İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Alpu ilçesinde bir okulda 10 kız öğrencisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla ortaokul müdürü Mustafa Kartaler'in tutuklanmasının ardından bakanlık kararıyla görevinden alınmıştı.
Boşalan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine Beşiktaş Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman atanmıştı.
Kakırman'ın Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ndeki görevi 2 ay sürdü. Burdur İl Milli Eğitim Müdürü oldu.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü koltuğuna ise hakkında iki soruşturma olan Pervin Töre
Her iki getirildi. Yapılan iki değişikliklerinMilli Eğitim Bakanlığı yapan Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın bilgisi dışında gerçekleştirildiği iddia edildi.
Hatta sadece il değil Odunpazarı ve Tepebaşı İlçe Müdürlerinin değişimlerinden de haberdar edilmediği de iddialar arasında.
* * *
Eskişehir de öğretmenler bir birlerine şu soruyu da sorup yanıtını merak ediyorlar.
'Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü'yken Eskişehir'e atanan Nesrin Kakırman neden iki ay sonra görevinden alınarak Burdur'a gönderildi?'
Ben de şunu soruyorum: NesrinKakırman'ı kim veya kimler istemedi? Neden?
Bazı iddialar ortalıkta dolaşıyor.
Bu iddialar hakkında somut bilgi alamadığım için şimdilik yazmayacağım.
PERVİN TÖRE HAKKINDAKİ İDDİALAR
Nesrin Kakırman'dan sonra Eskişehir'e atanan Muğla eski il Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre hakkında ise Muğla Olgunlaşma Enstitüsünün usta öğretici sınavı hakkındaki iddialar gündeme geldi.
Muğla Hamle Gazetesi yazarlarından Özcan Özgür, 6.11.2020 tarihli gazetedeki 'Pervin Töre için bir 'mobbing' iddiası daha!' başlıklı yazısında başka iddialara da yer vermiş.
Neymiş bu iddia?
Muğla İl Milli Eğitim Müdürü iken Pervin Töre'nin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş'a mobbing uyguladığı ve baskılara dayanamayan okul müdürü Baş'ın rahatsızlanarak hayatını kaybettiği iddiası ile ilgili Savcılıkça ifadesi alınırken, bir mobbing iddiası daha gelmiş.
Eğitim camiasının haber sitelerinden 'MebPersonel.com'un 'İl Müdürü İçin Soruşturma İzni Verildi, Savcılık İlk İfadesini Aldı. Hala Görevde!' başlığı ile 30.10.2020 tarihinde verilen habere göre, 'Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre hakkında yeni mobbing iddiaları ile suç duyurusunda bulunuldu.'…
Müdürlükte görevli bir mimarın, Töre'nin kendisine mobbing uyguladığını iddia ederek şikayette bulunduğu öne sürüldü. Haberde şu ifadelere yer verilmiş:
'Muğla İl Milli Eğitim Müdürü PervinTöre bir süre önce Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Hüdayi Baş'a Mobbing uyguladığı ve baskılara dayanamayan okul müdürü Baş'ın rahatsızlanarak hayatını kaybettiği iddia edilmiş, hakkında suç duyurusu yapılmış ve Töre için soruşturma başlatılmıştı.Milli Eğitim Bakanlığı Töre hakkında soruşturma izni verirken, savcılık da iddialarla ilgili olarak ifade almıştı.'
Haber, 'Töre bu defa yeni mobbing iddiaları ile gündeme geldi' ara başlığı ile şöyle devam ediyor:
'İl Milli Eğitim Müdürlüğünde çalışan bir Mimar, Bakanlığa Pervin Töre'yi kendisine baskı ve mobbing uyguluyor diye şikayet etti. İddialar her zaman olduğu gibi yine çok ciddi. Muğla'ya gelen Bakanlık Müfettişleri Pervin Töre'nin Muğla İnşaat İşlerine de bakan Mimara Mobbing ve baskı yaptığı iddialarını soruşturmaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı, çok ciddi kanıtlar olmadığı sürece İl Müdürleri hakkında soruşturma izni vermiyor.'
* * *
Muğla'daki İddialar ile ilgili MEB'den açıklama: ''Soruşturma Başlatıldı''
Milli Eğitim Bakanlığı, Muğla Olgunlaşma Enstitüsünün usta öğretici sınavı hakkındaki iddialarla ilgili inceleme-soruşturma başlatıldığını bildirilmiş.
