Sağlıklı olmak, fizik ve zihin gelişimini sağlayıp normal faaliyetlerini sürdürülebilmek her insan için büyük öneme sahiptir ve temel bir haktır. Kırmızı et, bunların iyi bir düzeyde sağlanıp, korunması için tüketilmesi elzem ürünler arasındadır. Kırmızı et fiyatlarının çok yüksek olması, halkın çoğunun kırmızı et yemekten neredeyse ümidini kestiğini ifade etmesi , ilgilileri harekete geçirmiş ve gerekirse ithalata izin verileceği açıklanmıştır.

Fiyatların yüksek olmasını hayvan sayısının azlığı nedeniyle et üretiminin yetersiz kaldığını, talebin fiyatları körüklediğini ileri sürenlere karşılık, Ziraat Odaları Genel Başkanı et üretici fiyatlarının düşük olduğunu, tüketicinin ihtiyacını karşılayacak et miktarının ülkemiz üreticilerinden sağlanabileceğini, market fiyatların yüksek olmasının sorumlusunun üreticiler olmadığını ifade etmiştir. Yıllardır bu sorunu yaşamakta ve çözüm aramaktayız. Kısa vadede çözüme en büyük katkının küçükbaş hayvan yani koyun ve keçi üretiminin artmasıyla sağlanabileceği konusunda pek çok kişi fikir birliğindedir. Ancak kırmızı et dendiğinde, ilk akla gelenin sığır eti olması nedeniyle, bununla ilgili sorunların da olabildiğince kısa vadede çözülmesi gerekmektedir. Bu konu, kısa bir süre için alevlenip sonra unutulacak ya da ne olursa razı olunabilecek bir konu değildir, ancak böyle sürüp gitmektedir. Geçmişte acil çare olsun diye yapılan canlı hayvan ve et ithalatlarının pek çok olumsuz sonuçları görülmüştür. İthalat sonrası yıllarda çok sayıda yetiştirici hayvancılığı bırakmış, çok sayıda besici de iflas etmiştir. Sekiz dokuz yıl önce de süt fiyatlarının çok düşük, buna karşılık yem fiyatları ve bakım giderlerinin pahalı olması nedeniyle dar boğaza giren üreticiler, bir yandan hayvanlarını beslemek diğer yandan ailesinin geçimini sağlamakta çok zorlanınca, yüz binlerce ineği kesime vermişlerdir. Yine benzer nedenlerle yıllar boyu, içinde dişilerin de bulunduğu çok fazla sayıda hayvan kesilmiş ve hayvan yetiştirenlerin bir kısmı ya başka faaliyetlere başlamış ya da köyden şehre göçmüş ve et üreticiliğinden, et tüketiciliğine geçmiştir.

Hayvancılık, bayram, tatil dinlemeyen, insanın her gününü vermesi gereken, çok meşakkatli bir iştir ve ancak sevgiyle ve iyi bir kazanç karşılığı yapılabilecek bir uğraştır. Bir insanı, yeterince kazanç sağlamadığı hayvancılık gibi özveri sömürgeni bir faaliyetten, hatta tarımsal her hangi bir faaliyetten ayrıldıktan sonra geri döndürmek neredeyse imkansızdır. Onların faaliyetlerini sürdürmeleri sadece kendi geçimleri için değil, tüketicinin vazgeçilemez ihtiyaçlarının bir kısmının karşılanması için de elzemdir. Et ne ucuz ne de pahalı olmalı, fiyatlar gerçek maliyeti üzerinden yapılan bir hesaba dayanmalı, üreticiyi teşvik etmeli ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamalıdır. Fakat bu kazancın halkın önemli bir kısmının kırmızı eti markette görebileceği düzeyde olmaması ve fırsatçılığa yol açmaması için etkili, gerçekçi , sık sık değiştirilmeyen kurallar getirilmeli , önlemler alınmalıdır.

Kırmızı et sektöründeki sorunlara çözüm arayışlarına yardımcı olacak fikirlerin oluşturulması ve önerilerin yapılması için, Eskişehir gibi, tarımı ülke tarımına örnek olan bir il, üreticisi, sanayicisi, konu uzmanları, ilgili kurumları ve tüketicisinin elbirliği ile bu konuda da öncü ve örnek olabilir.

Konuyla ilgili olarak Eskişehir Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, Eskişehir Bölgesi Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Merkez ve İlçe Ziraat Odaları birlikte bir komisyon kurmalı, ilgili her kurum, kuruluş ve kişinin de görüşlerine başvurularak, belirlenecek bir süre içinde, önce Eskişehir için bir çözüm önerileri raporu hazırlamalıdır. Bu rapor gerçekleri ve gerçekten yapılabilecek olanları içermeli, hiçbir kaygıyla çözümü zorlaştırıcı veya sorumluluğu yönlendirici olmamalıdır. Rapor hazırlanana kadar geçecek süre içinde toplantılar (ör. açık oturum, panel vb.) düzenlenmeli ve konunun doğrudan ilgilileri, halkın huzurunda, çözüme yönelik görüşlerini ifade etmelidir. Bu faaliyetler halkımıza güven ve ümit verecek, fırsatçılığı azaltabilecek ve kuşkuları önleyebilecektir.