Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle yaklaşık 1,5 yıla yakın işyerlerini kapatmak zorunda kalan küçük esnaf ve sanatkarlar pandemiden en çok etkilenenlerin başında geliyor.

Kapalı kaldıkları sürece devletten küçük küçük destekler alan ancak bu desteklerin kira ve işletme masraflarına yetmediğinden yakınarak vergi başta olmak üzere bazı indirimler talep etmişlerdi.

Koronavirüs aşısının bulunması insanların büyük çoğunluğunun iki ve üçüncü aşılarını olmalarıyla birlikte işyerlerini açıp pandemi döneminde yaşadıkları ekonomik sıkıntıyı aşmaya çalışıyorlar.

1,5 yıl işletmesi kapalı kalan büyük ekonomik bunalım yaşayan küçük esnaf ve sanatkarlar tam 'işler açıldı kayıplarımızı gidermeye çalışıyoruz' derken bu kez başka krizle karşı karşıya kaldılar.

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun son üç ayda peş peşe üç kez faiz indirmesiyle dövizin tavan yapması girdilerinin kiminde yüzde 50 kimisinde yüzde yüze varan zamlar sonucu kazançlarının düşmesiyle yeniden ekonomik bunalıma girdiler.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken başta olmak üzere tüm meslek odaları başkanları Cumhurbaşkanı Hükümet Kabinesini oluşturan bakanlardan ve cumhurbaşkanından başta vergi indirimi olmak üzere kullandıkları elektrik, su, doğalgazın da kendilerine farklı tarife ile verilmesini talep ediyorlar.

* * *

Hani bir söz var:

'İsteyenin bir yüzü kara vermeyenin iki yüzü kara' diye.

'Bir kimseden bir şey istemek zorunda kalan kişi, çok utanır ama onun isteğini yerine getirmeyen kişinin daha çok utanması gerekir anlamında söylenir.'

Bakalım küçük esnaf ve sanatkarların taleplerine AK Parti nasıl yanıt verecek?

TBMM'DE ESKİŞEHİR'İ 9 DEĞİL 10 MİLLETVEKİLİ TEMSİL EDİYOR

'Adım adım Anadolu programı' kapsamında Eskişehir'e de uğrayan MHP heyeti oda başkanlarını da ziyaret etti. Başta ekonomi olmak üzere yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi alışverişi yaptılar.

Heyetin başı MHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. İzzet Ulvi Yönter ile birlikte MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İl Başkanı İsmail Candemir ve MYK Üyeleri son olarak Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ve Yönetim Kurulu Üyelerini ziyaret etmişler.

İzzet Ulvi Yönter her ne kadar İstanbul Milletvekili olsa da Eskişehirli.

Anne babası Eskişehir'de ikamet ediyor.

Milletvekili ve MHP'de üst düzey görevler almadan önce kendisi de Eskişehir'de ikamet ediyordu.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici ile CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel'i de sayarak 'Eskişehir'in 9 milletvekili var' diyebiliriz.

TBMM'de Eskişehir'i temsil eden 9 vekilimiz bulunuyor' derken pek çoğumuz İzzet Ulvi Yönter'in her ne kadar Emirdağ kökenli olsa da Eskişehirli olduğunu bilmeyiz. Aslında parlamento çatısı altında Eskişehir'i 9 değil 10 milletvekili temsil ediyor.

ESNAF VE SANATKÂRLARIN SIKINTILARINI DİNLEDİLER

'Adım adım Anadolu programı' kapsamında Eskişehir'e gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı ve heyet başkanı İzzet Ulvi Yönter ile heyet üyeleri Esnaf Sanatkarlar Birliği Başkan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etmiş.

Birlik Başkanı Ekrem Birsen, pandemi sürecinde esnaf ve sanatkarların yanında olan ve çeşitli desteklerin hayata geçirilmesinde katkı sağlayan MHP teşkilatına teşekkür etmiş. Birsen, ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle fiyatlara meydana gelen aşırı artışın esnaf ve sanatkarları olumsuz etkilediğini, döviz kurlarındaki yükselme ile artan fiyatların, dövizin geri çekilmesine rağmen olması gereken düzeyde azalmadığını belirterek bu konuda yasal bir düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiğini talep etmiş.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter de, esnaf ve sanatkarların sosyal ve ekonomik olarak ülke için önemine değinerek, ekonomik istikrar sağlanmasında esnaf ve sanatkarların büyük rol oynadığını belirtmiş.

Özellikle son günlerde yaşanan fiyat artışlarıyla mücadele de, esnaf ve sanatkarların kar oranlarını bir miktar düşürerek fahiş fiyatlarla mücadelede ulusal ekonomiye destek vermeleri gerektiğini ve ayrıca MHP Genel Merkezinin esnaf ve sanatkarlara yönelik bir çalışmanın yaptığını da hatırlatmış.

* * *

İzzet Ulvi Yönter, MHP Genel Merkezinde esnaf ve sanatkarlar üzerine nasıl bir çalışmanın yapıldığı ve içeriği hakkında bilgi vermemiş.

Demek ki çalışma henüz olgunlaşmamış.

Keşke ara başlıklar halinde bu çalışmanın içerisinde neler olduğu konusunda bilgiler vermiş olsaydı da hem esnaf ve sanatkarlar hem de kamuoyu bilgi sahibi olsaydı.

Çalışma ne zaman sonuçlanacak? Tasarı mı olacak? AK Parti Grup Başkan Vekili veya Genel Başkan Yardımcılarına konu hakkında bilgi paylaşımı yapılıp yapılmadığını da bilmiyoruz.

AK Parti'nin çalışma hakkında bilgisi olmadan komisyona ve sonrası TBMM Genel Kuruluna gelmeyecektir herhalde.

* * *

SAYIN SAKALLI TRABZON DOSYASINA ODAKLANIN

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sakallı'ya 2019'da yapılan kendisinin de Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu seçim döneminde düzenlediği bir basın toplantısında 'Eskişehirspor ile ilgili düşünceleriniz nedir, Bir projeniz var mı?' Diye sormuştuk.

Seçimi kazanması halinde Eskişehirspor'a yapacağı projeleri tek tek sıralamıştı.

Yani bir takım sözler vermişti.

Verdiği sözleri aşağıda yazacağım.

Belediye Başkanı seçilemeyince o sözlerde unutuldu!

Unutması da doğal karşılandı.

Çünkü vermiş olduğu sözlerin çoğu belediye imkanlarıyla yapılacaktı.

İki dönem üst üste Odunpazarı Belediye Başkanlığı yapan bir dönem aradan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı adayı yapılan Burhan Sakallı, seçimi kazanamayınca bir süre sonra Ordu Belediye Başkanı eski Bakanlardan Dr. Hilmi Güler'in danışmanı oldu.

24 Mart 2021 tarihinde yapılan AK Parti 7'nci olağan Büyük Kongresinde Merkez Karar Yönetim Kurulu'na girmeyi başardı.

Sakallı MKYK üyesi olduktan 7 ay sonra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı danışmanlığından istifa etti.

İstifasından sonra hakkında 'Eskişehir İl Başkanı' veya 'Bakan Yardımcısı' olacağı söylentileri şehirde dolaşmaya başladı.

'Eskişehir İl Başkanı' olacağı söylentilerinin doğru olmadığını söyledi.

Ancak siyasette zaman zaman 'olmaz' denilenlerin olduğunu görüyoruz.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisini makamına davet ederek 'seni Eskişehir İl Başkanı olarak görevlendirdim' dese karşı çıkacağını pek sanmıyorum.

'Emir büyük yerden geldi' diyerek kabulleneceğini düşünüyorum.

Hep derler ya 'görev istenmez verilir' diye.

Eğer AK Parti il ve Odunpazarı, Tepebaşı teşkilatlarında bir değişim yapılacaksa bunun 2022'de 'erken seçim' düşünülüyorsa yeni yılın Mart-Nisan aylarında, zamanında yapılması halinde 2022 yılının son aylarında yapılacağını düşünüyorum.

Bugünden bir değişim yapılırsa daha Odunpazarı, Tepebaşı ve il teşkilatı seçimleri yeni yapıldı.

Teşkilatlar üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

BURHAN SAKALLI'NIN VERDİĞİ SÖZLER

2019 da yapılan yerel seçimler öncesi AK Parti MKYK üyesi Burhan Sakallı, Büyükşehir Belediye Başkanı adayı iken verdiği sözleri hatırlamakta fayda var.

1- Eskişehirspor'un mevcut tüm borçları ödenecek.
2- Tüm altyapı (tesis) sorunları bir yıl içinde çözülecek
3- Kulüp bir daha hiç kimseye muhtaç olmayacak şekilde gelir kaynaklarına kavuşturulacak.
4- Eskişehirspor'un en kısa zamanda kurumsal bir yapıya kavuşturulması sağlanacak.

* * *

Burhan Sakallı'nın vermiş olduğu bu sözlerin üzerinden 2,5 yıl geçti.

Hatta üç yıla yaklaşıyor.

Yukarıda da belirttim.

Belediye Başkanı seçilemeyince projeler başka bahara kalmıştı.

Veya biz öyle sanıyorduk.

Takı Arif Çakır isimli Eskişehirspor taraftarının Sakallı'ya twitter üzerinden yazdığı 'Eskişehirspor'u kurtaracak projelerinizi hayata geçirin' twitine yanıt verene kadar.

O twite yine twit üzerinden, 'O gün verdiğim sözlerin sonuna kadar arkasındayım. Her şeyden bağımsız olarak söylüyorum: Sözüm söz' cevabı verdi.