Milli Eğitim Bakanlığından Yapılan Açıklama:
'Muğla Olgunlaşma Enstitüsü'nün 'Usta Öğretici Sınavı' hakkında kamuoyu gündemine gelen iddialarla ilgili Bakanlığımız Maarif Müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmış olup süreç devam etmektedir.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.'
* * *
Eskişehir'in yeni İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre hakkında başka iddialarda söz konusu.
Merak edenler Google'den araştırma yapabilirler.
* * *
Bakalım bu atamayla ilgili AK Parti Eskişehir Milletvekilleri başta eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ne diyecek?
***


Başkan Kazım Kurt hesap verdi!
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 2021 yılı faaliyetlerini değerlendirmek bir başka deyimle son bir yılın hesabını verdi.
'Odunpazarlı hemşerilerimizle 1 yılda katılımcılığın, demokrasinin; sosyal, derman ve şeffaf belediyeciliğin ne olduğunu tüm Türkiye'ye bir kez daha gösterdik' dedi.
Başkan Kurt'un, 'Odunpazarı'nda sosyal demokrasiyi her alanda egemen kılmaya devam ediyoruz. Biz, Odunpazarı Belediyesi'ni sosyal demokrat, şeffaf, katılımcı, halkçı ve HESAP VEREBİLEN bir anlayışla yönetiyoruz. Bu anlayışımız çerçevesinde her yıl gerçekleştirdiğimiz ve artık geleneksel hale getirdik' diyerek başladığı basın toplantısı yaklaşık 30 dakika sürdü.
2014 YILINDA BAŞLAYAN DEĞİŞİM
Sadece geçtiğimiz yılın hesabını vermedi.
Bastırmış olduğu oldukça kalın kitapta 2014 yılında göreve geldiklerinden 2021 yılı sonuna kadar ne hizmetler yaptıklarını, Odunpazarı ilçesine neler kazandırdıklarını da fotoğraflarıyla yer verilmiş.
Yapılan faaliyetlerin yer aldığı kitabı inceledim.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, başkanlık koltuğunda 8. Yılını tamamladı. Basın toplantısında kendisinin anlattı.
Yaptıkları faaliyetlerin yer aldığı kitabı da inceledim.
8 yılda çok ciddi hizmetlere imza atılmış.
* * *
Hepsini yazmaya kalksam gazetelerin sayfaları yetmez.
Kısa kısa yazayım.
* 1 yılda 4 tam zamanlı olmak üzere 7 kreş.Vadişehir'deEngelli çocuklara hizmet verecek kreş çalışması ile devam ediyor.Odunpazarı'nda ki kreş sayısı 14'e çıkartılacak.
* 31 Mart Seçimleri öncesinde hemşerilerimize; 'Her Mahalleye Halk Merkezi' yapılacak sözü verilmişti. Bu halk merkezlerinden 2'si 1 yıllık süre içinde açıldı. Gündoğdu Mahallesine Gündoğdu Halk Merkezi, Gültepe Mahallesi Üniversite Evlerine Kadir Akkaş Halk Merkezi Halk Merkezleri tamamlanmış. Halk merkezi sayımızı 16'ya çıkmış. Daha önce, Orhangazi Mahallesinde bulunan Orhangazi Halk Merkezine Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in adını verilmiş.
* 3 büyük devlet üniversitesini barındıran bir üniversite kenti kentimizde gençlerimizin özellikle kız öğrencilerin barınma sorununun çözümüne katkıda bulunmak için Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin de bulunduğu Büyükdere Mahallesine Kız Öğrenci Misafirhanesi açılmış.
* Okuyan, aydın bir kent olan Eskişehir'e Nazım Hikmet, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Hasan Hüseyin Korkmazgil ve Mehmet Akif Ersoy gibi Türk Edebiyatının usta isimlerinin adlarının yaşattığımız kütüphaneler hizmete girmiş. Yaklaşık 100 bin kitap bulunuyor. Odunpazarı'nda bulunan kütüphane sayısı 26'ya yükselmiş.
* 31 Mart seçimleri öncesinde vatandaşlarımıza 5 mahalleye ücretsiz halı saha sözü verilmişti. Gündoğdu, Gültepe, 71 Evler ve Ihlamurkent Mahallelerine yapılmış. Ihlamurkent ve Çankaya Mahallelerine içinde halı sahanın da bulunduğu spor kompleksinin yapımı sürüyor.
