Eski Valilerimizden Kadir Çalışıcı döneminde Kızılinler'de MTA tarafından yapılan araştırmalarda üç kuyudan termal su çıkarılmıştı…

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Cumhuriyetin 100. yıl projeksiyonunda Türkiye'de 9 ayrı bölgeyi Termal Turizm Bölgesi olarak ilan etmişti.

Bu bölgelerden Eskişehir'in içinde bulunduğu Frigya Termal Turizm Bölgesi olarak işaretlendi. 9 bölgeden 4'ünde turizm mastar planı yapıldı. Plan yapılan bölgeler içinde Eskişehir de yer alıyordu…

Planda, Kızılinler 'Termal Turizm Bölgesi' olarak ilan edilmişti.

Eskişehir Kızılinler bölgesinde imar ve çevre düzeni planı yapma yetkisini bölge sınırları içinde kalan Tepebaşı ve Odunpazarı belediyelerine verdi…

Tepebaşı Belediyesi Kızılinler'deki sıcak su kaynaklarının değerlendirilerek bölgenin; kültür, kongre, spor ve tedavi amaçlı bir turizm merkezi haline gelmesinin önünü açacak bir plan hazırlayarak bakanlığa gönderdi…

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı Kızılinler Termal Bölgesi'nin küçük bir bölümü de Odunpazarı Belediyesi sınırları içerisinde kaldığından Odunpazarı Belediyesinden de, kendi sınırları içerisinde kalan bölge için plan yapmasını istedi…

Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinin hazırladıkları 1/1000'lik ve 1/5000'lik imar ve çevre düzeni plan ile projelerini Kültür ve Turizm Bakanlığı onadı.

Böylelikle Kızılinler'deki sıcak su kaynaklarının değerlendirilerek bölgenin; kültür, kongre, spor ve tedavi amaçlı bir turizm merkezi haline gelmesinin önü de açılmıştı…

HAYALLERİMİZ GERÇEK OLACAKTI

Belediyelerin hazırlamış oldukları imar planların ve projelerin bakanlık tarafından onanmasından sonra Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediyesinin o dönemki Belediye Başkanı Burhan Sakallı düzenledikleri basın toplantısında, bölgede sağlık başta olmak üzere kültür, kongre ve spor turizmine de hizmet edeceğini, projenin bakanlık tarafından uygun görülmesinin sevindirici olduğunu söylemişlerdi…

Eskişehir'e 13 km. uzaklıkta Kızılinler Mahallesindeki termal suyun yapılan kimyasal ve fiziko-kimyasal analizlerinde bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve bromür içerdiği belirlendi. Debisi 0,4 lt/sn olan suyun sıcaklığı 38 derece, mide, böbrek, bağırsak, romatizma, kadın hastalıkları ve cilt hastalıkların tedavisine iyi geldiği de açıklandı.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, 'Bu tesiste kür merkezi olacak. Bölgedeki tesisler sağlıklı yaşam ile birlikte engellilere de hizmet edecek. Tesislerin Avrupa Sağlık Fonları standardına uygun olması gerekiyor. Kızılinler'deki su, insan vücudu ısısına en yakın ve en faydalı sudur' demişti.

Dönemin Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da şunları söylemişti:

'Kızılinler Termal Bölgesi sadece Kızılinler köyünden ibaret değil. Odunpazarı Belediyesi sınırları içinde yer alan Eşenkara köyü de söz konusu alan içinde. 110 milyon metrekarelik bölgede Odunpazarı Belediyesi sınırları içinde yer alan 16 milyon metrekarelik alanda çalışma yaptık. Turizmin sadece kum, deniz ve güneşten ibaret değil. Bu bölgeyi 12 ay turizm yapılabilecek bir alan haline getirmeyi hedefliyoruz. Termal turizmin yanı sıra kamping, kür parkları, rekreasyon, günü birlik kullanımlar, doğa turizmi ve su sporları gibi bütün bir alternatif turizmi de kastediyoruz.'

İHALEYE ÇIKTI AMA YATIRIMCI ÇIKMADI

Termal Turizm Merkezi içinde yer alan Kızılinler Termal, içinde yer alan 1 adet Sağlık Turizm Tesis Alanı ve 2 adet 'Turizm Tesis Alanı' için 2016 yılı Şubat ayında tahsis ihalesine çıkıldı. Ancak diğer termal turizm merkezleri gibi anılan parsellere de yatırımcılardan talep gelmediğinden tahsis gerçekleştirilememişti…

Nabi Avcı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı dönemimde Kızılinler Termal Bölgesi yeniden gündeme geldi…

Bakanlık şöyle bir açıklama yapmıştı:

