Sevinç Mahallesinde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi'ne dair Eskişehir de topyekûn mücadele edilecek.

Açılacak olan davaya yönelik olarak Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi kurum avukatları, ESKİ Genel Müdürlüğü ile Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz başkanlığında Baro Hizmet Binası'nda bir araya geldiler.

Baro Başkanı Av. Mustafa Elagöz, Kömürlü Termik Santrali'n şehrimizde yapılmasının engellenmesi için Eskişehir'in topyekûn mücadele ettiğini ve bu mücadelenin hukuki bir zaferle taçlandırıldığını söylemiş.

Bundan sonra aynı olayın farklı bir versiyonunu önümüze getirmelerini desteklemediklerini ve Sevinç Mahallesi'nde yapılacak projenin Eskişehir'i ve Alpu Ovası'nı yakınlığı itibariyle telafisi mümkün olmayan tahribatlara sürükleyeceğinin altını çizmiş.

Baro Başkanı Elagöz'ün konuşmanın ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sayın Ayşe Ünlüce, bundan önceki davalarla ilgili bilgilendirmelerde bulunarak, sürecin hızlı ilerleyeceğini ve bunun için Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlıklı olduğunu hatırlatmış.

Kurumların ÇED Raporuna ilişkin hukuki değerlendirmeleri sonrasında sürece dair yol haritası belirlenmiş.

* * *

Açılacak Kömür Ocağı'na Eskişehir'de yaşayanlar ile Büyükşehir, Odunpazarı, Tepebaşı Belediyeleriyle Baro ve CHP, Demokrat Parti, İYİ ve Saadet Partisi ve muhalefetteki diğer partilerin temsilcileri de karşı.

Bu güç tıpkı Alpu'da kurulması gündeme gelen Termik Santralın yapımı durdurdukları gibi Sevinç Mahallesinde kömür ocağının açılması için verilen ÇED Raporu'nun iptali için de aynı duruşu sergileyecekler.

'Kömür ocağı bilimsel gerçeklere

toplumsal menfaatlere aykırı'

Saadet Partisi İl Başkanı ve GİK Üyesi Fesih Bingöl'de kömür madeni ocağının açılmasına tepki koyarak, Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Alpu Ovasında geri dönülemez tahribatlara neden olacağını belirtmiş.

Kömür ocağı için ÇED sürecinin başlatılmasının ülkemizin ve şehrimizin ihtiyaçlarının önceliğine, bilimsel gerçeklere, toplumsal menfaatlere ve hukuka aykırı olduğuna da vurgu yapan Bingöl, 'Anayasanın 56. Maddesine göre herkes sağlıklı ve dengeli bir çevre yaşama hakkına sahiptir. Çevre kirliliğini önlemek devletin ödevidir. Anayasamızın 45. Maddesi tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önleme görevini devlete vermiştir' demiş.

ESKİŞEHİRLİLERLE İNATLAŞILIYOR MU?

Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılının ocak ayında tarım arazilerinin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 49 ildeki 141 ovanın, koruma alanı ilan edildiğini belirterek 'Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık 'tarımsal sit' gibi korunacak. Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız' demişti.

Çelik, açıklamasının devamında Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu doğrultusunda alınan bu kararla artık 'tarımsal sit gibi' korunacak bu alanların tarım dışı kullanılmasına izin verilmeyeceğini söylemişti.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın başkanlığında 12 Aralık 2016 tarihinde toplanan bakanlar kurulunun almış olduğu 'Korunma altına alınacak büyük ovalar' kararı 31 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Koruma altına alınacak 141 ovanın içerisinde Eskişehir'in Alpu, Günyüzü Ayvalı ve İnönü ovaları da var.

AK Parti veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bakanlar kurulu kararıyla 'koruma altına alınacak ovalar' listesinde bulunan Alpu Ovası'nın yok olmasına neden karşı çıkmıyor?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 31 Ocak 2017 tarihli resmi gazetede yayımlanan bakanlar kurulu kararını yok mu sayıyor?

Eskişehirlilerle inatlaşmanın nedenini anlamış değiliz.

* * *

'Eskişehir'in için her kapıyı açan bir anahtar olacağız'

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Eskişehir Şubesi açıldı. Açılışa davetli olmama rağmen katılamadım. Açılış haberlerini gazetelerden okudum.

Önce TÜGİAD nedir ve ne iş yapar? O konuda bilgilendireyim.

Türkiye'deki ilk ulusal ve tek uluslararası genç iş insanları derneği…

TÜGİAD, genç iş insanlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını ve ortak hedeflerini geliştirerek ülke çapında tüm toplumun sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmak, hem bireysel hem de sosyal gelişimi sağlamak ve kamuoyunda genç iş dünyasının sesi olmak için 1986 yılında kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu.

TÜGİAD'ın vizyonu, Türk genç girişimcilerince ilk sırada tercih edilen, sosyo-ekonomik değişim, istihdam yaratma ve ekonomik kalkınma konularında karar vericileri, medyayı ve kamuoyunu etkilemeye odaklanmış lider bir Sivil Toplum Kuruluşu olmaktır. Aynı zamanda genç girişimcilerimizin Türkiye'deki ve dünyadaki sesi olarak Türk genç girişimcisini dünyaya tanıtmak…

36 yıllık geçmişi var.

Derneğin Eskişehir Şube Başkanlığına genç iş adamlarından Serkan Can Zengin getirildi.

'TÜGİAD'ın etkin gücünü Eskişehir için kullanacağız'

Şube açılış ve tanıtım toplantısında konuşan Zengin, 'Dünya hızla gelişiyor. Biz bu değişime ayak uydurmak değil, değişimin kendisi olmak istiyoruz. Bu hızlı değişimde Türkiye'nin ve Eskişehir'in etkin olmasını istiyoruz. Dışarıdan izleyen değil, oyunu kuran bir ülke ve şehir ekonomisine sahip olmak istiyoruz. Sesimizi yükselteceğiz, ama bu ses ülkemiz ve şehrimiz için olacak. Ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasında birçok faaliyete ve projeye imza atacağız. TÜGİAD'ın etkin gücünü Eskişehir için kullanacağız. Eskişehir'in Türkiye'de öncü şehir olması yolunda etkin rol oynayacağız. TÜGİAD olarak Eskişehir'in gelişiminde ve ilerlemesinde her kapıyı açan bir anahtar olmaya geliyoruz. Ülkemizin ve kendimizin çıkarlarını hep korumaya, muhafaza ve müdafaa etmeye geliyoruz. Biz Eskişehir ve ülke sevdalısıyız' demiş.

Önce kendisini bu görevinden dolayı kutluyorum.

Ardından da şunu hatırlatmak istiyorum:

1-Eskişehir'de maalesef kurum ve kuruluşlar arasında birlik beraberlik yok. Olmadığı için şehrin sorunlarının çözümü konusunda tek yumruk olamıyoruz.

2-Eskişehir'in Ankara ve İstanbul'da güçlü lobisi yok. Özellikle cumhurbaşkanı ve bakanlara, genel müdürlere, üst düzey yöneticilere ulaşamıyorlar.

Ulaşamayınca sorunlarımızı devletin en tepesindekilere ulaştıramıyoruz.

3-Lobisi olmadığı içinde Eskişehir'e büyük ve ciddi yatırımcı gelmiyor.

* * *

Örnekler çoğaltılabilir.

Eskişehir'deki SİAD, ESO, ETO, EOSBB, Ticaret Borsasının başkanlarıyla bir toplantı yaparak Ankara'da Eskişehir'in güçlü bir lobisini oluşturmanın alt yapısını hazırlayın.

Yani önce Eskişehir'de tek yumruk olduğunuzun mesajını verin.

Bunu gerçekleştirebilirseniz gerisi zaten gelecektir.

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan TOBB Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi. TOBB Ticaret Odaları Konseyi'nde ise ETO Başkanı Metin Güler ve Meclis Başkanı Halil İbrahim Ara var.

Ayrıca şehrimizin TBBM çatısı altında 7 milletvekili temsil ediyor.

Eskişehirli BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, MHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'i de sayarsak 10 milletvekilimiz var.

Serkan Can Zengin Eskişehir'deki SİAD'ları, yukarıda yazdığım STK'ları ve milletvekillerini bir araya getirerek şehrin öncelikle sorunlarının belirlenmesini gerçekleştirebilirse gerisi gelir diye düşünüyorum.

Geçmişte Maliye Bakanı ve Eskişehir Milletvekili rahmetli Kemal Unakıtan'ın 'milletvekili buluşmaları' başlığı altında başlattığı, daha sonra STK'ların da dahil edildiği, milletvekilliği sona erince bir daha gerçekleşmemişti.

Yanlış hatırlamıyorsam Memleket Partisi Genel Başkan Vekili Gaye Usluer, CHP Milletvekili iken devam ettirmeye çalıştığı ancak bir kez toplanabilen milletvekilleri siyasi görüşler ön plana çıkınca bir daha bir araya gelmemişlerdi.

* * *

Zengin, bu birlikteliği gerçekleştirebilirse Eskişehir'in sorunları hızlı bir şekilde çözülmeye başlar.

