E, hadi o zaman başlasın bisiklet yolları. Bisikletin toplu taşımaya entegrasyonu. Vagonlarda, otobüslerde bisiklet bölümleri. Duraklarda, meydanlarda güvenli bisiklet parkları.
Şu şehrin her caddesinde yüzümüze çarpan bisiklet yasak tabelaları da bi zahmet kaldırılsın, gitsin artık.
Günlerdir içimizden mırıldanarak, sırıtık sırıtık geziniyoruz martın sonu bahar, martın sonu bahar...
İşte oldu. Kazandık. Biz kazandık. Bizimkiler kazandı. Demokrasi, eşitlik, sosyal belediyecilik kazandı. Ekoloji, çevre, doğa kazandı. Sağlık kazandı, ekonomi kazandı…
Bisiklet? Bunların hepsi de bisiklet demek değil mi?
Bisiklet de kazandı mı?
Bisiklete de geldi mi bahar ayları, yoksa hala kara kışa devam mı?
Bekleyip göreceğiz hep birlikte. Seçim boyunca kimse adını anmadı bisikletin. Şimdi, kazandıktan sonra anarlar mı adını, yaparlar mı yolunu?
Yaparlar, yaparlar. Bence yapacaklar. Yapmak zorundalar. Ne benim ne senin için. Kendileri için, hepimiz için, dünya için yapmak zorundalar.
Birçok kez yazdım burada. Sürdürülebilir yaşam yolu bisiklet yolundan geçiyor. Bu İzmir'de, Amsterdam'da, Montreal'de Sanfrancisco'da olduğu gibi Eskişehir'de de böyle.
Diliyorum bir an önce gelir bisikletin de bahar ayları.
***
CRİTİCAL MASS ESKİŞEHİR
Her ayın son Cuma günü bir grup bisikletli Espark'ın önünde toplanıyor. Üç yıldır yapılan eylemin bu ay 27'ncisi yapıldı. Amaçları bisikletin yol hakkını savunmak, trafikte biz de varız demek.
Dünyanın birçok kenti ile eş zamanlı yapılan eylem ilk 1992 yılında Sanfrancisco'da başlamış. Bugün özellikle Amerika, Kanada ve Avrupa'nın büyük kent merkezlerinde binlerce bisikletlinin katılımıyla yapılıyor. Türkiye'de İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Manisa, Bergama eylemin düzenli olarak yapıldığı başlıca merkezler.



***

BİSİKLOPEDİ
KATLANIR BİSİKLET
Gidilen her yere bisikletini götürmek isteyenlerin çözümü katlanır bisiklet. Otobüste, trende, gemide ve uçakta, kısacası her ulaşım aracında kolaylıkla taşınabilir katlanır bisikletler. Günlük giysilerle rahat kullanılır. Birkaç saniye içinde basit hareketlerle katlanır. Alışveriş merkezlerine, markete, okula, işe kısaca her yere girip elde iterek gidilebilir. Yürüme hızında rahat sürüş şansı kaldırımlarda yayaları rahatsız etmeden yol almayı mümkün kılar.



***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
3 Mart
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
4 Mart
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
29 Mart
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00

***

BİLMECE / GÜLMECE
Sindrella bir bisiklet yarışını neden kazanamaz?
At arabası için kabak kullanırsa bisiklet yarışını nasıl kazansın 🤣