Okullarımız çocuklarımıza ve gençlerimize bugün ve gelecekte ihtiyacı olan becerileri kazandırabiliyor mu?
Evet ya da hayır demeden önce beceri nedir ona bakalım.
Beceri, bilgi gerektiren ve bilginin kullanılması ve yeni bilgiler üretmeyi içeren karmaşık bir eylemdir. Beceri üst düzey bilgilerin kullanılması, bilginin eyleme dönüştürülmesi, yeni tasarımlar ve uygulamalar geliştirilebilmesidir. Beceri, yaratıcılıktır, dönüşüm sağlamaktır, yenilikçiliktir.
Yaratıcılık, yeni ve özgün fikirler üretmek; yenilikçilik ise üretilen yeni ve özgün fikirleri uygulamaya dönüştürmektir. Beceri ise yaratıcılık ve yenilikçiliğin ön koşuludur. İnsanın yaratıcı ve yenilikçi olabilmesi için bir takım becerilere sahip olması gerekir.
Beceriyi günlük yaşam becerileri ve temel yaşam becerileri olarak iki grupta ele alabiliriz. Günlük yaşam becerileri, kişisel bakım, dengeli yaşam becerileri, günlük yaşam alanlarını düzenleme ve kullanma becerileri, toplumsal alanlarda uygun davranış sergileme becerisi, ekonomik yaşamını düzenleme becerisi gibi becerilerdir.
Temel yaşam becerileri ise, etkili okuma ve yazarlık becerisi, iletişim becerisi, bilgi ve veri toplama becerisi, karar verme becerisi, sosyal katılım becerisi, bilgi teknolojilerini kullanma becerisi, gözlem yapma becerisi, problem çözme becerisi, araştırma becerisi, girişimcilik becerisi gibi becerilerdir.
Bu becerilerin yanında çocuklarımızın ve gençlerimizin ihtiyacı olan sanat becerileri, spor becerileri, sağlıklı beslenme becerileri gibi becerilere ihtiyacı vardır.
Günlük ve temel yaşam becerilerine sahip bir birey, kendini eleştirebilir, doğru ve tarafsız yargıda bulunabilir, ölçüt geliştirebilir, kendi hatalarını yine kendi belirlediği yöntemlerle düzeltebilir. Amaç ve hedef belirleyebilir, neden-sonuç ilişkilerini doğru bir şekilde kurabilir, seçenekleri önem ve öncelik sırasına koyabilir.
Okullarda şu anda kullanılan ders programlarında ve yeni hazırlanan taslak programlarda bu ve buna benzer beceriler yer almaktadır. Ancak bu becerilerin öğrencilere nasıl kazandırılacağı konusunda okul yöneticilerini yeterli bilgi, beceri ve deneyime sahip olduğunu söylemek çok zordur.
Geleceğin okulları öğrencilere günlük ve temel yaşam becerilerini kazandıran okullar olacaktır. Geleceğin itibarlı ve saygın okulları derslerde öğrenilenleri beceriye dönüştüren öğrencilerin yetiştiği okullar olacaktır.
Öğrenci ve velilerin okullarını bu becerileri kazandırma yönündeki taleplerle zorlaması gerekmektedir. Bazen kurumları değişime zorlayan hizmet alanların talepleri ve bu taleplerdeki ısrarıdır. Yoksa veli bunu istiyor, öğrenci bunu istiyor diye mevcut alışkanlıklar ve sistemi sürdürmek okulların işine gelir. Öğrenci ve veliler olarak geleceğiniz için ne isteğinize ne istemeniz gerektiğine karar verin. Yoksa veli bunu istiyor tuzağı devam edecek, annesinden babasından geçinmeye devam eden gençlerinsayısı her geçen gün artacak.