Ülkemizde kuru fasulyeden sonra en çok tüketilen yemeklik baklagil olan nohut, günlük beslenme içinde ana yemek olarak sofralarda yer almasının yanında, pilava, çorbaya, salataya, aşureye katılarak, börek ve humus yapılarak da tüketilmektedir. Nohut çerez olarak da çok yaygın olarak ve sevilerek tüketilen bir gıda maddesidir. Hindistan, Pakistan ve Nepal 'da kabuğu soyulduktan sonra buğday unu ile karıştırılarak kullanılırken, Sudan'da tahin yapılarak ve tuzlu kaynamış nohut olarak, bazı ülkelerde ise haşlanıp baharatla karıştırılıp yağda kızartılarak kullanılmaktadır. Nohut, hayvansal gıda tüketmeyen vejetaryenlerin protein ihtiyacını karşılayan iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Günlük alınması gerekli proteini ucuz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan nohut, sahip olduğu yüksek orandaki protein ile uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Ancak yüksek ısıda pişirilirse sahip olduğu proteinde kayıplar meydana gelmektedir. Nohudun içinde bazı amino asitler eksik olduğundan, bu amino asitlere sahip olan tahıllarla birlikte tüketimi daha yararlıdır. Nohudun diğer bir özelliği yağ içermemesidir fakat fazla yendiğinde kalori verdiği için diyet yapılıyorsa 4 yemek kaşığı nohut tüketmek yeterlidir. Amino asitlerden triptofan ve seratonin yönünden zengin ve B vitamini grubundan kolin bakımından iyi bir kaynak olan nohut, bu maddeler nedeniyle sakin ve huzurlu uyku uyumaya yardımcı olmaktadır. Nohut tanesinin kabuğu bol lif içermektedir. Bu lifler sünger gibi kolestrolü emerek bünyeye zarar vermesini engellemekte, safra sağlığını korumakta, sindirimi kolaylaştırarak kolon hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olmakta ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Böbrek taşı oluşumunu engelleyen, sarılık hastalığına yakalanma riskini azaltan nohudun, kabuğunda kalp - damar sağlığını koruyan, kandaki kolestrolü dengeleyen dislipidemi bulunmakta ve bununla kalp rahatsızlığı ve felç riskini azaltmaktadır. Nohut içerdiği magnezyum ile damarların rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Nohut, kan şekerini dengeleyen, içindeki nişastaya rağmen nişastanın kana geçmesini yavaşlatan bir özelliğe de sahiptir. İçerdiği linoleik asit ve omega 3 ile kronik kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. B ve E vitaminlerince zengin olan nohut, bol miktarda demir içerdiği için vücuda oksijen taşınmasını artırır, metabolizma ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Çocukların gelişmesi ve ergenlik döneminde demir eksikliğini azaltır ve aynı zamanda enerji verir. Nohudun bol miktarda içerdiği manganez ve E vitamini cilde zarar vererek hızlı yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin faaliyetini azaltır. İçerdiği protein, demir ve manganez saç köklerinin güçlenmesini sağlar, molibden ise vücuttaki sülfit seviyesini dengeler ve sülfit seviyesinin düşmesinden kaynaklanan bulantı, kalp çarpıntısı, kusma, baş ağrısı gibi sorunları azaltır, karaciğeri temizler. Nohut iyi bir folat kaynağıdır bu madde ile homosistein düzeyinin düşürülmesi ve bu sayede kan damarının güçlenmesine yardımcı olur. Hamilelerde folat ihtiyacını karşılar bebeğin iskelet sağlığına katkıda bulunur. Nohutta bulunan selenyum, karaciğerde enzim işlevinde rol oynayarak vücutta kansere neden olan bileşikleri yok etmeye yardımcı olmaktadır. Selenyum ve içerdiği bir fitokimyasal olan saponin vücutta antioksidan görevi görür, meme kanseri riskini azaltır, kemik erimesini engeller, menapozda sıcak basma şiddetini ve sıklığını azaltır. Nohudun önemli özelliklerinden birisi de içerdiği kalsiyum ve fosfor ile kemik ve diş sağlığına yardımcı olmasıdır. Bol miktarda fosfor içermesi kandaki hücre sayısının artmasını sağlamakta, hemoglobini artırmakta ve böbrekten fazla tuzları temizlemektedir. Vücuttaki ürat tuzunun ve yemek tuzu fazlasının atılmasını sağlamakta, ürat taşı olanlara ve kalp rahatsızlığı nedeniyle vücudu su toplayanlara faydalı olmaktadır. Nohut pek çok rahatsızlığı azaltan vitamin, mineral ve çeşitli maddelere sahip, yağ içermeyen iyi bir protein kaynağı olduğundan sağlıklı beslenme için yeterince ve düzenli bir şekilde kullanılması çok yararlı olan bir gıda maddesidir. Ancak nohut kabuğu içerdiği fitat ve tanen nedeniyle demir ve kalsiyum emilimini güçleştirdiğinden nohudun ıslatılması ve doğru pişirilmesi büyük öneme sahiptir. Nohut, pilav veya ekmekle ve yanında vitamin ve mineral içeriğini artırmak için salata, turşu ve soğan ile tüketilmelidir. Nohudun gaz yapma özelliğinin giderilmesi için pişerken içine bir çay kaşığı kimyon eklenmelidir. Nohut pişirileceğinde sertleşme olmasını önlemek amacıyla önce salçasız haşlanmalı, salça kavrularak sonra eklenmelidir. Fazla yenirse gaz ve şişlik yapacağı için kararında tüketilmeli özellikle mide rahatsızlığı olanlar tüketim miktarına dikkat etmelidir.