* Seçim döneminde sözünü vermiş olduğu 5 yeni müze ve sanat merkezinden Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Evini, Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesini, Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezini hayata geçirilmiş. 1 yılda 2 tarihi konağı daha restore ederek Devrim Erbil Sanat Evini ve Doğan Avcıoğlu Kitaplığını
Odunpazarı Tarihi Bölgeye kazandırılmış.
* Seçimden önce en acılı günlerinde de yanlarında olmak adına, 'Sevinç, Çavlum, Ağapınar ve Kireç Mahallerinetoplam 4 taziye evi kuracağız' sözü verilmişti. 4 mahallede taziye evlerini yapılmış.
* Yine söz verilen ve vizyon projeler içinde yer alan çalışmalardan biri olan 'Koca Çınar Yaşam Merkezi 2' idi.
Gültepe Mahallesi Üniversite Evleri'nde bulunan Kadir Akkaş Halk Merkezinin içine Koca Çınar Yaşam Merkezi'nin ikincisi açılmış.
*Vadişehir Mahallesinde yatılı bir Yaşlı Bakım Merkezinin yapım çalışmaları devam ediyor.
* 'Akıllı Belediyecilik Sistemi' çalışmaları kapsamında Odunpazarı Belediyesi'nin resmi web sitesi ve kurumsal mobil uygulamasını tamamen yenilenmiş. Resmi web sitesine, işitme engelliler için çeviri sistemleri eklenmiş, görme engelliler için de özel web sayfaları yapılmış.
*Odunpazarı Belediyesi'ne inşaat ruhsat başvuruları artık, dijital ortamda yapılıyor. Türkiye'de ilk olan e-imar uygulaması ile hem işlemler hızlanmış hem vatandaşlar belediyeye gelmeden inşaat ruhsat başvurularını günün her saatinde elektronik ortamda yapabiliyor.
* Odunpazarı'na Belediyenin bünyesinde 'Güneş Enerji Santralimizi kuracağız'sözü verilmişti. Gerçekleşmiş ve yıllık yaklaşık 1753443 KWH elektrik üretiliyor.Üretilen elektriği OEDAŞ'a satarak para kazanıyor.
2021 yılı bütçesi şöyle gerçekleşmiş:
Net Bütçe geliri: 336.862.109,40 TL
Bütçe gideri: 322.090.016,06 TL
2021 yılında bütçe gelir gider farkı:14.772.093,34 TL (Gelir bütçesinin gerçekleşme oranında önceki yıla göre 4% oranında artış sağlanmış)
*2021 yılsonu itibariyle Odunpazarı Belediyesinin bankalardan temin edilen kısa ve uzundönem kredilerinin toplam tutarı: 56.317.957,21 TL. Ayrıca yılsonu itibariyle 33.284.698,98 TL tutarında kısa ve uzun dönem vadesi geçmiş, ertelenmiş veya taksitlendirilmiş vergi ve diğer yükümlülükler bulunmakta. Bununla birlikte 2021 yılsonu itibariyle Odunpazarı Belediyesinin banka hesaplarında 28.843.435,26 TL yer almakta ve 58.847.038,77 TL kısa ve uzun dönem faaliyet alacağı bulunmakta.
2021 yılı bilanço sonuçları incelendiğinde; 48.099.047,54 TL dönem olumlu faaliyet sonucu gerçekleşmiş. 2021 yılsonunda net tahsilatların ödemelere oranı (ödemeleri karşılama oranı) 1,05 olmuştur.'
* * *
Enflasyon ve döviz kurunun nerede ise yüzde yüz artış gösterdiği bir dönemde belediyeler artan maliyetler karşısında hizmet yapmakta zorlanıyor.
Gelirler belli.
Ancak fiyatların katlamasıyla planlanan yatırımların bazılarını istemeyerek de olsa şimdilik askıya almışlar.
2021 yılı bütçe faaliyet raporu Odunpazarı Belediyesinin web sitesinde de yayınlanmakta. İsteyenler girip inceleyebilir.
Hem hizmet etmek hem de tasarruf yapmak her babayiğidin yapacağı iş değil.
* * *

Eskişehirspor 30 yıl sonra 3. Lig'e düştü
Eskişehirspor, pazar günü evinde ağırladığı Uşakspor karşısından 1-1'lik beraberlikle ayrıldı. Bu sonuçla Siyah Kırmızılıların matematiksel olarak 2. Lig'de kalma umutları da kalmadı.
