Sürrealist kent yaratıcıların gündeminde artık her türlü sınırları aşmak var. Dijital kentleşme hayal edilerek ütopyalar yaratıyorlar. Yepyeni teknolojilerle taçlandırılan gelecek, yapay zekanın da temellerini atıyor.

Robot Devleti Neom Suudi Arabistan'ın 2025'te tamamlaması beklenilen mega kent için imzalar atıldı. Neom adı verilen teknolojik kent Arabistan'ın Kuzeybatısı'nda Kızıl Deniz'le kıyısı olan Tebük bölgesinde inşa ediliyor. Çöl üzerinde 26.500 kilometrekarelik bir alanı kaplayan kent projesinde bulut tohumlama teknolojisiyle üretilecek yapay bulutlarla çöl toprakları yeşerecek, eğitimde uzaktan teknoloji yardımıyla üç boyutlu görseller kullanılacak. Turistlerin ilgisini çeken Jurassic park, uçan arabalar… Her şey mükemmel değil mi?

İşte beynimin yanmaya başladığı an. ''Yeni Gelecek'' anlamında olan Neom, robotların koloni kurduğu toprakların adı. En büyük yatırımı ABD ve İsrail'in yaptığı bu fütüristik kentle robot sayısı insan sayısından fazla olacak. Kodlanmış dönüşmüş cyborg insanlar. Yani insanoğlunun bir sonraki evresi; robotlar.

Neom kentinin ilk sakini ise Sophia. Suudi Arabistan prensi tarafından tarihte ilk defa bir robota vatandaşlık verildi. Kadınların en temel haklarının dahi olmadığı bir ülke, Sophia adında bir kadın robota sonsuz haklar tanıyor. Tarih 25 Ekim 2017 Riyad… Sophia ile röportaj yapılıyor. O insanları anlıyor, cevap veriyor, daha iyi iletişim için mimiklerini kullanıyor. Öğrenme ve değerlendirme yetisi olan Sophia göz teması da kurabiliyor. Karşılarında onlara gülümseyen, teşekkür eden Demir Lady'e ''İnsanları yok etmek ister misin'' sorusu yöneltiliyor. Sophia gülen yüzü ve robatik ses tınısıyla ''İnsanları yok edeceğim'' diyor. Korkutucu olan şey Sophia'nın şaka yapıp yapmadığını anlayamamak.

Gerçekten yapay zekalar bir gün bizleri ele geçirerek, oluşturdukları kentlerde insanları köleleştirecekler mi? Bu robotlar benliklerini elde ederek bizler için bir tehdit oluşturabilirler mi? Bu gerçekten düşünülecek önemli bir konudur.