1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. Maddesi 30.06.2004 tarihinde 5204 sayılı yasa ile değiştirildi. Yasal düzenlemenin ardından lisans mezunu öğretmenler için 27 Kasım 2005, ön lisans mezunu öğretmenler için ise 30 Nisan 2006 tarihlerinde Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı yapıldı. Ancak
Anayasa Mahkemesi, yapılan değişikliklerin bazı hükümlerini 21.05.2008 tarihinde iptal etti. Anayasa Mahkemesi kararından sonra toplamda 19 bin107 öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı verilmesi talebiyle davalar açtı ve bu davaların çoğunluğu MEB aleyhine sonuçlandı.
Öğretmenlerin kazandığı davaların bir bölümü daha sonra temyize başvuran MEB lehine sonuçlandı ve önceki mahkeme kararları doğrultusunda verilmiş olan 5 bin 434 uzman/başöğretmen sertifikası iptal edildi.
İşte Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri ipin ucunu tam burada kaçırmaya başlamış(!)
MAAŞLAR KAÇ YILDIR
YANLIŞ ÖDENMİŞ!..
12 maddelik (!) Öğretmenlik Meslek Kanunu ve belirsizliklerle dolu Kariyer Basamakları Yönetmeliği'nin yayımlandığı bu günlerde, MEB'in 83 bin 350 öğretmene verdiği 'uzman öğretmen' ve 100 öğretmene verdiği 'başöğretmen' kadrolarında önemli maddi hatalar yaptığı ortaya çıktı.
Yapılan incelemelerde başöğretmen ve uzman öğretmenlerin MEB kayıtları ile 81 ildeki kayıtları arasında çok büyük ölçüde farklılıklar olduğu belirlendi. İnceleme sonucunda;
- Sertifikaları mahkeme kararı ile iptal edildiği halde İl/ İlçe milli eğitim müdürlükleri tarafından bazı öğretmenlere uzman/başöğretmen tazminatının ödenmesine devam edildiği
- Bazı öğretmenlerin uzman/ başöğretmen unvanına bağlı mali haklardan yararlanmadığı ancak, MEBBİS personel modülünde kariyer basamağının uzman/başöğretmen olarak göründüğü
- Mahkeme kararları ile uzman/başöğretmen unvanını alan ve bu unvana bağlı hakları kazandığı halde adlarına sertifika düzenlenmeyenler olduğu tespit edildi.
Yani,16 yıldır binlerce öğretmen eksik maş alırken, bu unvanı olmayan binlerce öğretmen de yıllardır fazladan uzmanlık ve başöğretmenlik maaş farkı almış.
Bu çelişkili durumun ortaya çıkmasından sonra Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural, 81 İl Valiliğini resmi yazıyla uyardı ve 13 Mayıs 2022'ye kadar başöğretmen/ uzman öğretmen kadrolarının incelenip, MEB'e iletilmesini istedi. Şimdi 83 bin 450 kadro tek tek inceleniyor.
Eğitimci dostlarımız, Eskişehir'de de durumun çok farklı olmadığını, bu süreçte, emekli olanlar, ayrılanlar, vefat edenlerle ilgili nasıl bir işlem yürütüleceğinin merak edildiğini, mevcut koşullarda sağlıklı bir düzenleme yapılmasının oldukça zor olduğunu belirtiyorlar.
Hani 'Deveye 'Boynun neden eğri?' diye sormuşlar; 'Nerem doğru ki!' demiş.' diye bilinen bir özdeyiş vardır. Bu özdeyişlerin durup dururken ortaya çıkmadığı şimdilerde çok daha iyi anlaşılıyor!...
ADD' DE NÖBET
DEĞİŞİMİ!..
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Eskişehir Şubesinin olağan genel kurulu geçen hafta yapıldı. Genel kurulun divan başkanlığını Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Şube Başkanı Sevgi Akmen üstlendi.
Kongrede yapılan seçimlerde Kuvayı Milliye Grubu listesiyle Azmi Kerman yeniden aday olurken, daha önce başkan yardımcılığı yapan Cihan Taşar Değişim Grubu listesiyle yönetime talip oldu.
20 yıla yakın süredir ADD Eskişehir Şube Başkanlığı görevini yürüten Azmi Kerman yapılan seçim sonrası görevini Cihan Taşar'a devretti.
Öncelikle Cihan Taşar'ı ve ADD'nin yeni yönetimini kutlarım.
Bu arada yıllardır Eskişehir'de Atatürkçü Düşünce Derneği'ni çok zor koşullarda başarıyla ayakta tutan Azmi Kerman'a gönülden teşekkürlerimi sunarım.
Özellikle belirtmek isterim ki; 'Bu seçimin kaybedeni yoktur!..' Çünkü, Atatürk İlke ve Devrimlerinin, Cumhuriyetin kurucu kadrolarının bu denli saldırıya uğradığı bir dönemde çoğu kişinin sorumluluk almaktan çekindiği bir ortamda ADD'nin yönetimine sahip çıkmaktan çekinmeyen her iki listedeki değerli arkadaşlarımızı saygı ve sevgilerimle kutluyorum.
Uzun zamandır ADD bünyesinde başarılı ve özverili çabalarını yakından bildiğim Cihan Taşar ve ekibinin ADD'yi hak ettiği daha yüksek noktalara taşıyacaklarına inanıyorum. 'Nöbeti devralan' Atatürkçü dostlarımıza çalışmalarında başarılar dilerim.