TFF 2. Lig Beyaz Grup'un 34. haftasında Eskişehirspor evinde Uşakspor'u ağırladı. 72. dakikada Onur Arı ile öne geçen Kırmızı Şimşekler, bu golden yalnız 4 dakika sonra kalesinde gol gördü. Şamil Uşakspor'a beraberliği getiren golü attı. Karşılaşma bu gollerle 1-1 sona erdi. Eskişehirspor bu sonuçla matematiksel olarak 2. Lig'de kalma umutlarını tüketti ve 30 yıl sonra 3. Lig'e düştü.
* * *
Eskişehirspor'un yıllar sonra yeniden 3'üncü lige düşmesinde bugünkü yönetimin toplu iğne başı kadar günahı yok.
Onlar genel kurul da kimsenin sahiplenmek istemediği, kayyuma kalacak kulübü yaşatmak adına sadece ellerini değil göğüslerini de taşın altına koydular.
50 bin liraya yakın borç kapattılar hem de kimsenin destek olmamasına rağmen.
FİFA'daki çok sorunlu olan dosyaları kapattılar.
Kulüpten alacakları olan baş ağrıtan futbolcularından bazılarını küçük paralar ödeyerek sıkıntıyı çözdüler.
Sezonun ortasında kapalı olan transfer tahtasını açarak takıma daha tecrübeli futbolcular transfer etmek istediler.
Ancak çok büyük sıkıntı olan Trabzonspor'a olan 6 Milyonluk borcun kapatılması gerekiyordu.
Bunun için şehirden destek istediler. Kampanyalar açtılar.
Demek ki şehirde sayıları 4-5 bini geçmeyecek taraftarların haricinde özellikle şehrin ileri gelenlerinden beklenen destek gelmedi.
Vali Erol Ayyıldız'ın 'spor sevdalısı' olduğunu öğrendiklerinde yönetim içerisinde bir kıvılcım belirlenmişti.
Ancak Vali Ayyıldız'dan da beklenen destek gelmedi.
Aslında Eskişehir'e ilk atandığı günlerde kendisine yapmış olduğumuz ziyaretlerde yardım eli uzatacağına çok inanmıştık.
Sonrasında ne olduğunu bilmiyorum ancak Sayın Ayyıldız da kulüpten ilgisini çekti.
* * *
Eskişehirspor ilk defa üçüncü lige düşmüyor.
30 yıl önce de düşmüştü.
Ancak yıllar sonra da düştüğü yerden kalkarak süper lige kadar çıkmayı başarmıştı.
Yine başarılır.
Ancak kulübün arkasında şehri yönetenler, şehrin idarecileri, sanayiciler ve en önemlisi de taraftarları durmalıdır. Hatta durmak zorundadır.
Geçmişte bu şekilde başardık.
Eğer bu sezon olduğu gibi yeni sezon öncesi beklenen destek verilmez ise, transfer tahtası açılmaz ise üzülerek yazıyorum. 2022-2023 sezonunda göz göre göre 58 yıllık amatör lige düşer. İşte oradan tekrar üçüncü lige çıkmak çok ama çok çok zor.
Ya yeni sezon yapılanması için hep birlikte destek olacağız.
Ya da amatör kümeye düşmesine seyirci kalacağız.
* * *

(HİKÂYE)

SENİ SEVİYORUM BABA!
Adam yeni aldığı arabasını yıkarken 5 yaşındaki oğlu yerden bir taş alır ve arabaya bir şeyler yazar.
Çok öfkelenen baba çocuğun yazdıklarına bile bakmadan, oğlunun elini tutar, vurur da vurur.
Hastanede, elindeki sayısız kırık yüzünden çocuğun parmaklarının hepsi alınır.
Ameliyattan sonra çocuk, oldukça üzgün olan babasını gördüğünde:
-'Baba parmaklarım ne zaman çıkacak?' diye sorar.
Adam soru karşısında biter, sesi çıkmaz. Arabasına döner, kafasını arabaya vurur da vurur. Sonra gelir motor kaputuna oturur ve işte o zaman oğlunun yazdıklarını görür:
'Seni seviyorum baba!'.
* * *
Öfke ve sevgide hiçbir sınır yoktur.
Her zaman güzel bir yaşama sahip olmak için siz ikinciyi seçin.
Nesneler, kullanılmak üzere yapılmıştır, insanlar ise, sevilmek için yaratılmıştır…

* * *