,
7 Ocak 2017'de Trabzon Sürmene'de bir tabiat harikası olan Çamburnu mevkiinde çıkan yangında yaklaşık 50 Hektarlık orman kül oldu. Kışın ortasında böyle bir yangının çıkması kafalarda soru işareti bıraktı. Çamburnu sarıçamın denize indiği dünyadaki iki noktadan biriydi. Trabzon Akyazı Stadının açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte bölgeyi helikopterle gezen Katar Emiri'nin bu ziyaretinden kısa bir süre sonra böylesi bir yangının olması 'rant' iddialarını da beraberinde getirmişti.

YÜZ YILLARDIR
NEDEN HİÇ YANMADI?
Bu yangından 15 gün sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Yangın Güvenlik Uzmanı Serap Mergen, kış aylarında da orman yangınlarının yaşanabileceğini söylemişti. Mergen, 'Yangın her mevsim ve hayatımızın her safhasındadır. Dolayısıyla kış aylarında da pek çok yangın çıkıyor. Evlerde, iş yerlerinde, ormanlarda, aracımızda seyir halindeyken çıkabiliyor' demişti. Ben de 25 Ocak 2017 tarihinde Görünüm'de 'Kış Orman Yangınlarını Bana İnandıramazsınız' başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Yazımda; 'Kışın sobalar olduğu için evlerde yangın çıkabilir. İşyerlerinde de çıkabilir. Aracımız seyir halindeyken de yanabilir. Ama kimse bana kışın ortasında güzelim sarıçam ormanlarının yanabileceğine inandıramaz. Mergen'in kışın orman yangınlarının olabileceğini savunmasını manidar buluyorum. Yüz yıllardır yanmayan ormanlar nasıl yanar. Kışın ortasında yangın yedi ayrı yerde aynı anda nasıl çıkar?' demiştim.

69 AYRI YERDE
Bu yazımdan iki yıl sonra Trabzon, Ordu, Giresun ve Artvin'de önceki akşam başlayan orman ve örtü yangını sayısı 69'a ulaştı. Trabzon'da 37, Ordu'da 23, Giresun'da sekiz ve Artvin'de bir alanda yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle yayılarak yerleşim yerleri ve tarım arazilerine sıçradı. İki yıl sonra tekrar söylüyorum; 'Yüz yıllardır yanmayan ormanlar nasıl yanar? Kışın ortasında 69 ayrı yerde yangın nasıl çıkar? Devlet milli serveti olan ormanlarını neden ve nasıl koruyamıyor? Çıkan yangınlar neden geç söndürülüyor?Kimse kış orman yangınlarını bana inandıramaz.' Umarım 'yanan alanlara beş yıldızlı oteller' yapılmaz. Bu olduğu takdirde ormanların kimler tarafından ve ne için yakıldığı ortaya çıkar. Maalesef son yıllarda sistemli şekilde devleti; ormanını, tarım alanlarını, yaylalarını, madenlerini, sularını, kadınlarını, çocuklarını koruyamaz hale getirdiler.
------------------------------------------------------
KURT'TAN USLUER'İN
ÖĞRETMENİNE VEFA

45 yıl öncesine ait tarihi fotoğrafta; Süleyman Çakır Kız Lisesi'nde mezuniyet töreni yapılıyor. Okul Birincisi olan '17 yaşındaki genç kız Gaye Önal (Usluer) başarısının sevincini' öğretmeni ve Lisenin Müdür Muavini İbrahim İpek ile paylaşıyor. Usluer, 45 yıl öncenin Müdür Muavini bugünün emekli öğretmeni İbrahim İpek ile 'dört yıl önce eski okulunun yeni binasının açılışında aynı fotoğraf karesinde' tekrar buluşmuştu. Eski öğrenci ve öğretmen hasret gidermişti. CHP Odunpazarı İlçe Kongresi başlamadan önce '85-90 yaşlarında olup; partiye emeği geçmiş 35 kişiye vefa plaketi' verildi. Plaketlerini alan CHP'nin 'Ak saçlıları duygusal anlar' yaşadı. Bu ak saçlı CHP'lilerin arasında Gaye Usluer'in öğretmeni İbrahim İpek'te vardı. 87'lik eğitim çınarına plaketini Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt verdi. Plaketlere 'Atatürk İlke ve Devrimleri Işığında Partimize Verdiğiniz Hizmetler İçin Şükranlarımızı Sunuyoruz' yazıldı. 1932 yılında doğan İbrahim İpek 1950'de Çifteler Köy Enstitüsü'nden mezun oldu.
Uzun yıllar Süleyman Çakır Lisesi'nde öğretmen ve idareci olarak çalışan Köy Enstitülü eğitim çınarı İbrahim ipek, 'binlerce öğrenci' yetiştirdi.

