1960'lı yıllarda bazı gazeteler ya da dergilerde yayınlanan meşhur pehlivanların güreş tutmalarını anlatan yazı dizileri vardı.

İLK ATEŞ İLE BAŞLADI
Güreş tutan iki pehlivandan birisi yazının sonlarında tam kündeye getirmiş diğer pehlivanı tuş etti edecek, ancak ertesi gün bir bakmışsınız öbür pehlivan bir karşı hamleyle kurtulmuş bu durumdan… Bu durum günlerce sürerdi. Bu yazı dizilerine pehlivan tefrikası denirdi. Daha sonra ki yıllarda ardı arkası gelmeyen işler için 'Pehlivan tefrikasına döndü' tabiri kullanılmaya başlandı. Bu tabir, genellikle anlattıklarının sonu gelmeyen pek de aslı astarı olmayan kişilerin ifadeleri için kullanılır. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen 1999 yılında DSP'den Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Aynı partiden İsmail Haşim Ateş Odunpazarı, Ahmet Ataç Tepebaşı Belediye Başkanı oldu. Ben o yıllarda Belediye Meclisini muhabir olarak takip ediyordum. Büyükşehir Meclisi'nde sadece bir DYP'li Üye (İmdat Akış) vardı. O da zaten muhalefet etmiyor, Yılmaz Hoca'nın aldığı tüm kararlara 'Evet' diyordu. Bir-iki yıl içerisinde Aynı partiden olmalarına rağmen, Büyükerşen ile İsmail Haşim Ateş'in arası bozuldu. Ateş ve onunla birlikte hareket eden üç Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Büyükerşen'e karşı mecliste sert muhalefet yapmaya başladı. Büyükerşen-Ataç bir tarafta Ateş diğer taraftaydı. O yıllarda Büyükerşen-Ateş kavgaları gazetelerin manşetlerini süslüyordu.

KİŞİLER
DEĞİŞİYOR
2004 Yerel seçimlerinde DSP iki alt belediyeyi kaybetti. Sadece Büyükşehir'i aldı. Bundan dolayı Yılmaz Hoca AK Partililerin fazla olduğu meclisle çalışmak zorunda kaldı. O dönemde de Murat Canzözer, Ayşe Fert Dökmeci ve Tacettin Sarıoğlu'nun sert muhalefetiyle mücadele etti. Kavgaların yaşanacağı toplantılara Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın katılmaması dikkat çekiyordu. 2009 -2014 yıllarında Ahmet Süzer, Zihni Çalışkan ve Tuncer Köküer mecliste AK Parti muhalefetinin etkili isimleriydi. 2014-2019 yılları arasında Mustafa Birsen, Ahmet Yapıcı ve Mustafa Önder Yılmaz Hoca'ya karşı bu görevi üstlendiler. 2014-2017 yılları arasında Yılmaz Hoca'ya sert muhalefet yapan Mustafa Önder, suyun karşı yakasına yani CHP'ye transfer oldu. Daha önceki yıllarda eleştirdiği uygulamaların savunucusu oldu. 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra Murat Özcan ile Mustafa Birsen sert muhalefet yapıyor. Anlayacağınız 2004 yerel seçimlerinde başlayan Yılmaz Büyükerşen- AK Parti çekişmesi 'Pehlivan Tefrikaları' gibi bugünde sürüyor. Büyükerşen yerinde dururken, karşısındaki isimler değişiyor.

HAVALANI-STAD-GAR
16 yılda meclisteki tartışmaya konu olan başlıca olaylar şöyle sıralanıyor; 'Havaalanını doğuya mı batıya mı uzayacak? Stadyum Muttalip'a mı yoksa Sazova'ya mı yapılsın? Yeni gar binası yerine mi yoksa, Şeker Fabrikası yanına mı yapılsın? Borabey Göleti yanında yapılan kaçak yapılar yıkılsın mı yıkılmasın mı? Pütün Sokak yıkılsın mı yıkılmasın mı?Aşağı Ilıca Barajı kentin su ihtiyacını karşılar mı karşılayamaz mı? Yeşiltepe'de kat arttırımı yapılacak mı yapılmayacak mı? Yeni otobüsler alınsın mı alınmasın mı? Suya yüzde 60 zam yapılmalı mı yapılmamalı mı?' Bu tartışılan konular ne oldu? Mesala havalanının doğuya veya batıya uzatılması o kadar fırtına kopartılacak kadar önemli değilmiş. Anlaşılan Büyükerşen görevde kaldığı sürece onunla AK Partiler arasındaki 'Pehlivan Tefrikaları' devam edecek. Ancak Yılmaz Hoca tüm engelleme çabalarına rağmen projelerini yapmaya devam edecek.
--------------------------------------------------------------
Garajda bekleyen Lamborghini

