Kelime anlamı olarak; dans adımlarının kağıda geçirilmesi veya bir bale yapıtını oluşturan adımların, figürlerin ve anlatımların tümü…
Bu tanım aslında bizim bildiğimiz koreografiden çok çok farklı. Çünkü futbolda koreografi, tribün sanatının göze en hoş gelen yanıdır.
***
Eskişehir'in Türk tribünlerindeki yeri aşikar. 1965'ten sonra 'Öğretici' rolünü üstlenen taraftarlar, tribünlerin sadece 'maçı izleyen topluluk' olmadığını ispatlıyordu…
Bundan 45-50 yıl önce özellikle Anadolu takımlarının iç saha maçları için tribünlere taraftar beklediği-çağırdığı dönemlerde, Eskişehirspor taraftarı deplasman organizasyonları yapıyordu.
***
Durum şimdilerde de farklı değil. Bugün Süper Lig takımları yine tribünlere taraftar beklerken, Eskişehirspor taraftarı bir alt ligde alt sıralarda yer alan takımlarını deplasmanda da destekleyebilmek için iki haftada bir otobüs arıyor…
50 yılı aşkın gelen bir kültürden söz ediyoruz.
Öğrenilmiş, babadan gelen veya kanında var…
Ne derseniz deyin. Eskişehir tribünleri böyle!

***
Tek ses olabilme, deplasman organizasyonları vs gibi konularda Türk tribünlerinin öncüsü olan Eskişehirspor taraftarı, koreografide de bu anlamda farklı bir konumda. Geçmişten günümüze Es Es tribünlerinde yapılan koreografileri geçtiğimiz gün tekrar inceledim ve küçük bir derleme yapıp sizlere sunmak istedim. (Atladığım koreografiler vardır mutlaka, hepsine yer versek sayfalar yetmezdi)
***
  • 25 Nisan 1982'de Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda belki de Türk tribünlerinin ilk koreografisini yapan taraftarlar, Adanaspor maçında kartonlarla 'ES ES' yazmıştı. Dönemin gazetelerinde manşetleri süsleyen bu ölümsüz an için, 'Ne River Plate, ne Maracana… Burası Eskişehir Atatürk Stadı... Ligde zor durum yaşayan ''Kırmızı Şimşekler''in seyircisi takımlarını desteklerken Dünya'da görülmemiş şekilde tribünleri süslüyor' ifadelerine yer verildi. Belki de Türkiye tribünlerindeki bir ilkti bu koreografi. Bunu da yine Eskişehirspor taraftarları yapmıştı…
  • 17 yıl Siyah-Kırmızılı formayı gururla taşıyan Milli stoper İsmail Arca için taraftar 22 Ağustos 1982'de 'Büyük Kaptan' koreografisini yaptı.
  • Eskişehir'de yapılan iki koreografiden sonra hızını alamayan taraftar, 1983-84 sezonunda Ali Sami Yen Stadyumu'na 'Şampiyon' yazıyordu. Beykoz maçındaki bu an fotoğraf karelerinde ölümsüzleştirildi.
  • Tam 13 yıl önce… 2005-06 sezonunda Ankara Yenikent Stadyumu'nda ASAŞ maçında yapılan 'Forman İçin, Bizim İçin' karton şovu hala hafızalarda.
  • 2006-2007 sezonunda 1. Lig'de boy gösteren Eskişehirspor, İstanbul BB'yi (Başakşehir) konuk etti. O maçta yapılan 'Es Es' kareografisi yaygın basında da gündem olmuştu.
  • 14 Şubat 2009'da Sevgiler Günü'nde yapılan 'Bu kalpler sana tutsak' koreografisi beğeni toplamıştı.