-----------------------------------------------------------
50. YIL GURURU

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi 65'inci Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri Kapsamında Geleneksel Oda Yemeği ve Plaket Töreni geçtiğimiz Cumartesi günü Anemon'da yapıldı. Gecede meslekte 25, 40 ve 50 yılını dolduran inşaat mühendislerine plaket verildi. 1983-1987 yılları arasında Halkçı Parti'den Eskişehir Milletvekilliği yapan Münir Sevinç'te plaket alanlar arasındaydı. Meslekte 50 yılını tamamlayan Sevinç'e plaketini İMO Şube Başkanı Deniz Kılıç ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç verdi.
Şu anda sade CHP üyesi olarak siyasi yaşamını sürdüren Sevinç naif ve beyfendi kişiliğiyle partide sevilen bir isim. Kendisini 50. Yıl plaketinden dolayı kutluyorum, daha nice sağlıklı mutlu yıllar diliyorum...

------------------------------------------------------
KURUCU OKUL MÜDÜRÜ

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın 8'inci okulu, 'Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' 26 Ağustos'ta açılmıştı. '5 milyon 500 bin TL bütçeyle 9 bin metrekare arazi üzerinde yaklaşık 2 bin metrekare taban alana sahip olan okulda 16 derslik, beş laboratuvar, bir süt atölyesi, üç branş dersliği ve kütüphane yer alıyor.' Okul, Gıda teknolojisi, süt teknolojisi, yiyecek ve içecek hizmetleri alanlarında eğitim veriyor. 2019-2020 eğitim öğretim yılında '180 öğrencisiyle eğitime başlayan okulun Kurucu Müdürlüğünü İrem Çakır' yapıyor. Kentin en başarılı kadın meslek lisesi müdürlerinden birisi olan Çakır, daha önce de 'Gazi Yakup Satar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nin Kurucu Müdürlüğünü' de yapmıştı. Sıfırdan aldığı bu okulu eğitimde çok iyi noktalara taşıdı. Kurucu Müdürlük çok zordur. Okulun 'tüm ihtiyaçlarının karşılanması, binadaki eksikliklerin giderilmesi, eğitim kadrosunun kurulması, tüm organizasyonun yapılmasından' Kurucu Müdür sorumludur. İrem Hanım, bu zorluğu ikinci defa yaşadı. İlkinde olduğu gibi 'yine başarıyla üstesinden' geldi. Umarım 8 yıl sonra İrem Çakır yeni bir okulun kurucu müdürü olmaz. Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü 'yeni okulun tüm cefasını ikinci defa çeken' İrem Çakır'ın başarısını ödüllendirmelidir.
----------------------------------------------------------------------
NOSTALJİ
BU FOTOĞRAFTAN İKİ AY
SONRA VEKİL SEÇİLDİ

32 yıl önce. Tarih 24 Eylül 1987. SHP'nin Eskişehir Örgütü tam kadro Genel Merkeze gidiyor. Genel Başkan Erdal İnönü ile Eskişehir Milletvekili sıralamasının nasıl yapılacağı konusunda görüşme yapıyorlar. Eskişehir Heyeti ilimizde önseçim yapılmasını istiyor. İnönü bu talebi olumlu karşılayarak, Eskişehir'de milletvekili adaylarını önseçimle belirleyeceklerini söylüyor. Eskişehir'de önseçim yapılmasını SHP Milletvekili aday adayları Zeki Ünal, merhum Demircan Arıkan, merhum İsmail Özen, Azmi Kerman, Abdülkadir Adar TBMM önünde fotoğraf çektiriyor. 1 Kasım 1987 Pazar günü Eskişehir'de Hakim huzurunda önseçim yapılıyor. Petrol-İş'in Eskişehirli Genel Başkanı Cevdet Selvi 2312 oy ile seçimden birinci çıktı. Zeki Ünal 1859 oyla ikinci, Doğan Könel 1461 oyla üçüncü oldular. O yıllarda milletvekili olan Münir Sevinç 1274 oyla dördüncü olabildi. Merhum Demircan Arıkan 1251 oyla beşinci, Orhan Aydın 1175 oyla altıncı oldu. Önseçimde ilk iki sırayı alan Cevdet Selvi ve Zeki Ünal 29 Kasım 1987 seçimlerinde Eskişehir Milletvekili seçildiler. Böylece Zeki Ünal TBMM önünde fotoğraf çektirdikten iki ay sonra milletvekili olarak, o meclise girdi.
-----------------------------------------------
FIKRA
Evlilik

Adam, boşanma davası için yargıcın karşısına çıkmış ve şikayetlerini anlatmaya başlamış: 'Karım üç yıldan beri ne bulursa bana fırlatıyor Hakim bey!' Hakim adamın bu şikayetinden sonra hemen sözünü kesip merakla sorar: 'Be adam, o zaman bu davayı açmak için niye üç yıl bekledin?' Adam büyük bir saflık içinde cevap verir: 'Hakim bey, çünkü artık isabet ettirmeye başladı.'