Milli Eğitim Bakanlığı, küresel tehdit haline dönüşen koronavirüs (covid-19) nedeniyle, 'doğru bir yaklaşımla' ülke genelindeki tüm okulların tatil edilmesini kararlaştırdı.
Tatil süresinin bitişi ile ilgili belirsizlik, doğal olarak çocuklarımızın eğitimi açısından bazı tedirginlikler yaratabilir. Ancak, unutmayalım ki, çağdaş toplumlarda insan hakları konusunda en başta kabul edilen hak, sağlıklı yaşama hakkıdır. Çünkü eğitim de dahil tüm alanlarda, her türlü eksiklik zaman içerisinde giderilebilir, ancak kaybedilen canları geri getirmek olanaksızdır. Bu nedenle; alınan önlemlerin yaşama geçirilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması önemli bir yurttaşlık görevidir.

TÜRKİYE SANAL EĞİTİME HAZIR MI?
İlk ve orta dereceli okullarda öğrenim gören öğrencilere 23 Mart'tan itibaren sanal eğitim uygulanacak.
Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT, bu mücadele sürecinde önemli bir rol üstlenerek, öğrencilere uzaktan eğitim verilmesini sağlayacak.
Tanıtım videoları ile bazı örnek ders anlatımlarını inceledim; kısa sürede yapılabileceklerin en iyisinin yapılmaya çalışıldığı izlenimini edindim.
Özellikle lise programlarında çok gerekli olmayan bazı dersler yine 'dayatılmış' gibi görünse de; programlar zamanlama ve içerikler bakımından genel anlamda başarılı. Zaten gün; yapıcı uyarıların dışında 'abartılı eleştiriler' günü değil.
Bu programların hazırlığında 'emek' açısından en büyük pay, belli ki yine 'çoğu gönüllü' öğretmenlerimize düşmüş.
EBA'ya erişimde kullanılmak üzere 8 GB ücretsiz internet verilmesi çocukları oldukça sevindirdi. Ancak TRT devreye sokulmasaydı programların tüm öğrencilere erişiminde ciddi sıkıntılar yaşanabilirdi.
TRT'de birdenbire 10 stüdyo kurulması ve 6 kanal yaratılması takdirle karşılanırken; 'Acaba bu yıl artık okullar açılmayacak mı?' sorusunu da beraberinde getirdi.

HERKESİN SORUMLULUĞU VAR!..
Yaşadığımız bu olumsuz süreçte velilere de düşen görev ve sorumluluklar var. Veliler ve öğrenciler sanal eğitimi ciddiye almak zorundalar.
Evlerde, öncelikle çocukların ders programlarını doğru izleyebilmeleri için uygun çalışma ortamı oluşturulmalıdır. Bu süreç bir tatil değildir ve uzun sürme olasılığı çok fazladır. Bu nedenle, tatil havasına girmiş öğrenciler dersleri izlemeye ikna edilmelidir.
Bu eğitimde öncelik televizyonlarda olmasına rağmen; cefakar öğretmenlerimizin, EBA sisteminde bulunan; kendi sınıflarını sanal olarak toplayıp ders ve ödev konusunda iletişim kurabilme olanağını kullanmaları büyük yararlar sağlayacaktır.
Yoksulluk sınırının altında yaşayan ailelerin çocukları okul müdürlükleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenmeli, internet ve televizyon kanallarına erişim olanakları sağlanmalıdır. Belirlenen dezavantajlı çocuklarımıza, planlı çalışmalarla gerekli destek sağlanmalıdır.
Okulların tatil edilmesi nedeniyle, 'sözleşmeli öğretmenler de dahil' olmak üzere tüm eğitim emekçilerinin maddi kayıplara uğramaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

EN GERÇEK YOL GÖSTERİCİ...
İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin virüs nedeniyle yere çakılışını üzüntü ile izliyoruz.
Resmi verilere göre Türkiye'de korona kaynaklı vaka sayısı ve kayıplardaki artış hızı birçok ülkeye göre oldukça yavaş seyrediyor. Umarım, önümüzdeki günlerde de aynı düşük seviyede kalır.
Bu günlerde bazılarının 'Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir' diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü daha iyi anladıklarını umuyorum.
Koronavirüsle mücadelede olağanüstü fedakarlık ve sabırla görev yapan başta her kademedeki sağlık personeli olmak üzere tüm görevlilere teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.