4 Kasım'da Hızırbey İmam Hatip Ortaokulu'nda 'yetiştirme yurdunda kalan bir öğrencinin kaydını yaptırmak isteyen bir öğretmen, okul müdürü ve servisçiler tarafından feci şekilde' dövülmüştü. Bu skandal olayı Görünüm'de kaleme aldığım 'Okul Bahçesinde Öğretmene Dayak' başlıklı yazımla kamuoyuna taşımıştım.

TEPKİLERE NEDEN OLDU
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'de bu skandal olayı TBMM'ye taşımıştı. Yaşanan bu dayak skandalı ülke genelinde büyük tepkilere neden olmuştu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü okul güvenlik kameralarına da yansıyan bu olayla ilgili soruşturma açtı. Olayı soruşturan Müfettişler skandal olayın baş sorumlusu olan Okul Müdürü Ali Rıza Çelik'e 'Kınama' ve 'görev yerinin değiştirilmesi' cezasını teklif etti. İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt bu teklifi onayladı. Çelik Havacılar İlkokulu'na müdür olarak gönderildi. Onun yerine mahkemeyle tekrar yöneticiliğini kazanan eski ETİ Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Hüseyin Okur Hızırbey Ortaokulu Müdürü oldu. Eğitim Bir-Sen'in eski Şube Başkan Yardımcısı Ali Rıza Çelik'e 'sadece kınama cezası verilmesi, yöneticilik görevinin alınmaması' eğitim camiasında tepkilere neden oldu. Yarın başka bir okul müdürü 'sevmediği öğretmeni okul bahçesinde birilerine dövdürürse' Çelik gibi; kınama cezasıyla işin içinden sıyrılacak mı? Yoksa 'üye olduğu sendikaya göre daha fazla mı' cezalandırılacak. Kınama cezasını teklif eden müfettişler okul bahçesinde dayak yiyen öğretmene haksızlık yaptıklarını düşünüyorlar mı? Umarım vicdanen rahatlardır(!) Ülke gündemine taşınan 'skandal olayı neden Bakanlık Müfettişi' soruşturmadı? Vali Özdemir Çakacak verilen bu komik ceza konusunda gerekeni yapmalı. Olayın tekrar soruşturulması için Bakanlıktan müfettiş istemelidir.

KARATAY GÖREVDEN ALINDI
Mustafa Kemal Ortaokulu Müdürü Musa Özgür Karatay 'bazı öğretmenlere mobbing yaptığı iddiasıyla' Bakanlık Müfettişleri tarafından görevden alındı. Karatay, Cahit Kural İlkokulu'na öğretmen olarak atandı. Bakanlık değil de Eskişehir'deki müfettişler soruşturmuş olsaydı belki de Karatay'da kınama cezasıyla işin içinden sıyrılabilirdi. Karatay'ın yerine Milli İrade İlkokulu'nun Kurucu Müdürü Işıl Aktaş Karacak Mustafa Kemal Ortaokulu'nun Müdürü oldu. Işıl Hanım Milli İrade İlkokulu'nda çok başarılı işlere imza atmıştı. Aynı başarıyı Mustafa Kemal Ortaokulu'nda da göstereceğine inanıyorum...
-------------------------------------------------
SEVİNÇLE OYNADIK BİLİMLE EĞLENDİK

İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında 'Mutlu Çocuklar Güçlü Türkiye' sloganıyla 'Sevinçle Oynadık Bilimle Eğlendik (SOBE)' projesini hayata geçirdi. Ticaret Borsası İlkokulu öğrencileri proje kapsamında Labirentin gizli şifresini çözerken, tasarruflu sulama projeleri yaptı.

KAPODOKYA YERİNE
HAN OLMALIYDI
Proje Yürütme Kurulu'nda İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Şen, Ticaret Borsası İlkokulu Müdürü Murat Karaca, ARGE Uzmanları Şenay Doğaner, Ömer Garan yer aldı. Dr. Engin Karahan ve Dr. Ahmet Oğuz Akçay'ın danışmanlığını yaptıkları projeyi Öğretmenler Berrin Erbaş ve Neşe Kıvanç hazırladı. Proje ile ilgili hazırlanan kitapçıklar basılarak, tüm ilkokullara ve 81 ilin Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderildi. Ticaret Borsası 3'üncü sınıf öğrencileri 'uzunluk ölçe kavramlarını geliştirme' adına 'labirentlerdeki gizli şifreleri' çözdü. Öğrencilerin çizim yeteneği, el becerisi, yaratıcı düşünme gibi özellikleri dikkate alınarak homojen bir şekilde dağılımları sağlandı. 5-8 kişilik çalışma takımları oluşturuldı. Tasarım sürecinde her öğrenci, bilgi temelli hayat problemi hikayesini okuma ve değerlendirme çalışmaları yaparken ve özgün labirent tasarımını çizme aşamasında bireysel olarak çalıştı. Daha sonra takım arkadaşları ile bir araya gelerek hedeflenen amaca en uygun tasarlanmış çalışmayı birlikte karar vererek seçti. Bu çalışmalarını günlük yaşamla (Kapadokya ve yer altı şehirleri) ile ilişkilendirdiler. Böylece öğrenciler ülkemizin doğal ve tarihi bölgelerinden olan Kapadokya yer altı şehirlerini daha iyi tanıdı. Bu bölge ile ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi oldular. Öğrenciler konu ile ilgili çalışan bazı meslek gruplarını da tanımış oldu. Üç boyutlu tasarımlar yapabilecek ve bu tasarımları ürüne dönüştürecek konuma geldiler. Kariyer planlamaları için 'Arkeolog, Gezi Rehberi, Matematikçi ve Kodlama Uzmanlığı' hakkında bilgi sahibi oldular. Keşke öğrenciler yaptıkları bu çalışmayı Kapadokya değil de Han Yeraltı Şehri ile ilişkilendirseydi. Böylece Han'ın doğal kültürel tarihini tanımış olacaklardı. Tüm ilkokullardaki arkadaşlarına ve Milli Eğitim'in bastırdığı kitapçıklarla da 81 ile de tanıtmış olacaklardı.

