde 20.6 ile İYİ Parti, yüzde 7.5 ile HDP, yüzde 7.1 ile MHP takip etti.
GELECEK, DEVA'YI GEÇTİ
ORC'nin anketinde bir diğer dikkat çeken detay ise Davutoğlu'nun Gelecek ve Babacan'ın DEVA partileri arasında oldu. 2.1 oranında oy alan Gelecek Partisi, yüzde 1.9 alan DEVA'yı geride bıraktı.
DİĞER PARTİLERİN OY ORANLARI
Ankette diğer partilerin oy oranları ise şu şekilde sıralandı:
Saadet Partisi: 1.7
Türkiye Değişim Partisi :1.7
Büyük Türkiye Partisi :1.6
Büyük Birlik Partisi : 1.5
Memleket Partisi : 1.1
Yeniden Refah Partisi : 0.8
İttifaklar bazında:
Cumhur İttifakı : 36.3
Millet İttifakı : 44.4
* * *

FIKRA:
Vasiyet Etmiş
Nasreddin Hoca bir gün evde otururlarken karısına:
– 'Hanım iyi dinle, size vasiyetimdir. Ben öldüğümde beni baş aşağı gömün' demiş.
Karısı şaşırmış:
– 'Hoca o ne demek? Neden böyle bir şey istiyorsun' demiş.
Hoca ciddi bir şekilde:
– 'Yarın öbür gün kıyamet koparsa her şey ters düz olacak. O zaman ben de düz olarak ayağa kalkabilirim' demiş.