Başlıkta kullandığımız 'kıssadan hisse' tamlaması, Türkçe sözlükte 'Anlatılan bir öyküden ya da olaydan alınması gereken ders…' olarak nitelendiriliyor. Bir başka anlatımla;'Yaşamın özetlenmiş olgularından ders alarak gelecek öngörüsü üretmek…' olarak açıklanabilir.
Yazılı, görsel ve sosyal medyada toplumsal gündemimiz çok hızlı değişiyor/ değiştiriliyor; bir konu yeterince irdelenmeden başka bir konu patlak veriyor. Üstelik özellikle TV'lerdeki ve sosyal medyadaki tartışmalarda'uzlaşma/ oydaşma'değil, 'kışkırtma/ çatışma' önde tutulduğu için ortaya 'ders alınacak sonuçlar' yeterince çıkmıyor.
Bu düşünceler doğrultusunda, Eskişehir özelinden iki ve Türkiye genelinden seçtiğim bir konudan sizlerle birlikte 'kıssadan hisse' çıkarmaya çalışalım.
*****
'ESKİ' SU ZAMMI MESELESİ…
Bir 'fikri takip' sorumluluğuylabu konununkıssasını, Kesit köşesinde 26 Temmuz 2022 tarihinde yayımlanan yazımızdan alıntılardan ve sonraki gelişmelerden anımsayalım:
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğünün (ESKİ), 18 Temmuz 2022 Pazartesi günü yapılan olağanüstü toplantısında 'İçme ve kullanma sularına yüzde 40 zam yapılması' konusu görüşüldü. Tartışmaların ardından zam kararı 'AK Parti meclis üyeleri ile birlikteOdunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri Nihat Çuhadar, Murat Erginbaş'ın 'ret' oylarıyla kabul edilmedi…'
  • Ülkemizde son aylarda her şeye zam gelirken ESKİ'nin suya zam talebinin kabul edilmemesi ortaya 'yaman birçelişki' çıkardı.
Bu konu, ESKİ'nin 28 Temmuz 2022 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında yeniden görüşüldü ve ESKİ Genel Müdürlüğünün önerdiği su zammı açık bir oy çokluğuyla kabul edildi. Bence bu önerinin önceki toplantıda neden reddedildiği ise açıklanamayan 'bir demokrasi kusuru' olarak tarihe geçti.
Bu ve benzeri durumlarda, Eskişehir'de demokrasiden yana olan tüm siyasal partilere ve STK'lara düşen 'güncel ve öncelikli görev'; Eskişehir'de gerçekleştirilen çağdaş belediyecilik değerlerini korumak ve geliştirmek olmalıdır.
İzninizle bu konunun 'kıssadan hissesi' olarak önceki yazımın başlığını öneriyorum: 'Belediyeleri Yaşatın ki Partileriniz Yaşasın!..'
*****
ESKİŞEHİR'DE BELEDİYE EMEKÇİLERİNİN DEĞERİ…
Eskişehir'de geçen haftanın önemli bir konusu da Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi emekçilerinin toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin sonuçlanması oldu.
Ne yazık ki Eskişehir'de bu durum değişik kişi ve kuruluşlar tarafından daha çok öznel ve faydacı yaklaşımlarla değerlendiriliyor.
Oysa bu konunun kıssası şöyle özetlenebilir:
  • Odunpazarı Belediyesi ile TÜRK- İŞ'e bağlı Belediye İş Sendikası arasında 31 Temmuz 2022 tarihinde imzalanan bir 'ek protokol' ile 1464 işçinin ücretlerine ortalama yüzde 46,2 zam yapıldı.
  • Tepebaşı Belediyesi ile DİSK'e bağlı Genel- İş Sendikası arasında 7 Ağustos 2022 tarihinde imzalanan 'TİS' ile 1630 işçinin ücretlerine yüzde 56,14 zam yapıldı.
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ileTÜRK- İŞ'e bağlı Belediye İş Sendikasıarasında6 Eylül 2021 tarihinde imzalanan ve 3995 işçiyi kapsayan TİS ise yürürlüktedir ve henüz bir yılını tamamlamamıştır.
  • Eskişehir'deki diğer ilçe belediyelerinin bu konudaki işlemleri ise her belediyenin kendi iş takvimine ve olanaklarına göre sürmektedir.
Yukarıda özetlediğimiz 'yasal yol ve yöntemler' dışında, konuyla doğrudan ilgili olan 'bazı toplumsal gerçekler' de şöyle özetlenebilir:
  • Ülkemizde belediye işkolunda'emekçilerinsendikal örgütlenme oranı çok düşüktür.'
  • İş kolunda ciddi boyutta sendikal birlik ve sendikal bağımsızlık sorunları yaşanmaktadır.
  • Merkezi tek adam hükümeti tarafından muhalif belediyelerin ödenekleri ve çalışma koşulları kısıtlanmaktadır.
  • Başta küçük il ve ilçe belediyeleri olmak üzere, tüm belediyelerimizde kalite ve demokratik yapılanma sorunları yaşanmaktadır.
Konuyu bu bütünlük içinde değerlendirince bu konudan iki kıssadan hisseçıkarılabilir:
1. 'Eskişehir'in ve Türkiye'nin tüm belediye emekçileri: BİRLEŞİNİZ!'
2. 'Eskişehir'in ve Türkiye'nin tüm demokratik belediye başkanları ve meclis üyeleri; çalışmalarınızı bilim ve demokrasi kuralları çerçevesinde ve BİRLİKTE yürütünüz!'
'Emek En Yüce Değerdir!' sözü, ancak o koşullarda gerçekleşecektir.
******
ÖSYM'NİN KPSS REZALETİ…
Ülkemizde adı 'Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)' olan kuruluşun son 20 yıl içinde 'Kırdığı yumurtalar kırkı geçti…' Son olarak patlak veren 'Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)' rezaleti, artık ülkemizde bu işlerin cılkının çıktığını açıkça ortaya koydu… Bu rezaletin suçlularını '6'lı masada ya da altında aramak…' ise sözün bittiği yerdir.Onun için, kıssası bu denli açık olan bir konuda sözü fazla uzatmanın anlamı yok… Çünkü sorun ve çözüm, giden ya da gelen ÖSYM başkanında değil; 'onları atayan sistemdedir…'
Bu konunun kıssadan hissesi için size üç seçenek sunuyorum, seçim sizin:
  • 'Demokratik bir seçim yapmayı beceremeyen bir toplumun yurttaşları hiçbir gerçek sınavı kazanamazlar…'
  • 'Haksızlıktan daha kötüsü, haksızlıkların kanıksanmasıdır…'
  • 'Bir ülkenin demokrasi güçleri, bilim ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda 'birlikte' mücadele etmedikçe; o ülkede hak, hukuk, adalet rezaletleri bitmez…'
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla…