Önümüzde Türkiye Şampiyonası var.
Sporcular şampiyonaya büyük bir gayretle hazırlanıyor.
Hazırlanmanın yanı sıra beslenmede büyük önem arz ediyor.
Maç öncesi sporcular ağır besinlerden yiyeceklerden uzak durmalıdır.
Özellikle sıcak yaz aylarında su tüketimine önem verilmeli. Antrenman sonrası kaybedilen sıvı oranını tekrar kazanılmalıdır.
Maç Öncesi Öğün;
Son öğün sindirimi kolay besinler seçilmelidir.
Sindirimi kolay ve enerji verici özelliklerinden ötürü karbonhidrat tercih nedeni olmalıdır.
Yarışma öncesi öğün için şöyle örnekler verilebilir:
Peynirli makarna, şehriye çorbası, komposto, ekmek. Veya derisi soyulmuş tavuk, patates püresi, şeftali kompostosu, meyve suyu ve maden suyu karışımı olabilir. Meyvenin yüksek asit içeriği olmamalıdır (portakal- greyfurt..)
Yarışma öncesi son öğünde posası fazla olan çiğ sebze ve meyve olmamalıdır.
Özellikle selülozik niteliği olan bazı yeşil besinler içine sünger gibi su çekerek çok uzun sürede sindirilirler.
Ayrıca çok yağlı yiyeceklerin de sindirim süreleri uzundur. Bunlardan kaçınılmalıdır.
Maç Sonrası Öğünde Neler Olmalıdır?
Yarışma sonrası öğünde öncelikle vücutta azalan su mineraller yerine konmalıdır.
Yarışmadan 30 dakika sonra su ve 1 saat sonra da süt veya ayran en uygun içecektir.
Kaslarda boşalan glikojen depolarını doldurmak ve kan şeker düzeyini eski düzeyine getirmek için ekmek, pilav, patates, makarna gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler tercih edilmelidir.
Vitamin ve mineral yönünden zengin taze meyve ve sebzeler, sütlü tatlılara ağırlık verilmelidir. Proteinli yiyeceklerden ise tavuk, balık, peynir gibi sindirimi kolay olanlar tercih edilmelidir.
Tüm sporculara bol şanslar diliyorum.