Hayvanlara kötü muamele
Aç ve susuz bırakmak
Bakımlarını ihmal etmek
Acı çektirmek
Ahlaki değer seviyemizi
Sorgulamamız bağlamında önemlidir.

Betonlaşma ile birlikte kentin kullanıcıları maalesef birbirine yabancılaşmış, iyimser etkileşim farklı boyutlara taşınmıştır. Sizce neden insanlar çevreye, hayvanlara karşı kuralsız müdahale ederek yaşamın sekteye uğratılmasına sebep olmuştur? Sizce neden insanlar sokak hayvanları kulübelerinin çöp yeri algılayarak, amiyane bir zihniyet içinde pet şişeleri, çöp poşetlerini, yemek atıklarını, kulübelerin yanına bırakırlar ki? Aklın tek ölçütü olarak belirtmem gerekirse eğer; kişilerin doğaya ve hayvanlara karşı olumsuz yönelişlerin temelinde onlara egemen olma dürtüsü yatmaktadır. İnsan doğayı ve hayvanları algılama biçimi bütünüyle farklılaşmış, menfaatleri için oluşturdukları sonu gelmez hırslarıyla insan-doğa-hayvan arasındaki bağların niteliği ve yönü değişmiştir.
Hızla büyüyen, gelişen kentimizde birçok STK, yerel yönetimler, hayvanların habitatları olan sokaklarda, en iyi şartlarda yaşaması için yaptığı çalışmalarıyla, sosyal bilinç yapısıyla örnek olmaktadır. Hayvanların korunması, bakımı, beslenmesi ve kulübeleri gibi ihtiyaçlarının karşılanmasıyla onların da kentin bir parçası olduğunu ve bu durumu algılayabileceğimiz gerçeğini bizlere ifade etmektedir. Bizler de hayvan sevgisi ve çevre bilinci felsefesinden yoksun, sokak hayvanlarının yaşam alanlarını bir çöp konteynırına çeviren kişilere karşı duyarsız davranmamalı ve gerekli sosyal bilinç yapısında olmalıyız.
Eskişehir Sokak hayvanları için bir dost kent olmuş mudur? Belki evet, belki hayır… Eğer sokak dostlarımızı birer kentli olarak görebilirsek söz konusu hataları minumuma indirmemiz mümkündür. Unutmayalım ki, hayvanlara değer vermek; insanlara, doğaya değer vermek kadar önemlidir.