'Kızılinler bakanlığımızca tüm termal turizm merkezleri arasından seçilerek belirlenen 5 bölgeden birisidir. Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi ile birlikte söz konusu eylem kapsamında belirlenen bölgeler Sağlık Bakanlığına önerildi. Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak sürdürülen çalışmaların sonuçlanması ile öncelikli olarak belirlenen bölgelerde sağlık ve termal turizmin geliştirilmesine yönelik sondaj faaliyetlerinin tamamlanması, jeotermal su dağıtım projelerinin hazırlanması, uygulamaya konulması jeolojik-jeoteknik etüt çalışmalarının, halihazır harita ve alt ölçekli plan eksikliklerinin giderilmesi gibi altyapı çalışmalarının tamamlanması hedeflenmektedir. Bu çalışmaların tamamlanması ve kamu arazilerinin tahsisinin gerçekleştirilmesiyle son yıllarda turizminde önemli bir ivme kazanan Eskişehir'de turizm akışının termal ve sağlık turizmi olanaklarıyla desteklenerek daha da hız kazanması hedeflenmektedir.'

ARAPLAR GELİP İNCELEME YAPTI

Türkiye'den yatırımcı çıkmayınca görevini bir hafta önce devreden dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın gayretleri ile Arap yatırımcılar Eskişehir'e gelip Kızılinleri gezmişlerdi…

Bugüne kadar onlardan da ses çıkmadı…

Nabi Avcı da gündeme getirmişti…

Kızılinler Termal Turizm Bölgesindeki Hazineye ait alanlar Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerine devredilmeli…

Belediyeler daha uygun şartlarda buraya yatırım yapacak yatırımcı bulurlar…

Veya en azından arsa bedeli talep etmeden, 'yap işlet devret' modeli ile bir iki yatırımcı bulup tesisler yaptırabilirler…

Bu şekilde Kızılinler'in tanıtımı da gündeme gelir…

İlerleyen yıllarda daha çok yatırımcı bulabilir…

Şehrin ortasında kalan hamamlara turist çekemeyiz…

* * *

Bu yazım 27 Temmuz 2017 tarihli Anadolu Gazetesi'nde yayımlanmıştı.

Üzerinden nerede ise 4,5 yıl geçti.

Henüz atılmış bir toplu iğne başı kadar adım yok.

Kızılinler de sıcak su akıyor biz ise seyretmeye devam ediyoruz.

Komşu illerimiz Afyon ve Kütahya değerlendikleri sıcak sudan para kazanırken Eskişehirliler olarak neyi bekliyoruz?

Yazımın içerisinde var.

Bir kez daha tekrar etmek istiyorum.

Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi çok ciddi paralar harcayarak proje yaptırdılar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı büyük ihtimalle Kızılinler'i unuttu!

Ben hatırlatayım istedim.

Bakanlık bir çivi dahi çakmayacaksa Kızılinler Termal Turizm Bölgesindeki Hazineye ait alanlar Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerine devretmeli.

Belediyeler ne yapıp yapıp yatırımcı bulur.

Hatta o yıllarda Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Tepebaşı sınırları içerisindeki alanı bize devretsinler ben ülke ülke gezer yatırımcı getiririm' demişti.

Sıcak suyumuz boşa akmasın Eskişehirliler olarak da bizde seyretmeyelim.

* * *

'yaşanan olumsuz hisler ortadan kaldırılmalı'

Eskişehirspor Kulübü yönetimi ligde ikinci yarı maçları başlamadan önce transfer yasağının kaldırılmasındaki en büyük engel olan Trabzonspor Kulübü'ne olan borç…

Siyah-Kırmızılı Kulübün Başkanı Mehmet Şimşek, Bordo-Mavili Kulübün Başkanı Ali Ağaoğlu'na 'borcumuzu silin demiyoruz. Transfer yasağımızın kaldırılması için imzayı verin önümüzdeki engeli kaldırın' çağrısına olumsuz yanıt geldi.

6 Milyonluk borcun bir çırpıda ödenmesi mümkün değil.

Siyah-Kırmızılı Kulübün içerisinde bulunduğu ekonomik durumu Türkiye'de bilmeyen kalmadı.

Bordo-Mavili Kulübün transfer tahtasının açılması için istenen imzayı vermemesiyle Eskişehirspor'un transfer umudu da kalmadı.

'Çıkmayan candan umut kesilmez' dense de Eskişehirspor Kulübünün ligde kalması mucizelere bağlı.

Temennimiz o mucizelerin gerçekleşmesi.

ÇAKIRÖZER'DEN TRABZONSPOR KULÜBÜNE ÇAĞRI

Eskişehirspor yönetiminin imza talebine olumsuz yanıt veren Trabzonspor'a bir çağrı da CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'den geldi.