GÜZEL BİR İŞE
İMZA ATTILAR
Ticaret Borsası 4'üncü sınıf öğrencileri de 'İnsan ve Çevre' temalı Tasarruflu Sulama Projeleri yaptı. Öğrenciler; çizim yeteneği, el becerisi, yaratıcı düşünme, uzlaştırıcılık gibi özelliklerine göre gruplara dağıtıldı. Gruplar 6-8 kişilik veya sınıf ortalama sayısına göre eşit şekilde ayrıldı. Proje tasarım sürecinde her öğrenci günlük yaşam problem hikayesini okuma ve okuduğunu anlama çalışmaları ile özgün damlama sulama sistemi çizimi yappı, bireysel çalıştı.
Fasulye veya nohutu pamuklu bir plastik bardakta yetiştirme sürecini de bireysel olarak çalıştılar. Daha sonra takım arkadaşları bir araya gelerek hedeflenen amaca en uygun tasarlanmış çizim çalışmasına karar verdi. Çizdikleri projeyi; 'körüklü kalın pipetler, körüklü ince pipetler, daha önceden plastik kapta pamukla çimlendirilmiş nohut ve yafasulye, toprak, dikdörtgen veya kare şeklinde plastik kap (derinliği 5cm-10cm arası), pipeti delmek için raptiye, serum hortumu, 500 ml pet şişe, silikon tabancası, maket bıçağı, bant, su, cetvel, kıvrılabilen demirtel, çivili kroşe (kablo sabitleme çivisi), keçeli kalem' malzemeleriyle yaptılar. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu projeyle gerçekten güzel bir işe imza atmış. Başta Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Şen olmak üzere bu güzel projede emeği olan tüm eğitimcileri ve öğretmenleri kutluyorum.
-----------------------------------------------
KAYINBİRADERDEN 'ÖRGÜT NEDİR' İSTİFASI

CHP eski İl Başkanı Sinan Özkar'ın kayınbiraderi Bora Yurtaydın kendi sosyal medya hesabında delege seçimlerini protesto ederek, partiden istifa ettiğini duyurdu. Kayınbirader Yurtaydın 'Örgüt Nedir?' başlığıyla yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; 'Örgütlü çalışma iyi güzelde örgüt denilen sosyolojik yapı en az iki kişiden oluşur. Mahalle meclisi sorumlusu aynı kişi. Kent Konseyi özellikle hem Büyükşehir memde Odunpazarı Ken Konseyi Sorumlusu aynı kişi. Partinin mahalle sorumlusu aynı kişi. Yetmedi delege aynı kişi. İl ya da ilçe yönetimine de girersede şaşırmam. En kötüsü de bütün bunlar 'Küçük Moskova' dediğimiz mahallede yani Gültepe de. Bu mahallede başka adam yok sanki. Resmen bir klan oluşturulmuş ve devam ediliyor. Sözün özü partiye hakim olup partiyi yönetme hırsı ülkeyi yönetme hırsının önüne geçmiştir. İktidar olmak hayalden öte bir şey değildir. Tamda bu nedenle 7 Kasım 2019 tarihinde direk Genel Merkez kanalıyla istifa etmiş bulunmaktayım.' Sinan Özkar, Odunpazarı'nda delege seçimlerini kazanan grubun en etkili isimlerinden birisi. Kayınbiraderinin delege seçimleriyle ilgili yaptığı eleştirileri ve CHP'den istifa etmesini nasıl karşıladı? O'nu istifa etmemesi konusunda ikna etmeye çalıştı mı? Partililer bu soruların yanıtlarını merak ediyor...
--------------------------------
FIKRA
TIP TARİHİ

M. Ö. 2000…… Al bu otu ye.
M. S. 1000…… O ot kötü, gel bu duayı oku.
M. S. 1250…… O dua batıl inanç, al bu iksiri iç.
M. S. 1500…… O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
M. S. 1750…… O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
M. S. 2000…… O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye!