Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'nda yenilmesi üzerine 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandı. Bu antlaşmanın hemen sonrasında İtilaf Devletleri Anadolu'yu işgale başladılar.
Padişah Vahdettin ve İstanbul hükümeti çaresizlik içinde işgallere seyirci kalıyordu. Vahdettin kurtuluş için İngiliz himayesine girmekten başka çare olmadığına inanıyordu. Ancak, bu durumu kabullenmeyenler de vardı.
Mustafa Kemal Paşa'nın 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan Anadolu'ya geçişi ile başlayan Kurtuluş Savaşı'nın başarıya ulaşması, emperyalistlerin ve yerli maşalarının Anadolu'yu paylaşım hayallerini yerle bir etmiştir. Bu nedenle; emperyal güçlerin, saltanat yanlılarının, hilafetçilerin, gerici ve bölücülerin Cumhuriyetin kurucu kadrolarına saldırıları 100 yıldır sürmektedir.
Çakma tarihçilerden aldıkları püsküllü (!) yalan yanlış bilgiler ile Mustafa Kemal Paşa'nın Kurtuluş Savaşı'ndaki yerini küçültmeye çalışanların uydurduklarının başında; Kurtuluş Savaşı'nı Vahdettin'in başlattığı ve Mustafa Kemal'i bu amaçla görevlendirdiği yalanı gelmektedir.

İŞİN ASLI NEDİR?
Yunanistan, Doğu Karadeniz'de bir Rum Pontus Devleti kurmak istiyordu. Bu amaçla bölgede örgütledikleri Rum çeteleri, yerel halka saldırıyorlardı. Bunun üzerine sahipsiz kalan halk kendi öz savunmaları için yerel direniş örgütleri kurmaya başladı.
İşgalci İngilizler, Yunanlılar ve Rumlar bölgedeki düzenin kendileri açısından bozulmasından tedirgin oluyorlardı.
İngilizler, İstanbul'daki hükümete bir nota vererek Mondros Mütarekesi koşullarına uyulmasını istediler ve 'Eğer siz bu saldırıları ve düzensizliği durdurmakta aciz iseniz, görevi biz üzerimize alacağız' diye tehdit ettiler.
İstanbul hükümeti, İngiliz baskıları karşısında, Samsun yöresindeki durumu yerinde inceleterek gerekli önlemlerin alınmasına karar verdi. 'Bölgede asayişi sağlamak, çatışmaları önlemek ve İngilizleri yatıştırmak için' bölgeye güvenilir ve yetenekli bir generalin gönderilmesi uygun görüldü.

MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN PLANI
Mustafa Kemal, işgal İstanbul'unda bulunduğu 6 aylık sürede bir taraftan Anadolu'ya geçiş yolu üzerine çalışırken bir yandan da Şişli'deki evde gizli görüşmeler yaparak bir 'kurtuluş planı' hazırlıyordu. İşte bu görüşmeler sırasında hükümet ve Genelkurmay'daki nüfuzlu arkadaşlarını devreye sokarak müfettişlik görevini almayı başardı. (İst. Son 6 Ay. A.Coşkun)

PADİŞAH HANGİ GÖREVLERİ VERDİ?

Padişah ve İstanbul hükümetinin Mustafa Kemal Paşa'ya verdikleri başlıca görevler şunlardı;

1- Bölgedeki asayişin düzeltilmesi, asayişsizlik sebeplerinin saptanması.
2- Silah ve cephanenin bir an önce toplattırılıp koruma altına alınması.
3- Şuralar varsa ve asker topluyorsa, bunun kesinlikle engellenmesi.
Görev ve yetkilerden anlaşılacağı gibi, Padişah Vahdettin, doğrudan doğruya İngilizlerin 'notası' ve 'isteği' üzerine harekete geçmiştir.

Vahdettin'in, Mustafa Kemal Paşa'dan istediği ve beklediği Anadolu'da bir direniş başlatmak değil, tam tersine başlamış olan direnişleri etkisiz hale getirmektir.

Mustafa Kemal Paşa, Anadolu'ya geçip de kendisine verilen görevin tam tersine halkı direnişe çağırıp Milli Mücadele'yi başlatınca hemen geri çağrıldı. Geri dönmeyince görevden alındı, rütbeleri, nişanları söküldü, idama mahkûm edildi. Öldürülmesinin dine uygun olduğunu yazan fetvalar yayımlandı.
Tüm bu kararların altında kimin imzası vardı?

100 YIL DEĞİL SONSUZA KADAR.....
19 Mayıs 1919, Ulusumuzun kaderini değiştiren, yolumuzu aydınlatan tarihi bir adım, bir varoluş destanının başlangıcıdır. Bu destanı, kanları, canları pahasına yazanları unutmadık, unutmayacağız.
Bu duygu ve düşüncelerle, tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor; vatanımızın korunması ve demokratik cumhuriyetimizin devamı için canlarını veren tüm Şehitlerimizi, Gazilerimizi ve Mustafa Kemal Atatürk'ü bir kez daha şükran, minnet ve rahmetle anıyorum.