  • 10 yıl önce tarih yaprakları 27 Eylül 2009'u gösterirken bu kez deplasmanda koreografi yapan bir Eskişehirspor taraftarı vardı. Ali Sami Yen'de yapılan 'Hayat Siyah Kırmızı' koreografisi uzun süre konuşuldu.
  • 24 Ekim 2009'da Eskişehir'de oynanan Beşiktaş maçında yine açık tribünde 'Taa Uzak Yollardan Koştuk Geldik Senin Kollarına...' koreografisi vardı.
  • Tarih yaprakları 14 Şubat 2010'u gösterdiğinde Sevgililer Günü'nde sevgilisinin yanında olan bir taraftar vardı. Antalya Atatürk Stadyumu'na yapılan 'Aşk Siyah Kırmızı' koreografisi büyük beğeni topladı.
  • 8 Mart 2010'da Eskişehir'de oynanan Galatasaray maçında yapılan 'Sure We Can!' koreografisi.
  • 2011-12 sezonunda kupa yarı finalinde iki ezeli rakip Eskişehirspor ile Bursaspor İzmir Atatürk Stadyumu'nda karşılaştı. Es Es taraftarının yaptığı 'Maziyi Savura Savura' koreografisi güne damgasını vurmuştu.
  • 5 Eylül 2012'de hayata gözlerini yuman Ediz Bahtiyaroğlu için 16 Eylül 2012'de Gençlerbirliği maçında 'Kanatlanıp uçtuğun yerde Bahtiyar ol' koreografisi yapıldı.
  • Spor Toto 1. Lig'de şampiyonluk yarışı veren Eskişehirspor, 19 Mart 2017'de Göztepe'yi konuk etti. Tribünlerde müthiş şov yapılırken, kuzey kale arkasında 'Amigo Orhan' koreografisi vardı.
  • Eskişehirspor, 23 Nisan 2017'de Sivasspor'u ağırlarken maraton tribününde 'Korkmadan çıktık yola', güney kale arkasında ise '1965' koreografileri sporseverlere 'Bu taraftar bu lige fazla' dedirtmişti.

Arma sevdalıları kareografi arşivlerine bir yenisini de Cumartesi günü ekleyecek. Adana Demirspor ile oynanacak maçta görsel şova tanıklık etmek isteyenler stadyumdaki yerini mutlaka almalı.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AVRUPA'DAN FUTBOL
Kaderi değiştirebilecekler mi?
2018-19 sezonu, Avrupa futbolunda ilklere imza atmaya hazırlanıyor. Bazı liglerde zirvede yer alan takımlar, hem kendilerinin hem de liglerinin kaderini değiştirmeye hazırlanıyor… 'Proje takımı' olarak adlandırılan Başakşehir, son 4 sezonda ilk 4'te yer almayı başardı. Abdullah Avcı'nın ekibi, şampiyonluk yaşamış 3 İstanbul takımının şu an en büyük çekincesi. Sezon sonu şampiyon olurlarsa Türk futbolun kaderini değiştirebilirler.

Yunanistan Süper Ligi'nde sıradışı bir şampiyonluk yarışı var. Selanik ekibi PAOK 22 maçta topladığı 58 puanla, Olimpiakos'un 7 puan önünde namağlup lider. PAOK en son 1984-85 sezonunda Walter Skocik önderliğinde şampiyon oldu. 33 yıldır mutlu sona hasret olan Siyah-Beyazlılar, Mircea Lucescu'nun oğlu Razvan Lucescu ile bitime 9 maç kala buna çok yakın. (Bu ligde son 22 sezonun 19'unda Olimpiakos şampiyon oldu)

Belçika'da en son 2010-11 sezonunda Frank Vercauteren önderliğinde şampiyon olan Genk, 7 sezon sonra tekrar ipi göğüslemeye hazırlanıyor. Anderlecht, Club Brugge ve Standard Liege gibi köklü takımların yer aldığı ligde en yakın rakibinin 8 puan önünde lider olan Genk, saha içi ve saha dışı yapılanmasıyla sanırım şampiyonluğu hakediyorlar. (Anderlecht'in 34, Club Brugge'nin 15 şampiyonluğunun bulunduğu ligde Genk'in 3 şampiyonluğu var)

Futbolun beşiği İngiltere'de sert bir şampiyonluk yarışı var. Haftalardır liderlik koltuğunda yer alan Liverpool, Leicester ve West Ham beraberlikleriyle takipçisi City'ye yakalandı. Klopp'un öğrencileri Manchester City'nin bir puan önünde lider. Son olarak 1989-90 sezonunda Sir Kenny Dalglish'le şampiyonluk yaşayan Liverpool, 28 yıl sonra tekrar aynı başarıyı sergilemek istiyor. Buna bu kez ciddi anlamda yakınlar.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Haftanın Olayı
Gazişehir FK maçında iyi bir performans sergileyemeyen İbrahim Halil Öner, sosyal medya üzerinden gelen aşırı tepkilerden sonra sosyal medya hesaplarını kapattı.

Haftanın Sözü
'Bugün Eskişehirspor'da neyi hayal ediyor ve neyden korkmuyorsak bu çocuklar sayesinde. Posterlerini duvarlara asın, isimlerini unutmayın ve onları kırmayın'
Fuat Çapa
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------