Türklerde müzikle tedavi Türk tarihi kadar eski dönemlere gidiyormuş. Eski Türkler ruh hastalıklarını müzikle tedavi ediyorlarmış.
Korku, heyecan, kuşku ve ruhi bunalımda olanların nabız atışlarındaki değişme ile ruhi huzursuzlukları tespit edilirmiş.
Nabız atışları kontrol edilerek, hastalara çeşitli melodiler dinletilir, hastaya uygun müzik bulunurmuş.
Ayrıca müzik tedavisinin yanı sıra, su sesi ve güzel kokulardan da yararlanılırmış.
Akıl hastalarının Avrupa'da yakıldığı ve tıbbi tedaviye layık görülmediği devirde, Türkler müzikle tedavi ediyormuş. Tarihimize baktığımızda gurur duymamak elde değil.
'Ruhi ve diğer hastalıklara müptela olanların tedavisi için düşünülerek planlanan Edirne'deki II. Bayezit Hastanesi, XVIII. ve XIX. yüzyıllardaki hastane yapılarına ışık tutmuştur. Bu hastanede 6 yaz 6 kış odası vardır. Yaz odalarından birinin musiki salonu olabileceği, hastalar için haftada üç defa düzenlenen konserlerin bu salonda verilmiş olabileceği bildirilmektedir.'
Büyük İslam filozof ve bilginlerinden İbni Sina (980-1037) musiki'nin tıpta oynadığı rolü şöyle tanımlamaktadır. 'Tedavinin en iyi ve en etkili yollarından biri hastanın akli ve ruhi güçlerini arttırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele için cesaret vermek, hastanın çevresini sevimli ve hoşa gider hale getirmek, ona en iyi musikiyi dinletmek ve onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.' İbni Sina'ya göre: ses tonu değişiklikleri insan ruh hallerini belirtir.
Hastalara iyi gelen makamlar;
Büzürk makamı: Ateşli hastalıklara, zihni temizlemeye, vesvese ve korkuyu
İsfahan makamı: Zihin açmaya, zekayı artırmaya, anıları tazelemeye
Irak makamı: Afakana ve dar mizaca
Raks makamı, felce, epilepsiye iyi gelir.
İstafahan makamı, zihni açar, zekayı arttırır, gönül tazeleyicidir, üşüten ve ateş verici hastalıklardan korur.
Rast makamı: Havale ve felce
Zirevkent makamı: Sırt ve eklem ağrılarına
Rehavi makamı: Baş ağrısından uzaklaştırmaya
Neva makamı: Kadın hastalıklarına
Zengule makamı: Kalp hastalıklarına
Hicaz makamı: İdrar zorluğuna.
Buselik makamı: Kulunç ve bel ağrılarına
Uşşak makamı: Kalp, karaciğer, sıtma ve mide hastalıklarına
Irak makamı, çocuklarda menenjit ve afagan hastalıklarına iyi gelir.
Zirefgen makamı, çocukların dimağından kaynaklanan, fasial felç, felç ve sırt ağrısı, eklem ağrıları, kulunç hastalıklarında faydalıdır.
Rehavi makamı, çocukların tüm baş ağrılarına faydalı olup, burun kanamasına, fasial paralizi, felç ve balgamdan ileri gelen hastalıklar.
Zengube makamı, çocuğun kalp hastalıklarında, menenjit ve beyni ilgilendiren hastalıklarda, mide ve karaciğer hastalıklarında faydalı.
Hicaz makamı, çocuklarda görülen idrar zorluğuna.
Buselik makamı, kulunç ve kalça ağrısı, soğuk baş ağrısı ve çeşitli göz hastalıklarında faydalı.
Uşşak makamı, küçük çocukların kulağına güzel sesle okunursa, çocukların uykusunu getirmesi ve naz uykusunda dinlenmeye etkisi olup, yetişkin erkeklerde meydana gelen ayak ağrılarına faydalı.
Hüseyni makamı, çocukların karaciğer ve kalp hastalıklarında beden ısısını düşürmede, mide hararetinde ve ergin erkeklerde gizli humma ve 4 günde bir gelen ayak ağrılarına faydalı.
Neva makamı, ergenlik çağına gelmiş çocuklarda meydana gelen, urk-un nisa hastalığı ve kalça ağrısına faydalı olup gönül okşayıcı bir makamdır.