• Ülkemizde ekonomik ve demokratik sorunlar 'sözün bittiği yerlere' savrulmuş durumda…
  • Beri yanda, demokrasi güçlerinin birlikteliği için 'ipe un seren' söylemler ve tutumlar insanın içini karartıyor…
  • Sessiz çoğunluğumuz ise kendini 'sosyal medyanın dayanılmaz hafifliğine' kaptırmış gidiyor…
Geliniz, böylesi karanlıkların neden olduğu karamsarlıkların girdabına kapılarak 'enseyi karatmak yerine'; bugün sizlerle birlikte kitapların güvenilir limanına sığınarak kendimizi tazelemeye çalışalım...
'TARİHTEN GÜNCELE LAİK EĞİTİM/ Kavramlar, Deneyimler, Sorunlar'
Kalkedon Yayıncılık tarafından Mayıs 2019'da yayımlanan kitap 489 sayfadan oluşuyor. Kolektif olarak üretilmiş olan bu kitapta, hepsi alanında uzman olan on beş yazarın yazısı yer alıyor. Bu özelliğiyle kitap, okuyup geçmenin ötesinde bir 'başvuru kitabı' özelliği taşıyor.
Değerli Prof. Dr. Cevat Geray anısına sunulan kitabın editörleri: Ahmet Yıldız, Nurcan Korkmaz, Necla Doğan.
Kitabın arka sayfasındaki tanıtımından seçtiğim şu paragraf, bence konuyla ilgili geleceğe bakışı çok iyi özetliyor:
'Hepimiz yaşıyor ve görüyoruz ki başta laiklik olmak üzere, Cumhuriyet modernleşmesinin kazanımlarına yönelik yoğun ve şiddetli bir saldırı söz konusu. Ancak bu kitap durumun vahametini ortaya koyarken, pes etmeyi ve vazgeçmeyi değil; umudun teorisini ve söylemini inşa etmeyi amaçlıyor. Bu inşa, akademiden öğretmenlere, velilerden öğrencilere, demokratik kitle örgütlerinden sivil toplum kuruluşlarına, hepimizin umudu örgütlemesiyle mümkün olacak…'
Bu kitapta, günümüz Türkiye'sinin temel sorunlarından olan 'Laik Eğitim' konusuna ışık tutan 'öylesine iyi, güzel ve doğru tespitler/ değerlendirmeler' var ki…
Bence bu kitabı öncelikle demokratik eğitimden yana olan öğretmenlerimiz okumalı…
*****
'İÇTİHAD KAPISI'
Gazeteci, televizyoncu, yazar Dr. Merdan Yanardağ'ın kısa sürede yedinci baskısını yapan son kitabının tam adı: 'İçtihad Kapısı/İslam Dünyasının Süren Ortaçağı/ Kaynakları, Nedenleri ve Sonuçları'. 'Kırmızı Kedi Yayınevi' tarafından yayımlanan kitap, 7 bölüm ve 366 sayfadan oluşuyor.
Merdan Yanardağ, kendisinin sosyoloji doktora tezini temel alarak konuyu güncelleştirdiği kitabında; 'Uygarlığımızın krizi ve geleceği bakımından yaşamsal değeri olan, 'İslam dünyası neden kendi Ortaçağından çıkamadı' sorusunun yanıtını arıyor. Bu bağlamda, 'İçtihad Kapısı' denilen 'akıl ve yorum yolunun kapatılması' konusunu derinlemesine inceliyor ve İslam dünyasının içinde bulunduğu karanlığın nedenlerine ışık tutmaya çalışıyor…'
Ülkemizde toplumsal sorunların daha çok kısır tartışmalarla sürdürüldüğü bir ortamda, Yanardağ'ın kitabında olduğu gibi, tartışmalara akademik disiplin içinde katkılar sağlanması çok önemli.
Toplumsal yaşamda 'dün- bugün- yarın zincirinin' önemli olduğunu düşünenler ve 'tarihsel süreçten günümüze çıkarım üretmeyi' hedefleyenler için kaynak olabilecek önemli bir okunası kitap.
*****
'SÜZGEÇTE KALANLAR'
Eğitimci/yazar Nurettin Şenol'un ikinci kitabı olan 'Süzgeçte Kalanlar', Ekim 2021'de Boy Yayınları tarafından yayımlandı. Kitabın 254 sayfasında, 41 anı öykü yer alıyor. Kitapta; yazarın çocukluğundan bu yana yaşadığı anı öyküler, duru bir Türkçe ve kolay okunan bir biçemle anlatılıyor.
Nurettin Şenol'un, benim de 1961- 1967 yıllarında eğitim yuvam ola Yunusemre İlköğretmen Okulu'nu 1971 yılında bitirerek öğretmenliğe başlaması, kendisine ilgi duymamın etkeni oldu.
Bence yazarımızın 1986- 1992 yıllarında Almanya'da öğretmenlik yapması ve iyi Almanca öğrenmesi, kendisinin dünyaya daha geniş pencereden bakmasını sağlamış. 2000 yılında öğretmenlikten emekli olduktan sonra çeşitli okuma- yazma öbeklerine katılmasının ise yazarlık deneyimine önemli katkılar sağladığı yazdıklarından anlaşılıyor.
Nurettin Şenol'un 'Süzgeçte Kalanlar' kitabını okurken, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Fransız yazar Andre Gide'nin o ünlü sözüne bir kez daha hak verdim: 'Anı yazmak, ölümün elinden bir şeyler kurtarmaktır…'
Anılarımızı, bilinçlerimizi ve umutlarımızı paylaşmayı önemseyenler için okunası bir kitap.
*****
'CUMHURİYET ve ÇAĞDAŞ EĞİTİM'
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD)'nin 'Cumhuriyet'in 100. Yılına Armağan' olarak hazırladığı 5 kitaplık serinin ikinci kitabı olan 'Cumhuriyet ve Çağdaş Eğitim' kitabı, Mayıs 2022'de, 'Cumhuriyet Kitapları' tarafından okura sunuldu.
Kitabın önsüzü ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Yüksel, sunuş yazısı ise kitabın editörü Doç. Dr. Ahmet Yıldız tarafından yazılmış.
Kitap, birbirinden değerli 14 aydın ismin çağdaş eğitim üzerinden kaleme aldığı incelemelerden oluşuyor.
Geçmişten günümüze eğitim kavramını ve çağdaş eğitim çalışmalarını ele alan kitabın ilk bölümü Cumhuriyet ile birlikte değişen eğitime ve Atatürk'ün eğitim anlayışına ışık tutarken, ikinci bölümünde eğitimdeki güncel sorunlara ve yönelimlere odaklanıyor. Yazarlar birbirinden farklı başlıklar altında çağdaş eğitim anlayışını inceliyorlar.
Gönül istiyor ki başta demokratik öğretmen örgütlenmesinin yöneticileri olmak üzere, tüm öğretmenler ve duyarlı yurttaşlarımız bu kitabı okusunlar, irdelesinler ve geliştirsinler…
Cumhuriyet ve Çağdaş Eğitim kitabına tüm kitapçılardan ulaşabilirsiniz.
Unutmayalım ki ülkemizde 'Demokratik Cumhuriyet' hedefi; çağdaş insanlığın hedefi olan bağımsızlık, demokrasi, barış ve özgürlük mücadelesinin güncel ve ivedi halkasıdır.
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla, birlikte…