ES TV'ye konuk olan Çakırözer, 'Eskişehirspor'umuz da, Trabzonspor da Türkiye'nin önemli takımlarından. Ancak son yaşanan gelişmeler hem iki şehir, hem de o şehirlerdeki insanların birilerine olumsuz hisler beslemesi adına kaygı verici. Bu olumsuz havanın ortadan kaldırılması ve Eskişehirspor'umuzun yaşaması için hem futbol federasyonu, hem kulüp yönetimleri, hem de iki şehirdeki siyasetçiler herkes elinden ne geliyorsa yapmalı. Eskişehirspor'umuz yaşamalı' dedi.

Çakırözer, Eskişehirspor'un yaşatılması ve iki şehir arasında yaşanan olumsuz hislerin ortadan kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

'Kaygı verici'

Eskişehirspor yönetiminin talebinin karşılanmaması sonrası ortaya çıkan duruma ilişkin kaygılarını paylaşan Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

'İlk baktığınızda iki kulüp arasında alacak verecek meselesi gibi görünüyor. Ancak iki takım da Türkiye'nin önemli takımlarından. Eskişehir'imiz de, Trabzon da Anadolu kulüplerinin simgesi olan kentler arasında. Kentler, kentlerde yaşayan insanlar arasında bir olumsuz hislerin olması kaygı verici. Umudumuz bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulması.'

'Eskişehirspor'umuz yaşamalı'

İki şehrin de spor ile yatıp kalkan şehir olduğunu söyleyen Çakırözer, 'Eskişehir Milletvekili olarak futbol federasyonu yetkilileri ve Trabzon milletvekilimiz ile bu konunun çözülmesi için görüştüm. İmza verilmediği için ortada olumsuz bir hava var. Bunun ortadan kaldırılması lazım. Bunun için kimin ne gücü yetiyorsa seferber olmalı. Bu taraftarlara yönelik bir hamleye getirilmemeli. Kimin elinde ne güç varsa, elinden geleni yapmalı. Daha fazla olumsuz hisler beslenmemesi için bir an önce adım atılmalı. Eskişehirspor'umuz yaşamalı' dedi.

* * *

Türkiye Futbol Federasyonu'nun asıl görevlerinden birisi de kulüpleri yaşatmak.

Trabzonspor Kulüp Başkanı aynı zamanda Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Ahmet Ali Ağaoğlu'nun da öyle olmalı.

Başkan Ağaoğlu'nun yıllar önce yaşananlardan bugünkü kulüp yönetimini de sorumlu tutması doğru değil.

Bırakın o 'Laz' inadını da verin şu imzayı.

Eskişehirspor Kulübü'nün inadınız yüzünden yok olması, kapanması hoşunuza mı gidecek?

Bundan dolayı hiç mi vicdan azabı duymayacaksınız?

Bu duruma Futbol Federasyonu Başkanı müdahil olmalı.

Her iki kulübün başkanını da federasyona davet ederek uzlaştırmalı.

* * *

'BİRLİK ZAM TALEBİMİZİ ONADI'

Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası, UKOME'den alamadığı zammı Eskişehir Esnaf Odaları Birliği'nden almış.

Bu zamma da Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkan adaylarından birisi 'seçim yatırımı' olarak değerlendirmiş.

Herhalde akaryakıta, yedek parçaya gelen zamlardan memnun!

Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Abdurrahman Yüceer'e telefon ederek 'seçim arifesinde alınan bu zam seçim yatırımı mı?' diye sordum.

'Akaryakıta yüzde 70, yedek parçaya yüzde 250'ye yakın zam geldi. Biz eylül ayında servis ücretlerine zam almıştık. Ancak ekim, kasım ve aralık aylarında akaryakıta peş peşe zamlar geldi. Birde döviz kurundaki hızlı dalgalanmayla birlikte yedek parçada da yüzde 250 zamlandı. Servis araçlarımızda çalıştırdığımız personelinde maaşları 4 bin 250 TL oldu. Servislerde şoför ile birlikte bir de rehber çalıştırma zorunluluğu var. İki personelin aylık masrafı SGK primleriyle birlikte 12 bin lira. Mazot ve lastik, yedek parçayı da üzerine koyduğumuzda çok ciddi giderlerimiz oluyor. Eylül ayındaki rakamlarla servisçilik yapmak mümkün değil. Büyükşehir Belediyesine zam talebinde bulunduk. Yüzde 15 zam verileceğini öğrendik. Bu zam bizi kurtarmazdı. Oda olarak üst birliğimiz Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne müracaat ettik. Birlik talebimizi inceledi ve istediğimiz zammı onadı. Birlik 'den çıkan zam kararını Büyükşehir Belediyesine bildirdik' dedi.

* * *

Her oda üyesinin başkan veya yönetim kuruluna aday olması en doğal ve demokratik hakkı…

Ancak birilerini karalayarak hedefe ulaşılamayacağını bilmeli…

Başkan adayları rakibini eleştirerek üyeleri etkilemeye çalışacaklarına göreve geldiklerinde yapacakları hizmetleri anlatarak gönüllere girmeyi başarmak için mücadele etseler daha etkili olurlar.

* * *