Anadolu Üniversitesi Rektörü Şafak Ertan Çomaklı dün ESGROUP'u ziyaret etti. Kampüste yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Çomaklı; 'Anadolu Üniversitesi garajda bekleyen Lomborghini veya Ferraridir. Biz yakıtını suyunu vererek, bu lüks aracı garajdan çıkarttık' dedi. Anadolu Üniversitesi bünyesinde açılan Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM), kurulduğu günden bu yana çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Çomaklı, çok önem verdiği projeyle ilgili bilgiler verdi. Çocukların dijital ortamda korunmaları için programlar hazırladıklarını ifade eden Çomaklı; internet ortamında sakıncalı oyunları belirlediklerini söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak; lise öğrencilerini siber güvenlik, kişisel verilerin korunması ve dijital dünyada oluşan her türlü tehlikeye karşı korunmaları için bilgilendirdirdiklerini kaydetti. Sosyal medyayı bilinçli kullanmaları için gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi. Anadolu Üniversitesi'nde 22 bin öğrencinin olduğunu ifade eden Çomaklı, bunların 12-15 bini aktif. Kendisi göreve gelmeden önce üniversite kulüplerinde 170-200 öğrencinin yer aldığını belirtti. Öğrencilere yeni kulüpler kurdurarak, 2,5 yı içerisinde 500 etkinlik düzenlediklerini ifade eden Çomaklı; bunlara 7 bin öğrencinin katıldığını söyledi. Üniversitenin asıl sahibinin öğrenciler olduğunu vurgulayan Çomaklı, onların sosyal sermayesi için çalıştıklarını vurguladı. Üniversitede Eskişehirspor taraftar grubu olan 'Üni ES ES' e kampüste yer verdiklerini belirten Çomaklı; onlara deplasman maçları için otobüs ve düzenleyecekleri kitap yardımı kampanyasına destek olacaklarını ifade etti. 5 Eylül 2018'de Anadolu Üniversitesi Rektörü olan Çomaklı, öğrenciyi merkeze alan çalışmalarıyla öne çıkıyor. Bundan dolayı da kamuoyunda takdir topluyor...
------------------------------------------------
NOSTALJİ
ANAVATAN'IN SON DEMLERİ

Yıl 2004. 15 yıl önce. Anavatan Partisi'nin çökme sürecinin yaşandığı yılllarda partinin güçlü isimleri Mustafa Balcılar, İbrahim Yaşar Dedelek, merhum Sezai Aksoy, Selçuk Erşan ve İbrahim Kökdere birlikteler.

BALCILAR DÖRT
DÖNEM SEÇİLDİ
1983 yılında merhum Turgut Özal tarafından kurulan Anavatan Partisi Türkiye'de 8 yıl tek başına iktidar oldu. (1983-1991) 1991-1995 yılları arasında Ana Muhalefet partisi oldu. 1995-2002 yıllarında kurulan koalisyon hükümetlerinin büyük çoğunluğunda yer aldı. 2002 seçimlerinde baraj altı kaldı. 2009 yılında DYP-Anavatan Partisi birleşti. Demokrat Parti oldu. 1951 yılında Sivrihisar'da doğan Mustafa Balcılar 32 yaşında Anavatan Eskişehir Milletvekili seçildi. (1983) 1983'den 1999'a kadar dört dönem milletvekilliği yaptı. Partinin en şaşalı dönemlerinde milletvekilliği yaptı. 1951 yılında Eskişehir'de doğan İbrahim Yaşar Dedelek 1991 yılında DYP'den Eskişehir Milletvekili seçildi. 1993 yılında Genel İdare Kurulu'na seçildi. 1995 yılında DYP'den yine milletvekili seçildi. Ana-Yol Hükümeti'nde Devlet Bakanı oldu. Anavatan Partisi'ne geçti. 1999 yılında Anavatan Partisi'nden milletvekili seçildi. Meclis Grup Başkan Vekilliği yaptı. 2007 yılında Genç Parti'den milletvekili adayı oldu. Ama seçilemedi. 2010 yılında MHP'ye geçti. Daha sonra politikayı bıraktı.

BELEDİYE
BİNASINI YAPTI
Merhum Sezai Aksoy ağabeyi Hüseyin Aksoy, merhum Turgut Özal'ın Özel Kalem Müdürüydü. 1984 yılında Anavatan Partisi'nden Eskişehir Belediye Başkanı seçildi. 5 yıl başkanlık yaptı. Altyapıya çok önem verdi. Bugünkü Büyükşehir Belediye binasını o yaptı. Ama içinde oturamadı. 1989 seçimlerinde partisi tarafından aday gösterilmedi. O'nun yerine aday yapılan Eskişehirspor Efsanesi Fethi Heper seçimi kaybetti. 2009 yılında vefat etti. Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Selçuk Erşan Anavatan'da uzun yıllar İl Başkanlığı yaptı. Çok istemesine rağmen milletvekili olamadı. Ziraat Odası seçimlerinde de başkanlığa aday oldu. Ama seçilemedi. Dedelek Anavatan'a geçmemiş olsaydı, belki de 1999'da milletvekili seçilebilirdi. İbrahim Kökdere Anavatan'da Merkez İlçe ve İl Başkanlıkları yaptı. 2009 yılında DSP'den Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi oldu. Daha sonra Yılmaz Büyükerşen ile birlikte CHP'ye katıldı. 30 Mart 2014'te ve 31 Mart 2019'da CHP'den yeniden Tepebaşı Belediye Meclis Üyesi seçildi.
-----------------------------------------
FIKRA
Alışkanlık

Patron inşaatında çalıştırdığı işçisine haftalığını ödedikten sonra işçi '200 lira eksik verdiniz' demiş. 'Seni uyanıııkk..!' diye cevap vermiş patron, 'Geçen hafta bilerek 200 lira fazla verdim, gıkını çıkartmadın ama?' İşçi boynunu büküp 'Hatalı ödeme bir kereye mahsus olabilir efendim' demiş 'Ama bunu alışkanlık haline getirdiğinizi hissettim, sadece o nedenle uyarmak istedim, o kadar..!'