Neden iyi insan yetiştiremiyoruz?
Çünkü insan tanımımız yok. Hele hele iyi insan tanımımız hiç yok.
İyi insanın tanımı ve özellikleri hakkında toplum olarak mutabakat sağlamış değiliz.
Bir türlü özümüze dönemiyoruz.
İnancımız var ama ahlak ve ruh yok. Her şeyi hemen putlaştırıyoruz. Bilimi, tekniği, bilişimi, kodlamayı şimdi de yapay zekayı.
Özgürlükçüyüz, demokratız ama en başta insanı anlamakta güçlük çekiyoruz.
Milliyetçiyiz ama her şeyimizle dışa bağımlıyız. Milliyetçiliği, milletimizin tarihinde aramıyoruz. Milliyetçiliği, dilde, dinde, sanatta ve devlette aramamız gerektiğinin farkında değiliz.
Neden iyi insan yetiştiremiyoruz?
Felsefeyi okulda okutulan dersler arasından çıkardık, sanat bazen geldi, bazen gitti, bazen de seçmeli dersler arasına girdi. Başkentimizi yöneten belediye başkanı 'sanatın içine tüküreyim' dedi sesimizi çıkarmadık.
Felsefe okuldan kovulunca düşünmek yerine koşulsuz itaati tercih ettik. Sorgulamak yerine boyun eğmeyi seçtik. Felsefeyi din düşmanı gibi gördük. Halbuki esas dinin direğinin felsefe olduğunu unuttuk. Okullarımızda var olduğu sürede de gerçi felsefe dersi bütünüyle batıdan aktarılıyordu. Dolayısıyla kendi ruhumuzdan sıyrılıp batının ruhuna büründük.
Yüreğimiz biz, zihnimiz batı, duygularımız karmakarışık oldu. Dengemiz bozuldu.
İslam adalet istiyor dedik ama felsefe olmayınca adaletin nasıl sağlanacağını bilemedik, adaletsizliğe isyan eder olduk. İslam eşitlik dinidir dedik ama ruhsuz ve vicdansız insanların oyuncağı olduk.
Nurettin Topçu'nun dediği gibi 'Bugünün İslam kültürü ilme, hakikate ve sevgiye düşman'.
Neden iyi insan yetiştiremiyoruz?
Özgürlükçüyüz, demokratız diyenler de o kadar masum değil. Onlarda da yaratıcılığın yerini taklitçilik almış başını gidiyor. Kendimize özümüze dönmek yerine bir batı hayranlığı var. Eğitim sistem ve modellerimiz bize özgü değil.
Çünkü yıllarca Fransa hayranı olmuşuz. Fransızca eğitim veren okullar açmışız. Fransızcayı en popüler yabancı dil olarak görmüşüz.
Yıllarca Alman eğitimini ve kültürünü eğitim modeli olarak kabul etmişiz. Almancayı zorunlu ders olarak okutmuşuz bütün okullarımızda. Sonra Amerikan eğitimi ve kültürü. Şimdi Finlandiya eğitim ve kültüründen medet umma.
Artık özümüze dönme zamanı.
Anadolu'nun sevgisinden beslenme zamanı.
Batının bizi örnek aldığı dönemleri analiz etme ve referans alma zamanı.
Kendi insan tanımımızı yapma zamanı.
İyi İnsan özelliklerini ve niteliklerini kendi kültür ve inancımıza göre yeniden gözden geçirme zamanı.
Kısaca İyi İnsan yetiştirme hareketini başlatma zamanı.