Hem de 'Eskişehir'in gelişiminde ve ilerlemesinde her kapıyı açan bir anahtar olmaya geliyoruz' sözü bu güç birliği oluşturulabilirse gerçekleşir.

* * *

'Alpu'ya bakın Seyitgazi yolunu yapın'

Geçtiğimiz hafta sonu Demokrat Parti Eskişehir İl Kongresi için Genel Başkan Gültekin Uysal ile birlikte Eskişehir'e gelen DP Milletvekili Cemal Enginyurt, AK Parti'nin Eskişehir Milletvekillerine yüklendi.

AK Parti Eskişehir Milletvekillerinin Türkiye'de yapılan yollarla övüneceğine Eskişehir'in yollarını yapmasını isteyen Enginyurt, 'Eskişehir'in çevre yolu ile ilçelerinin yolları 21. yüzyıla yakışıyor mu? Eskişehir'in vekili Avrasya Tüneli, Marmaray'ı yaptık diye övünüyor. Osmangazi Köprüsü'nden Kuzey Marmara'dan Eskişehir vekili övünüyor. Yahu Eskişehir vekili sen bırak oraları, Alpu'ya bak, Seyitgazi yolunu yap yahu' diyerek milletvekillerini eleştirdi.

'İSTİHDAM LAFLARIYLA MASUMLAŞTIRILAMAZ'

Termik santralin Eskişehir ekonomisine katkısı olmayacağını da savunan Enginyurt, 'Alpu'daki termik santralin Eskişehir'in ticaretine, ekonomisine, çiftçisine katkısı ne olacak? Tarım daha da bitecek. Bunu yapacağına esnafı desteklesen, sanayiciyi desteklesen, çiftçiyi desteklesen olmaz mı? Üretimin arttığı yerde istihdam zaten artar. O nedenle termik santral istihdam laflarıyla masumlaştırılamaz' diyerek Sevinç Mahallesi'nde açılacak kömür madeni düşüncesinden bir an evvel vaz geçilmesini de talep etti.

'GÜNYÜZÜ'NDE 1 DÖNÜM ARSA

10 BİN 1 TON GÜBRE 15 BİN TL'

DP Milletvekili Cemal Enginyurt, eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:

'Sen üretimi öldürmüşsün, istihdam mı olur? Bakın Eskişehir'de 17 bin hanenin doğalgazı kesilmiş insanlar ödeyemediği için. Ey iktidar, Alpu'ya termik santral yapacağım diye uğraşacağına sen bu doğalgazı indirsene. Bakın iktidarın yapması gereken piyasayı rahatlatmak, üretimi ve tarımı teşvik etmek. Bugün Eskişehir'in köylerine gidin, mesela Günyüzü'nün köyüne gidin, arsanın dönümü 10 bin TL, gübrenin tonu ise 15 bin TL. Nasıl ekecek bu Günyüzülü çiftçi de nasıl para kazanacak? Dolayısıyla siz çiftçinizi, işçinizi, emeklinizi çökertmişsiniz'.

* * *

DP Milletvekili Enginyurt, sözünü esirgemeyen milletvekili.

Kendisine sesleniyorum.

CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ile Utku Çakırözer, Sevinç Mahallesi'nde açılması gündemde olan 'kömür madeni' ile ilgili TBMM kürsüsünden yaptıkları konuşmalarla tüm Türkiye'ye duyurdular.

Bir de siz meclis kürsüsünden konuyu gündeme getirirseniz belki yapılan bu eleştirilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kulak verir de 'kömür ocağının' açılması kararından vaz geçilir.

* * *

Başarı istenmediği yere gelmez

Yenildiğinizi düşünüyorsanız, yenilmişsinizdir.
Cesur olmadığınızı düşünüyorsanız, korkaksınızdır.

Kazanma istiyor fakat kazanamayacağınızı düşünüyorsanız, kesinlikle kazanamazsınız demektir.
Kaybedeceğinizi düşünüyorsanız, çoktan kaybetmişsinizdir.
Dışarıdaki dünyaya çıktığınızda anlayacaksınız ki başarı, ancak onu istediğiniz takdirde gelecektir.
Her şey insanın kafasında biter.
Alt edildiğinizi düşünüyorsanız, alt edilmişsinizdir.
Yükselmek için yüksek düşünmelisiniz.
Bir ödülü kazanmadan önce kendinizden emin olmalısınız.
Yaşam savaşını kazanan her zaman, en güçlü ya da en hızlı olan değildir.
Er ya da geç kazanan kişi, kazanacağını önceden düşünebilen kişidir.
(Arnold Palmer Profesyonel Golfcü)

* * *