ZAMAN BU ZAMAN BAŞKANIM

Bende bu köşeden AK Parti MKYK Üyesi Burhan Sakallı'ya şu çağrıyı yapıyorum:

'Sevgili başkanım. Eğer elinizde bir imkan varsa bunu bugün kullanın. Yarını beklemeyin. Sizin de yakından takip ettiğinizi biliyorum. Eskişehirspor'a yardım yapılacak gün tam da bugün. Kulüpten alacakları olanların hemen hemen herkes transfer tahtasının açılması için gereken imzayı verdi. Bir tek Trabzonspor Kulübü diretiyor. 6 Milyon alacağını istiyor. Çok çok zor ama imkansız da değil. Eğer 6 Milyon gibi bir rakamı Ankara, İstanbul'daki yakın çevrenizden bulabilirseniz Eskişehirspor Kulübün transfer tahtasının açılması için en büyük engel ortadan kalkar. Yönetimde transfer tahtasını açarak Siyah-Kırmızlı Kulübü 2. Ligde tutabilir. 3'ncü lige düşmesi halinde kaynak yaratmak çok daha zor. Tekrar ediyorum. O gün bugün. Yarına kalırsa iş işten geçmiş olur.'

* * *

TERZİLERE BAYAN ADAY

Meslek Odaları seçimlerine artık bir ay kaldı.

Bazı başkanlar yeni dönemde aday olmayacaklarını açıkladılar.

Bazıları ise 4'ncü, 5'nci hatta 7-8'nci dönemlerine hazırlanıyor.

Oda Başkanlığı meslek değil ki; ömür boyu yapasın.

Üç dönem normal…

Hadi 4 diyelim.

4'den sonra bir başka meslektaşına 'kaldığımız yerden devam et' diyerek üyeler kimi o koltuğa laik görürse tıpkı sana senden önceki başkanın devrettiği gibi devredersin.

Odalar kimsenin işletmesi değil.

70 yaşına kadar o koltuklarda oturmak doğru değil.

Seçilen, 'Benden sonra gelecek benim kadar iyi yönetemez' düşüncesine kapılıyor.

O koltuğa oturanlar 'günü gelecek bende başkasına devredeceğim' diyebilmeli.

Kendi işletmelerinizde kızınız-oğlunuz eğer yaptığınız mesleği kendilerine meslek olarak seçtiler ise, 'Baba sen artık şu köşeye otur. Bize danışmanlık yap. Yanlış yaptığımızda ikaz et. Artık biz yönetelim' diyorlar.

Sizlerde paşa paşa yıllarca işlettiğiniz işletmelerinizi çocuklarınızın isteği üzerine onlara bırakıyorsunuz.

4 dönemdir oda başkanlığı yapanlar da artık kendi rızaları ile çekilmeli.

Artık çağımız teknoloji çağı.

Çoğunuz gelişen teknolojiye ayak bile uyduramıyorsunuz.

Birileri sizin o oturduğunuz başkanlık koltukları seçimle altınızdan almadan siz 'zamanı geldi bırakıyorum' deyin.

Uzun süre başkanlık yaptığınız oda başkanlığını kendi isteğinizle değil de süresi geldiğinde yeniden aday olup da seçimi kaybederseniz büyük bir travma yaşayabilirsiniz.

Yanlış anlaşılmasın.

Bunu o, şu, bu için yazmıyorum.

O nedenle kimse üzerine alınmasın.

Alınmasın derken bir tek Terziler Odası Başkanı Süleyman Döner'i ayrı tutuyorum.

Süleyman Döner'i yıllar önce tanıdım o zamanda başkandı.

Sanıyorum 2005 yılında başkan oda başkanı oldu.

16 yıldır da başkanlık yapıyor.

Eğer duyumlarım doğru ise 2022'de de aday olacakmış.

Yıllarca yaptınız.

Bırakın da artık biraz da gençler yapsınlar.

Geçtiğimiz hafta bir vesile ile tanıştık.

Geçmişte uzaktan yakından marabalığımız dahi yoktu.

Bay-Bayan terzisi Ebru Sevim Terziler Odası Başkanlığa aday olmuş.

Genç, sempatik ve üniversite mezunu…

Kızım yaşında.

Girişken, sempatik ve güler yüzlü.

Seçimi kazanması halinde neler yapacaklarını kısa sohbetimizde anlattı.

Doğrusu büyük heyecan duydum.

Kazanırsa oda bünyesinde radikal bir değişim ve gelişim yaşanır.

Üyelerle daha çabuk iletişim sağlar.

Oda'da aktif hale gelir.

İşi gücü bırakmış üyeleri dolaşıyor.

Kendisini ve neden aday olduğunu anlatıyor.

Kendisine başarılar diledim.

İlk kez taraf olduğumu açık seçik beyan ediyorum.

Taraf derken gönlüm Ebru Sevim Hanımın seçimi kazanmasından yana.

Kendisine başarılar diliyorum.

İnşallah gönlünden geçen gerçekleşir.

* * *