Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ev sahipliği yaptığı 'CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanlarının Eskişehir Buluşması'nda' CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları bir araya geldiler.
Toplantının sabahki açılış toplantısına katıldım. Organizasyon mükemmeldi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Deniz Kaplan, Ali Rıza Saltık, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen ve diğer belediye görevlileri organizasyonun aksaksız sürmesi için yapılması gereken ne varsa yapmak için koşuşturduklarını gördüm.
Bu arada konuk belediye başkanlarının özel kalem müdürleri ile danışmanları ile ayaküstü sohbet ettim.
Hepsi de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonun mükemmel olduğunu, hiçbir aksama ve sorun yaşanmadığını söyleyerek ev sahibi Yılmaz Büyükerşen ile belediye çalışanlarına teşekkür ettiler.
* * *
Ülke gündemindeki son gelişmeleri değerlendirmek ve çözüm önerilerinde bulunmak amacıyla Eskişehir'de Başkan Yılmaz Büyükerşen'in ev sahipliğinde yapılan buluşmaya Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar katıldı.
Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer mazeretlerinden dolayı katılmadılar.
U şeklindeki masanın kısa tarafında oturan ev sahibi Yılmaz Büyükerşen'in sağında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, solunda ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mahsur Yavaş vardı.
* * *
CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları toplantıdayken eşleri için de özel bir organizasyon hazırlanmış.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu, Eskişehir Kurtuluş, İmren Erşen Oya, Odunpazarı Modern Müzelerini, daha sonra Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı içerisindeki Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi ve park içerisinde panoramik gezi ile Hayvanat Bahçesini de gezdiler.
Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezindeki Yansımalar sergisini ziyaret ettiler. Kent Park'taki Olimpik Yüzme Havuzunda Su Balesi gösterisini izlediler. Kent Park içindeki Kırım Çibörek'cisinde Eskişehir'in meşhur 'ciböreği' ikram edildi. 'ENERJİ VE AKARYAKIT
GİDERLERİ TAHAMMÜL EDİLEMEZ HALE GELDİ'
Toplantının sabahki açılış konuşmasını ev sahibi Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptı.
Büyükerşen konuşmasında ülkede yaşanan sıkıntılara vurgu yaparak, belediyelerin yaşadıkları sorunları ve iktidardan beklentilerine vurgu yaptı.
Şunları söyledi:
'Büyükşehir Belediye Başkanları olarak düzenli aralıklarla gerçekleştirdiğimiz
toplantılarımız için Cumhuriyet aşığı, Anadolu'nun çağdaş şehri Eskişehir'de bir araya gelmekten dolayı çok mutluyuz. Toplantımızda belediyecilik çalışmalarımızda iş birliği kararlılığımızı bir kez daha vurgularken; mevcut ekonomik tablo, yoksulluk, akaryakıt ve katlanılamaz hale gelen enerji giderleri başta olmak üzere artan maliyetler ve ekonomik krizin boyutlarını ele aldık. Akaryakıtta ardı ardına gelen zamlar ile toplu ulaşımda artık otobüslerin, dolmuşların, taksilerin tekerinin döndürülemez olduğunu görmekteyiz. Maliyetlerdeki inanılmaz artışa karşın hükümetin bu alanda belediyelere ek kaynak ayırması, akaryakıt konusunda destek sağlanması, ÖTV ve KDV'nin kaldırılması tekliflerinin dikkate alınması gibi konularda çalışma yapılması gerekmektedir. Su temini ve toplu taşıma başta olmak üzere, üretilen hizmetlerin tümünde enerji ve akaryakıt giderleri tahammül edilemez hale gelmiştir. Özellikle son dönemlerde ülkenin içinde bulunduğu hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşın yaşam koşulları daha da kötüleşirken, CHP'li belediye başkanları üzerinden medyada sürekli suni siyasi gündemler yaratılmasını manidar ve art niyetli görmekteyiz.
TARIM ALANLARI, KONUT VE SANAYİ ALANLARINA ÇEVRİLİYOR
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şehirlerin tek tipleşmesi ve kontrolsüz göçe de şu sözlerle dikkat çekti:
'Şehirler tek tipleştiriliyor. Şehirlerin kontrolsüz bir şekilde büyüyor. Belediyeler tarafından onaylanmayan şehircilik projelerinin bakanlık tarafından yapılıyor. Hayatında Eskişehir'i veya Hatay'ı ya da Tekirdağ'ı bir kere bile görmemiş olanlar, oturup bilmedikleri, görmedikleri, yaşamadıkları şehirler için Ankara'da imar planları üzerinde bireysel kararlar veriyorlar. Bu da şehirlerin, düzenli ve istikrarlı büyümelerini engelliyor. Yine vermek istediğim bir örnek, TOKİ Projeleri. TOKİ, hazırladığı tek tip projeleri tüm şehirlere uygulayarak, birbirlerinin aynı şehirler yaratıyor. Şehirleri, 'tek tipleştiriyorlar.' Ormanlar yok edilip, beton ormanları yaratılıyor. Tarım alanları, konut ve sanayi alanlarına çevriliyor. Su kaynaklarımız hızla kirleniyor ya da tükeniyor. Havamız kirleniyor, topraklarımız zehirleniyor. Sanayileşmeye hiç bir şekilde karşı olmamakla birlikte, yeşil sanayileşmeden yana tavır alınması gerektiğini, bunun da üzerinde önemle
durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.
Belediye meclislerinde halkın yararına olan projelerin kasten engellenmesi, sorunlara çözüm aradıklarını söyleyenler için gerçek bir samimiyet testidir. Bizlere güvenerek Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini veren değerli halkımız umutsuz olmasın. Ülkemizdeki hayat pahalılığı ve siyasal krizlere rağmen bu karanlık günleri birlikte aşacağız. Büyükşehir Belediye Başkanları olarak halkımızın üzerine çöken kara bulutları dağıtmak için hep birlikte canla başla, yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz.'
* * *
Son olarak konuk belediye başkanları ile eşleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin organize ettiği 'büyük buluşmadan' memnun ayrıldıklarını düşünüyorum.
Yazımın başında belirttim. Organizasyon mükemmeldi.
Özellikle toplantıya katılan CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanlarının eşleri, illerinde Eskişehir'i anlatarak şehrimizin reklamını yapacaklarını düşünüyorum.
TÜLOMSAŞ ÜRETİYOR ESKİŞEHİR KAZANIYOR
Yazılarımda çok eleştirdiğim TÜRASAŞ'dan geçtiğimiz hafta içerisinde gönderilen bilgilendirme yazısına yer vermiştim.
Doğrusu gönderilen bilgilendirme yazısı beni tatmin etmedi. TÜLOMSAŞ döneminde gerçekleştirilen üretimlerin gerçekleştirilememiş olması dikkatimi çekti.
İnşallah gelecekte TÜRASAŞ, bilgilendirme yazısında vurgulandığı imalatları gerçekleştirir. Hem Eskişehir hem de Türkiye kazanır.
Geçmişte TÜLOMSAŞ iki kez Türkiye'nin 3n büyük 500 kuruluşu arasına girmeyi başarmıştı.
Bakalım ileriki yıllarda TÜRASAŞ bu başarıyı yakala bilecek mi?
TÜLOMSAŞ DÖNEMİNDE 896 LOKOMOTİF 10 BİN VAGON ÜRETİLMİŞTİ
Eskişehir'in köklü kuruluşlarının başında gelen TÜLOMSAŞ, 120 yılı aşan tecrübesi ile ülkemizin demiryolu araçlarının üretim, bakım ve onarım ihtiyaçlarını karşılayarak,
sektörde önemli bir misyonu yerine getirmektedir.
500 bin m2'lik acık ve yaklaşık 195.000 m2'lik kapalı alana sahip olan TÜLOMSAŞ
5 ana, 2 yardımcı fabrika ile faaliyetlerine devam etmekte idi. Fabrika 'da Dizel
Elektrikli, Elektrikli ve Dizel Hidrolik Lokomotifler ile çeşitli tipte Yük Vagonları ve bu ana ürünlere ait alt komponentlerin üretimleri ile bakım onarım ve revizyonları yapılmakta idi.
10.532 vagon üretilmişti.
* * *
Cumartesi günü havanın yağışlı olması nedeniyle evdeki eski gazete ve dergileri karıştırdım. Eskişehir Ticaret Odası'nın Ocak 2017 sayında TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı'nın makalesi gözüme çarptı. Dergi muhtemelen TÜRASAŞ Bölge Müdürlüğünün arşivinde veya kütüphanesinde de vardır.
TÜRASAŞ Bölge Müdürü ile üst düzey yöneticilerinin ETO'nun ocak 2017 sayılı dergisindeki o günkü Genel Müdür Hayri Avcı'nın bu makalesini okumalarını öneririm.
* * *
Makale uzun. İki bölüm halinde köşemde yer vereceğim. TÜRASAŞ'dan gelen bilgilendirmeyi okuyan okurlarım Hayri Avcı'nın bu makalesini de okuyup karşılaştırma yapacaklarını umuyorum.
TÜLOMSAŞ'İN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ
Tecrübesi, bilgi birikimi ve kabiliyetleri ile demiryolu araçları üretiminde ülkemizin önemli kuruluşu olan TÜLOMSAŞ, şehrimizin ve bölgemizin demiryolu araçları sektöründe gelişmesi ve uzmanlaşması, tedarikçi şirketlerimizin uluslararası alanda rekabet edebilir seviyeye ulaşması amacı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
Raylı Sistemler Kümelenmesi
TÜLOMSAŞ demiryolu sektöründe önemli projelere de onculuk etmiştir.
Bu kapsamda 2011 yılında;
* İşbirliği ve paylaşım,
* Bilgi ve kaynakların eşgüdümlü
yönetimi,
* Yeni projeler, ürünler ve hizmetler
ile yeni pazarlar oluşturma,
* Ortak yarar oluşturma,
* Bölgemizin demiryolu araçları üretim, tasarım, Ar-Ge ve Test Merkezi olması amacı ile ESO, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve sektörde faaliyet gösteren
kuruluşlar, sektörün gelişimine katkı verecek gerçek ve tüzel kişiler ile
birlikte Türkiye'nin ilk Raylı Sistemler Kümelenmesi (RSC) TÜLOMSAŞ'ın liderliğinde kurulmuştur. Kümenin misyonu Raylı Sistemler Sektöründe ulusal ve uluslararası çerçevede ARGE ve inovasyon nitelikleriyle katma değerli tasarım ve üretim yapılmasını sağlamaktır.
Yan sanayi geliştirme faaliyetlerimiz
Emek yoğun işlerin yan sanayiden temin edilmesini hedefleyen 'Yan Sanayi Geliştirme Programımız' kapsamında, aktarılan kaynak miktarında önemli artışlar elde edilmiş, urun yerli oranlarının artırılmasına önem verilmiştir.
TÜLOMSAŞ demiryolu araçları üretim, bakım ve onarım faaliyetleri
kapsamında
Türkiye genelinde 34 ilde, yaklaşık 1000 firmadan mal ve hizmet temin eden TÜLOMSAŞ, Eskişehir de 200 firmadan mal ve hizmet temin etmekte ve istihdama da katkı sağlamaktadır.
(devamı yarın)
ESKİŞEHİR'DE YASAK KONYA'DA SERBEST!
Eskişehir'de 12-15 Mayıs arasında Eskişehir Mola Tesisleri'nde yapılması planlanan Anadolu Fest, Eskişehir Valiliğinin yayınladığı yasak kararı ile iptal edilmişti.
Ardından festival 9-12 Haziran tarihine ertelenmiş, düzenleyiciler tarafından 'Festivalimizi, 9-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirmek üzere yeniden harekete geçtik. Geldiğimiz noktada üzülerek diyalog ve hukuk zeminindeki çabalarımızın çözümsüz kaldığını sizlerle paylaşmak durumundayız. Eskişehir Anadolu Fest biletlerinizi, almış olduğunuz satış noktasına giderek iade edebilirsiniz' açıklamasını yaparak festivalin tamamen iptal edildiğini duyurmuştu.
Eskişehir'de alınan yasak kararına rağmen, aynı ekip ve düzenleyiciler tarafından organize edilen festivalin Konya'da yapılacağı öğrenildi.
Anadolu Fest Organizatörü Serdar Can'ın sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği paylaşımda, Anadolu Fest'in Konya'da yapılacağına yönelik tanıtım bir videosu paylaşılarak, festivalin 29 Eylül- 30 Eylül- 1 Ekim ve 2 Ekim tarihleri arasında bir otelde yapılacağı, detayların çok yakında paylaşılacağı duyuruldu.
'Konya'ya serbest Eskişehir'e neden yasak?'
Eskişehir'de iptal edilen ancak Konya'ya yapılacağı duyurulan bu karar, 'Konya'da serbest de Eskişehir'de neden yasak' sorusunu gündeme getirdi.